Τελευταία Νέα

ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ: Πράσινη… στροφή με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μονάδας δέσμευσης άνθρακα

ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ: Πράσινη… στροφή με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μονάδας δέσμευσης άνθρακα
Η εγκατάστασή της θα πραγματοποιηθεί βάσει νέας περιβαλλοντικής μελέτης που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της τροποποίησης της ΑΕΠΟ

Πράσινη …στροφή παίρνει η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ προχωρώντας στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μονάδας δέσμευσης άνθρακα.
Ειδικότερα, με τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του 2014, η οποία μόλις υπογράφηκε από τους αρμοδίους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας που λειτουργεί στην Αγριά Βόλου προχωρά καταρχάς σε εγκατάσταση μιας πρωτοποριακής μονάδας για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα των απαερίων του κλιβάνου του εργοστασίου, η οποία θα λειτουργήσει αρχικώς πιλοτικά.

Η εγκατάστασή της θα πραγματοποιηθεί βάσει νέας περιβαλλοντικής μελέτης που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της τροποποίησης της ΑΕΠΟ.
Η νέα μονάδα σκοπεύει στην επεξεργασία έως 1.200 Sm3 /h (κυβικά μέτρα ανά ώρα) απαερίων, με στόχο καθαρότητας επί του περιεχόμενου διοξειδίου του άνθρακα έως και 99%.
Η πιλοτική εγκατάσταση θα λειτουργήσει για διάστημα μικρότερου του έτους, προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και η βιωσιμότητά της.

Αυτοπαραγωγή

Επίσης, λόγω και τις ενεργειακής κρίσης, η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗ στρέφεται και στην αυτοπαραγωγή ενέργειας εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά πάνελ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στις στέγες των βιομηχανικών κτιρίων στην τσιμεντοβιομηχανία της Αγριάς Βόλου, τα οποία θα είναι συνολικής ισχύος 3.722 kWp και παραγωγής 4.876 MWh ανά έτος.
Σε αυτά θα λειτουργεί σύστημα γείωσης και αντικεραυνικής προστασίας, καθώς και περιμετρικό σύστημα ασφαλείας.
Για τη λειτουργία του πάρκου θα εγκατασταθεί και υποσταθμός μέσης τάσης 6.600 kVA καθώς και αντιστροφείς (Inverters) και καλωδιώσεις μέσης και χαμηλής τάσης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες ήταν από τις πρώτες που αναζήτησαν εναλλακτικούς και φθηνότερους τρόπους κάλυψης των ενεργειακών τους αναγκών, με την αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων (π.χ. από σκουπίδια).
Άλλωστε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) προβλέπει είτε τη διάθεση στις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης σκουπιδιών που σχεδιάζεται να γίνουν του συνόλου των υπολειμμάτων από τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων και της παραγόμενης ποσότητας δευτερογενούς καυσίμου (SRF/RDF) που προκύπτει, είτε τη θερμική επεξεργασία μόνο των υπολειμμάτων, ώστε τα παραγόμενα δευτερογενή καύσιμα να οδηγούνται ως εναλλακτικό καύσιμο στις ενεργοβόρες βιομηχανίες (π.χ. τσιμεντοβιομηχανία).

Κυκλική οικονομία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχει κάνει το επιτελείο του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΝ κ. Μ. Γραφάκου έπειτα από την ανάκτηση των ανακυκλούμενων υλικών από την επεξεργασία των περίπου 5,5 εκατ. τόνων αστικών απορριμμάτων που παράγονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι περίπου 800.000 τόνοι υπολειμμάτων και δευτερογενών καυσίμων θα καταλήγουν στο δίκτυο των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης και άλλοι 800.000 τόνοι στις τσιμεντοβιομηχανίες.

Άλλωστε, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της εκτίναξης του κόστους του φυσικού αερίου αλλά και της άμεσης ανάγκης εξοικονόμησης αερίου, όχι μόνο οι ενεργοβόρες τσιμεντοβιομηχανίες, άλλα όλες οι βιομηχανίες της χώρας αναγκάζονται να περιορίσουν την κατανάλωση .
Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη μεγάλες βιομηχανίες το …γυρίζουν σε εναλλακτικά καύσιμα, τα οποία είναι και φθηνότερα, όπως η Αλουμίνιον της Ελλάδος στη Βοιωτία, η οποία κάνει χρήση πετρελαίου για το smelter, η Μότορ Όιλ στου Αγίους Θεοδώρους και τα ΕΛΠΕ που έχουν κάνει στροφή στη νάφθα καλύπτοντας μέρος των ενεργειακών αναγκών τους κλπ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης