Ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές έργων αποθήκευσης μπαταριών στην Αυστραλία και ο κατασκευαστής της πιο ισχυρής μπαταρίας της χώρας, λέει ότι η Αυστραλία θα επιτύχει τον στόχο της για παραγωγή κατά 82% του μείγματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά πιθανότατα όχι πριν από το 2034, τέσσερα χρόνια μετά το τρέχον χρονοδιάγραμμα.
H πρόβλεψη για την αποθήκευση ενέργειας
Η πρόβλεψη της Akaysha Energy, της εταιρείας ανάπτυξης που υποστηρίζεται από την BlackRock και κατασκευάζει την Waratah Super Battery, την πιο ισχυρή στη χώρα, με χωρητικότητα έργου άνω των 6 γιγαβάτ, περιλαμβάνεται σε μια ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση της αγοράς αποθήκευσης μπαταριών στην Αυστραλία.
Η αποθήκευση μπαταριών ήταν το ισχυρό σημείο της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, λόγω της πτώσης του κόστους αποθήκευσης μπαταριών, της σχετικής ευκολίας σχεδιασμού και κατασκευής και της επιθυμίας των μεγάλων κατεστημένων εταιρειών κοινής ωφέλειας να επενδύσουν στην αποθήκευση μπαταριών για να προστατεύσουν την κυριαρχία και τον έλεγχο της αγοράς.
Μια έκρηξη δραστηριοτήτων
Η Akaysha έχει πρωταγωνιστήσει σε αυτή την έκρηξη δραστηριότητας, αναδυόμενη από το πουθενά για να εξασφαλίσει τη σύμβαση για την μπαταρία Waratah το 2021. Έχει επίσης ολοκληρώσει την μπαταρία Ulinda Park στο Κουίνσλαντ, πλησιάζει στην πλήρη θέση σε λειτουργία της μπαταρίας Brendale και κατασκευάζει τη μεγάλη μπαταρία Orana στη Νέα Νότια Ουαλία.
Ωστόσο, η μπαταρία Waratah των 850 MW, 1680 MWH καθυστερεί - αρχικά λόγω καιρικών προβλημάτων που μετέφεραν το αρχικό χρονοδιάγραμμα του Μαΐου του τρέχοντος έτους, και στη συνέχεια λόγω μιας καταστροφικής βλάβης ενός από τους μετασχηματιστές της τον Οκτώβριο, στις τελευταίες ώρες της πλήρους θέσης σε λειτουργία, η οποία έχει πλέον μεταθέσει την ολοκλήρωση μέχρι τον Μάιο του επόμενου έτους.
Η μπαταρία λειτουργεί επί του παρόντος περίπου στο μισό της ονομαστικής της χωρητικότητας, αν και έχει κληθεί να καλύψει βασικούς ρόλους εν μέσω του πρόσφατου καύσωνα και των διακοπών λειτουργίας των μονάδων άνθρακα.
Η Αυστραλία δυσκολεύεται να πιάσει τον στόχο
Σε μια έκθεση με τίτλο «Συμπεριλαμβάνονται οι μπαταρίες», ανώτερα στελέχη της Akaysha, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου Paul Curnow και της επικεφαλής πολιτικής Emma Fagan, αναφέρουν ότι η Αυστραλία βρίσκεται επί του παρόντος «εκτός πορείας» από τον στόχο της για το 2030, επειδή ο τρέχων ρυθμός εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεγάλης κλίμακας - 2-3 GW ετησίως - είναι πολύ κάτω από τα 10 GW που απαιτούνται.
«Είναι πιο πιθανό η Αυστραλία να επιτύχει τον στόχο τέσσερα χρόνια αργότερα - το 2034 μετά το κλείσιμο 11 μονάδων άνθρακα σε όλη την NEM (Εθνική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας)», γράφουν.
Τι απαιτείται για την μετάβαση;
Η μετάβαση από το «βασικό φορτίο» θα απαιτήσει 3,6 φορές αύξηση της αιολικής ισχύος από 14 GW σε 68 GW έως το 2040, 2,2 φορές αύξηση της ηλιακής ισχύος από 20 GW σε 65 GW και 7,1 φορές αύξηση της χωρητικότητας των μπαταριών από 7 GW σε 52 GW. Η υποκείμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά 85% έως το 2045.
Η μοντελοποίηση της Akaysha υποδηλώνει ένα μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περίπου 65% έως το 2030, σε σύγκριση με λίγο πάνω από 40% τώρα, την «περιορισμένη» πρόβλεψη του Διαχειριστή Αγοράς Ενέργειας της Αυστραλίας για 75% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ορισμένες πιο δυσοίωνες προβλέψεις για λιγότερο από 60%. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιμένει ότι το 82% είναι ακόμα εφικτό.
Η Akaysha λέει ότι οι μπαταρίες θα γίνουν η κυρίαρχη μορφή χωρητικότητας μπαταριών, με 17 νέα έργα να εντάσσονται στο δίκτυο το 2025 και την χωρητικότητα αποθήκευσης να μετακινείται από δύο σε τέσσερις ώρες, με την αποθήκευση έξι ωρών να είναι πιθανό να είναι οικονομική τα επόμενα πέντε χρόνια.
«Επί του παρόντος, τα περιουσιακά στοιχεία BESS τεσσάρων ωρών βρίσκονται σε ιδανική θέση για να καταγράψουν τα ενδοημερήσια spreads τιμών», χρεώνοντας σε χαμηλές και αρνητικές τιμές στη μέση της ημέρας και τροφοδοτώντας το δίκτυο στις βραδινές αιχμές.
«Το BESS έξι ωρών θα αρχίσει να παίζει αυξημένο ρόλο στις αρχές της δεκαετίας του 203 με αυτό το spread τιμών να αυξάνεται».
Η κυβερνητική πολιτική παίζει ρόλο
Ωστόσο, η Akaysha λέει ότι ενώ η αρχική έκρηξη δραστηριότητας σε έργα μπαταριών προήλθε από την κρατική χρηματοδότηση και τις κυβερνητικές συμβάσεις, η πτώση του κόστους και η αύξηση της αξίας σημαίνουν ότι υπάρχει τώρα μια στροφή σε νέα έργα που βασίζονται σε καθαρά εμπορικές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλαγών χωρητικότητας, των συμφωνιών εικονικών διοδίων και των φυσικών διοδίων.
Η Akaysha έχει επίσης χρησιμοποιήσει κρατικά και ομοσπονδιακά προγράμματα αξιολόγησης για να «συστήσει έσοδα» για έργα όπως το Orana στη Νέα Νότια Ουαλία και το Deer Park στη Βικτώρια και η επέκταση του Ulinda Park στο Κουίνσλαντ.
Αναφέρει ότι αυτές οι ρυθμίσεις θα παραμείνουν κρίσιμες για την ανάπτυξη επαρκούς χωρητικότητας μπαταριών εγκαίρως για να καλυφθεί το κενό από τα κλεισίματα άνθρακα και λέει ότι ο νέος σχεδιασμός της αγοράς που προτείνει η Nelson Review θα είναι κρίσιμος για την υποστήριξη αυτού.
«Η αύξηση 7,1 φορές θα δει την αποθήκευση μπαταριών να γίνεται η κύρια μορφή χωρητικότητας στη Νέα Νότια Ουαλία, κρίσιμη για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και αξιοπιστία», γράφουν οι συγγραφείς.
«Η δομή της αγοράς ενέργειας μόνο στην Αυστραλία είναι αποτελεσματική - αλλά προς το παρόν δεν δημιουργεί επενδυτικά σήματα επαρκή για να οδηγήσει το επίπεδο των απαιτούμενων επενδύσεων σε νέα χωρητικότητα. Χωρίς αυτό κινδυνεύουμε να καθυστερήσουμε τα κλεισίματα άνθρακα, κάτι που θα επηρεάσει περαιτέρω τη νέα χωρητικότητα κατασκευής».
www.worldenergynews.gr






