Βιομηχανία

Την Πέμπτη 20/1 η λυπητερή για την ΛΑΡΚΟ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Την Πέμπτη 20/1 η λυπητερή για την ΛΑΡΚΟ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Το Δικαστήριο θα αποφανθεί αν το πρόστιμο θα είναι ύψους 136 εκατ. ευρώ, περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ με τους τόκους, ή κατά 30 εκατ. ευρώ χαμηλότερος.

Την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιανουαρίου η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι στο εδώλιο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) για την υπόθεση της ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων που χορήγησε το ελληνικό δημόσιο στη νικελοβιομηχανία, την ίδια ώρα που η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αντιμετωπίζει ήδη πολλά άλλα εμπόδια. Οι ανώτατοι δικαστές αναμένεται να αποφανθούν για το εάν ο τελικός …λογαριασμός, που θα πρέπει η ελληνική νικελοβιομηχανία να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο, είναι ύψους 136 εκατ. ευρώ (περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ με τους τόκους) ή κατά 30 εκατ. ευρώ χαμηλότερος.

Να θυμίσουμε πώς έχει η ιστορία και πως φτάσαμε στο σήμερα. Η υπόθεση είχε ξεκινήσει στις 27 Μαρτίου 2014, όταν η Κομισιόν εξέδωσε την απόφαση με την οποία διαπίστωσε την παράνομη κρατική ενίσχυση που χορήγησε η Ελλάδα στη ΛΑΡΚΟ, ύψους περίπου 136 εκατομμυρίων ευρώ, με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων το 2008, το 2010 και το 2011 και συμμετοχής του Δημοσίου στην αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας το 2009.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2016, η Επιτροπή προσέφυγε κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι η τελευταία δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της να εξασφαλίσει την εκτέλεση της απόφασή της. Το ΔΕΕ με την απόφαση της 9ης Νοεμβρίου 2017 έκρινε ότι η Ελλάδα, μην έχοντας λάβει, εντός των προθεσμιών, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης ανάκτησης των ενισχύσεων, και μη έχοντας ενημερώσει την Επιτροπή συναφώς, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το δίκαιο της Ένωσης.

To ιστορικό

Η Επιτροπή άσκησε ενώπιον του ΔΕΕ νέα προσφυγή κατά της Ελλάδας, ζητώντας, να αναγνωρισθεί η σοβαρότητα και η διάρκεια της παράβασης του δικαίου της Ένωσης εκ μέρους της χώρας μας.
Κι αυτό διότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει μέτρα εκτέλεσης της απόφασης της 9ης Νοεμβρίου 2017. Έτσι, η Κομισιόν ζητά από το ευρωδικαστήριο να επιβάλλει στη χώρα μας τόσο χρηματική ποινή ύψους 26.697,89 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της απόφασης της 9ης Νοεμβρίου 2017, όσο και ένα κατ’ αποκοπήν ποσό, το ύψος του οποίου προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό ενός ημερήσιου ποσού ύψους 3.709,23 ευρώ επί τον αριθμό των ημερών που θα έχουν παρέλθει από την ημέρα έκδοσης της απόφασης της 9ης Νοεμβρίου 2017 μέχρι την ημέρα που θα εκδοθεί η απόφαση στην παρούσα υπόθεση.

Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2014, η ΛΑΡΚΟ άσκησε προσφυγή ενώπιον του ΓΔΕΕ ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής της 27ης Μαρτίου 2014. Tο ΓΔΕΕ απέρριψε την προσφυγή της με την απόφαση της 1ης Φεβρουαρίου 2018. Εντούτοις, τον Μάρτιο του 2020 το ΔΕΕ αναίρεσε το μέρος της απόφασης του ΓΔΕΕ που αφορά την «εγγύηση 2008» εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου για δάνειο ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χορήγησε η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος στη ΛΑΡΚΟ. Για τα υπόλοιπα όμως, απέρριψε την αναίρεση της ΛΑΡΚΟ και γενικότερα ανέπεμψε την υπόθεση ενώπιον του ΓΔΕΕ, η οποία εκκρεμεί έως σήμερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης