Χρηματοδότηση 112 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στην γερμανική ReGas για έργο υδρογόνου

Χρηματοδότηση 112 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στην γερμανική ReGas για έργο υδρογόνου

Η παραγωγή υδρογόνου στο Lubmin μπορεί να μειώσει 1,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα

 

Η Deutsche ReGas ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα λάβει δημόσιες επιχορηγήσεις ύψους 112 εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα Υδρογόνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργο ανανεώσιμου υδρογόνου στο Lubmin, στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας στη Γερμανία.

Η επιχορήγηση εντάσσεται στο πλαίσιο προγραμμάτων χρηματοδότησης της ΕΕ για την προώθηση διαδικασιών ηλεκτρόλυσης που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια χωρίς άνθρακα για την τόνωση μιας τοπικής οικονομίας που παράγει υδρογόνο ως εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα.

Η ReGas ανακοίνωσε ότι η παραγωγή υδρογόνου στο Lubmin, για την οποία η χρηματοδότηση θα κατανεμηθεί σε 10 χρόνια, μπορεί να μειώσει 1,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Η επιχορήγηση της ΕΕ έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στη μείωση των διαφορών τιμών μεταξύ του κόστους παραγωγής πράσινου υδρογόνου και των τιμών της συμβατικής ενέργειας.
Η χρηματοδότηση χορηγήθηκε σε δημοπρασία 992 εκατομμυρίων ευρώ, τη δεύτερη για την Τράπεζα Υδρογόνου, στην οποία 15 έργα από πέντε χώρες έλαβαν χρήματα, ανέφερε η ReGas σε ανακοίνωσή της.
Η ReGas είναι ιδιώτης κατασκευαστής και διαχειριστής ενεργειακών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης και ηλεκτρολυτών υδρογόνου.

Το εργοστάσιο του Lubmin, που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου η ReGas εισήγαγε υγροποιημένο φυσικό αέριο σε πλωτό τερματικό σταθμό υποδοχής μετά την ενεργειακή κρίση του 2022, στοχεύει να αξιοποιήσει την πρόσβαση στην υπεράκτια αιολική ενέργεια της Βαλτικής Θάλασσας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή υδρογόνου.

Είναι επίσης κοντά τόσο σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας όσο και σε ένα νέο δίκτυο μεταφοράς υδρογόνου, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει μεταξύ 2025 και 2032.
Η ReGas μετέφερε τις δραστηριότητές της σε LNG από το Lubmin για να αναπτύξει έναν τερματικό σταθμό εκφόρτωσης LNG στην κοντινή γερμανική λιμενική περιοχή Mukran στο νησί Ruegen.
"Από την αρχή, ο στόχος μας ήταν να διασφαλίσουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό και, ταυτόχρονα, να προωθήσουμε την ενεργειακή μετάβαση", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ingo Wagner.
Οι συμφωνίες επιχορήγησης για τα έργα υδρογόνου που επιλέχθηκαν από την ΕΕ στον γύρο δημοπρασιών αναμένεται να υπογραφούν έως τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο, ανέφερε έγγραφο της ΕΕ που επισυνάπτεται από την ReGas.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης