Νορβηγία: Επενδυτές πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει η Equinor την πράσινη μετάβαση

Νορβηγία: Επενδυτές πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει η Equinor την πράσινη μετάβαση
Επενδυτές παρενέβησαν με επιστολή τους άμεσα προς την κυβέρνηση σύμφωνα με το Reuters
Οι επενδυτές έχουν εντείνει την πίεση στην κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας Equinor να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα πιο γρήγορα πραγματοποιώντας τις πρώτες απευθείας συνομιλίες με την κυβέρνηση.
Η ομάδα επενδυτών, που συμβουλεύει ή διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έγραψε τον Ιανουάριο για να ζητήσει συνάντηση, ανησυχώντας ότι η Equinor δεν ευθυγραμμίστηκε με τον παγκόσμιο στόχο να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Δεν υπάρχει ευθυγράμμιση

"Η ανησυχία μας είναι ότι εναπόκειται στην εταιρεία να δείξει ότι είναι ευθυγραμμισμένη με τον στόχο του 1,5 βαθμού.
Δεν βλέπουμε την ευθυγράμμιση εκεί", δήλωσε στο Reuters ο Xander Urbach, σύμβουλος για υπεύθυνες επενδύσεις στην MN Services.
«Είναι η πρώτη φορά που επικοινωνούμε απευθείας με την κυβέρνηση», πρόσθεσε μετά τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου συνομιλιών στις 6 Μαρτίου.
«Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις στην τροχιά εκπομπών (της εταιρείας)».

Οι επενδυτές πιέζουν ολοένα και περισσότερο τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο για ταχύτερη δράση, με μια σειρά από ψήφους μετόχων που σχετίζονται με το κλίμα να προγραμματίζονται για τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις αυτής της σεζόν, συμπεριλαμβανομένων των Shell και BP.
Η ανάγκη για ταχεία αλλαγή επισημάνθηκε την περασμένη εβδομάδα, αφού οι επιστήμονες του ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι ο χρόνος τελειώνει για δράση.
Ο επενδυτής MN είπε ότι δεσμεύτηκε για λογαριασμό του συνταξιοδοτικού ταμείου PMT.

Μεταξύ όσων υπογράφουν την επιστολή, που έχει στη διάθεσή του το Reuters, περιλαμβάνονται: το ολλανδικό συνταξιοδοτικό σύστημα PGGM, ο νορβηγός επενδυτής συντάξεων KLP, η τοπική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Storebrand, η Danske Bank, η ελβετική UBS Asset management και ο συμβουλευτικός κλάδος διακυβέρνησης της Federated Hermes.
Όλοι οι φορείς είναι μέλη του Climate Action 100+, της μεγαλύτερης παγκόσμιας πρωτοβουλίας δέσμευσης επενδυτών για την κλιματική αλλαγή, με μέλη που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία 68 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κίνηση για άμεσες συνομιλίες με την κυβέρνηση της Νορβηγίας ακολούθησε μια κυβερνητική έκθεση στα τέλη του 2022, στην οποία ανέφερε ότι ως ιδιοκτήτης, θα ήθελε να θέσει σαφέστερες προσδοκίες για την κλιματική πολιτική από εταιρείες όπως η Equinor.
Σε δήλωσή του στο Reuters, ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Jahn Kristian Vestre είπε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να επιτύχει "την υψηλότερη δυνατή απόδοση με την πάροδο του χρόνου με βιώσιμο τρόπο".
Ο Urbach είπε ότι οι επενδυτές θα επιδιώξουν άλλη μια κυβερνητική συνεδρίαση ενόψει της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Equinor, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 10 Μαΐου.

Σχέδια Επέκτασης

Η Equinor είπε σε ένα email στο Reuters ότι είχε έναν «καλό και εποικοδομητικό» διάλογο με τους μετόχους της, οι οποίοι ενέκριναν το σχέδιο μετάβασής της σε ψηφοφορία πέρυσι.
Οι επενδυτές είπαν ότι είχαν δει βελτίωση από τότε που ξεκίνησαν συνομιλίες με την εταιρεία το 2019, αλλά λένε ότι θέλουν να δουν περισσότερα, με την Equinor να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως η επιτάχυνση των επενδύσεων σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, η σταδιακή κατάργηση των δαπανών για δραστηριότητες έντασης άνθρακα , ή και τα δύο.
Η Equinor στοχεύει να μειώσει την καθαρή της ένταση άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του Scope 3, κατά 20% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2019 και στο μηδέν έως το 2050 επενδύοντας περισσότερες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ωστόσο, είπε επίσης ότι αναμένει η παραγωγή πετρελαίου της το 2030 να παραμείνει σε γενικές γραμμές αμετάβλητη από τα σημερινά επίπεδα, καθώς θέλει να παραμείνει αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας στην Ευρώπη μετά τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου της Ρωσίας από τη Gazprom μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
«Κατανοούμε ξεκάθαρα ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία οδήγησαν σε βραχυπρόθεσμους λόγους για την αύξηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων της Equinor», ανέφεραν οι επενδυτές στην επιστολή.
«Παρόλα αυτά, η κλιματική κρίση απαιτεί μια ποτέ πιο επείγουσα απάντηση από την πλευρά των κυβερνήσεων, των εταιρειών και των επενδυτών», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης