Οι περιοχές που κυριάρχησαν, σύμφωνα με τον φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου Red Eléctrica de España - Η αιολική ενέργεια κατέλαβε τη 2η θέση με 33,26 GW
Η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς της Ισπανίας έφτασε τα 50 GW στις αρχές του 2026, μετά την προσθήκη περίπου 8,7 GW το 2025, σύμφωνα με τον φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου Red Eléctrica de España (REE).
Η συνολική εγκατεστημένη παραγωγική ισχύς της Ισπανίας ανέρχεται σε 147,5 GW, εκ των οποίων τα 50,0 GW είναι ηλιακά, σύμφωνα με στοιχεία της REE που ενημερώθηκαν την 1η Φεβρουαρίου.
Το σύνολο περιλαμβάνει 8,98 GW αυτοκαταναλωτικής ισχύος, αν και η ισπανική ένωση ηλιακής ενέργειας Unión Española Fotovoltaica (UNEF) τοποθετεί τις συνολικές εγκαταστάσεις αυτοκατανάλωσης στα 9,3 GW.
Η ηλιακή ενέργεια αντιπροσωπεύει το 33,9% της εγκατεστημένης ισχύος της Ισπανίας και παρήγαγε το 18,4% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας το 2025.
Περιοχές που κυριάρχησαν
Η Καστίλλη και Λεόν ηγήθηκε των ετήσιων προσθηκών ηλιακής ενέργειας με 2,03 GW νέας ισχύος το 2025, ακολουθούμενη από την Ανδαλουσία με 1,96 GW και την Καστίλλη-Λα Μάντσα με 1,25 GW. Η Αραγονία πρόσθεσε 636 MW, η Εξτρεμαδούρα 582 MW και η Μούρθια 270 MW.
Η αιολική ενέργεια κατατάσσεται δεύτερη με 33,26 GW, που αντιπροσωπεύει το 22,5% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος. Συνολικά, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγικής ικανότητας της Ισπανίας.
Η Καστίλλη και Λεόν ηγείται των εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας με 7,71 GW, ή 23,2% του εθνικού συνόλου, ακολουθούμενη από την Αραγονία με 5,97 GW (18%), την Καστίλλη-Λα Μάντσα με 4,98 GW (15%) και τη Γαλικία με 4,03 GW (12,1%).
Οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου κατατάσσονται τρίτες με 26,25 GW, αντιπροσωπεύοντας το 17,8% της εγκατεστημένης ισχύος. Η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπεύει το 11,6%, με μόλις πάνω από 17 GW εγκατεστημένα. Η πυρηνική ισχύς ανέρχεται σε 7,1 GW, ή 4,8% του συνόλου.
Τα δεδομένα REE στις 31 Δεκεμβρίου 2024 έδειξαν εγκατεστημένη ηλιακή ισχύ στα 32,35 GW, εξαιρουμένης της ιδιοκατανάλωσης. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, περίπου 8,67 GW πρόσθετης ηλιακής ισχύος εγκαταστάθηκαν το 2025.
Πτώση στις άδεις ΑΠΕ
Οι άδειες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) μειώθηκαν το 2025.
Η Ισπανία χορήγησε άδειες για 8,19 GW νέας ανανεώσιμης ισχύος κατά τη διάρκεια του έτους, μειωμένες κατά 69% από το 2024. Η ηλιακή ενέργεια αντιπροσώπευε το 85,6% της εγκεκριμένης ισχύος, ή 7,03 GW.
Η πρόσβαση στο δίκτυο παραμένει περιορισμένη. Το 2025, οι κατασκευαστές ζήτησαν 40 GW αδειών πρόσβασης και σύνδεσης στο δίκτυο, αλλά εγκρίθηκαν 4,5 GW.
Περίπου 25 GW απορρίφθηκαν λόγω ανεπαρκούς ισχύος και 8,5 GW παραμένουν υπό εξέταση.
www.worldenergynews.gr






