Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Αίνιγμα - «σπαζοκεφαλιά» για την ενεργειακή μετάβαση η χημική βιομηχανία στην Γερμανία

Αίνιγμα - «σπαζοκεφαλιά» για την ενεργειακή μετάβαση η χημική βιομηχανία στην Γερμανία
Η σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στην χημική βιομηχανία αντιπροσωπεύει μια πιθανή υπαρξιακή απειλή για ολόκληρο τον χημικό τομέα για την Γερμανία, σύμφωνα με το Reuters
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι επίσης ένας από τους πιο επιθετικούς υποστηρικτές της απομάκρυνσης των ενεργειακών συστημάτων από τα ορυκτά καύσιμα και οδηγεί την ήπειρο στους στόχους μείωσης των εκπομπών και τις επενδύσεις σε προμήθειες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ΑΠΕ), ωστόσο, φιλοξενεί επίσης τον μεγαλύτερο τομέα χημικών στην Ευρώπη, ο οποίος παράγει πλαστικά, χρώματα, οξέα και άλλες βασικές πρώτες  ύλες που είναι κρίσιμες για άλλους κατασκευαστές και τη βαριά βιομηχανία που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας....

Καθώς τα περισσότερα χημικά εργοστάσια εκπέμπουν φυσικό αέριο ή άνθρακα και χρησιμοποιούν αργό πετρέλαιο ως κύρια πρώτη ύλη, τα σχέδια της Γερμανίας να καταργήσει σταδιακά τη χρήση ορυκτών καυσίμων τις επόμενες δεκαετίες αντιπροσωπεύουν μια πιθανή υπαρξιακή απειλή για ολόκληρο τον χημικό τομέα και μια «σπαζοκεφαλιά» προς επίλυση, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του για το Reuters ο Gavin Maguire.

Η διασφάλιση της συνεχιζόμενης βιωσιμότητας ενός τόσο σημαντικού τμήματος της γερμανικής οικονομίας, ακόμη και όταν το ενεργειακό σύστημα της χώρας έχει ανανεωθεί, θα είναι μια βασική δοκιμασία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επιχειρηματικούς σχεδιαστές τα επόμενα χρόνια.

Κρίσιμη σταθερότητα

Μια κατάρρευση της αλυσίδας εφοδιασμού χημικών από κακή διαχείριση της μετάβασης, θα μπορούσε να προκαλέσει βαρύ πλήγμα στην υπόλοιπη μεταποιητική οικονομία της Γερμανίας, η οποία βασίζεται σε μια σειρά προσιτών υλών για να παράγει τα δικά της προϊόντα.

Επίσης, ο κλάδος είναι και ένας σημαντικός εργοδότης που διατηρεί μεγάλες αλυσίδες εφοδιασμού πρώτων υλών και τελικών προϊόντων, επομένως οποιαδήποτε ύφεση θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τούτου λεχθέντος, μια επιτυχής εξασφάλιση της χημικής βιομηχανίας μέσω της ενεργειακής μετάβασης της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας στους παραγωγούς χημικών να απελευθερώσουν τις δικές τους ενεργειακές προμήθειες και παραγωγή, θα διατηρούσε ένα ζωτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη συνολική οικονομία της Γερμανίας.

Επιπλέον, ένας ενημερωμένος τομέας χημικών ουσιών χαμηλών εκπομπών που παράγει σειρές κρίσιμων προϊόντων για άλλες βιομηχανίες θα μπορούσε να γίνει σημαντικός κερδοφόρος εξαγωγέας για τη Γερμανία, η οποία έχει φιλοδοξίες να αναπτύξει παγκόσμιους ηγέτες σε όλο το φάσμα της ενεργειακής μετάβασης, συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης πλαστικών απορριμμάτων.

Άκαμπτο το 2022, νέα προσπάθεια το 2023

Ωστόσο, πριν ξεκινήσει οποιεσδήποτε κινήσεις εκσυγχρονισμού, ο τομέας των χημικών της Γερμανίας πρέπει πρώτα να ανακάμψει από το θλιβερό 2022, όταν το αυξανόμενο κόστος ενέργειας προκάλεσε μείωση της παραγωγής χημικών κατά 10%, πτώση της παραγωγής πετροχημικών κατά 15,5% και 1 στις 4 επιχειρήσεις του κλάδου υπέστησαν απώλειες, σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Χημικών (VCI).

Η απότομη πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας προκάλεσε επίσης πτώση στην κατανάλωση χημικών ουσιών πέρυσι, αλλά καθώς η οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε το 2023, η παρατεταμένη έλλειψη βασικών χημικών προϊόντων έχει ωθήσει τις γερμανικές τιμές των χημικών σε τιμές - ρεκόρ των premiums σε σχέση με αυτές άλλων παραγωγών.

Οι γερμανικές τιμές του χλωριούχου πολυβινυλίου (PVC), που χρησιμοποιείται για σωλήνες, μόνωση καλωδίων και στον κατασκευαστικό τομέα, διαπραγματεύονται επί του παρόντος σχεδόν 90% περισσότερο από το ίδιο προϊόν που προσφέρεται στη Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με στοιχεία του Polymerupdate.
1_66.PNG
Το γερμανικό πολυστυρένιο υψηλής πρόσκρουσης, που χρησιμοποιείται για επιγραφές, συσκευασίες, παιχνίδια και έπιπλα, διαπραγματεύεται με περίπου 50% premium σε σχέση με τις τιμές της Ασίας, ενώ το γραμμικό πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας, που χρησιμοποιείται για σακούλες και περιτυλίγματα, διαπραγματεύεται περίπου 80% πάνω από τις τιμές που προσφέρονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακόμη και οι τιμές του χλωριούχου βινυλίου, του κύριου συστατικού βάσης για την παραγωγή PVC και άλλων προϊόντων, διαπραγματεύονται με σπάνια σταθερή τιμή έναντι των κινεζικών τιμών χλωριούχου βινυλίου, οι οποίες ιστορικά ήταν πιο ακριβές από τις γερμανικές τιμές, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Polymerupdate.

Η ζημιά και οι συνέπειες

Οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές των γερμανικών χημικών προϊόντων έναντι των διεθνών αντιπάλων έχουν δύο σημαντικές επιζήμιες συνέπειες.

Πρώτον, οι υψηλές τιμές είχαν ως αποτέλεσμα να υπονομεύσουν τη φήμη του γερμανικού χημικού τομέα που κερδήθηκε με κόπο ως αξιόπιστου και ανταγωνιστικού κόστους προμηθευτή κρίσιμων προϊόντων, ενώ αναδεικνύουν την παγκόσμια εμβέλεια και τα πλεονεκτήματα κόστους των ανταγωνιστών προμηθευτών σε άλλες αγορές.
2_46.PNG
Δεύτερον, το υψηλό κόστος των χημικών έχει βλάψει τους ευαίσθητους στο κόστος καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των μεταποιητικών επιχειρήσεων που έχουν επίσης πληγεί από υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας και προσπαθούν να ελέγξουν το κόστος προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δική τους επιβίωση.

Πολλές τέτοιες επιχειρήσεις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στη Γερμανία, η οποία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η οποία συνεχίζει να παλεύει με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που παραμένουν πολύ πάνω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους, με αποτέλεσμα όλες οι μεγάλες βιομηχανίες από πρώτων υλών ως αυτοκινήτων να έχουν πληγεί από απότομα άλματα στις τιμές παραγωγού στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία της VCI.
3_32.PNG
Οι παραγωγοί χύδην εμπορευμάτων όπως μέταλλα, είδη χαρτιού και προϊόντα πετρελαίου έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά και οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 26,5%, 29,8% και 40% αντίστοιχα το 2022.
Αυτές οι ίδιες εταιρείες είναι συνήθως μεγάλοι καταναλωτές αγαθών που παράγονται από τον τομέα των χημικών της Γερμανίας, αλλά επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να πληρώσουν υψηλότερες τιμές για βιομηχανικές εισροές που μπορούν εύκολα να αγοραστούν πολύ φθηνότερα από άλλους προμηθευτές.

Προϋποθέσεις

Εάν ο γερμανικός τομέας χημικών προϊόντων θέλει να διασφαλίσει το δικό του μακροπρόθεσμο μέλλον, πρέπει με κάποιο τρόπο να κερδίσει πίσω κάθε επιχείρηση που χάθηκε μεταξύ των κατασκευαστών βασικών προϊόντων, οδηγώντας τις τιμές των προϊόντων σταθερά χαμηλότερες σε σχέση με τις ανταγωνιστικές προσφορές.

Οι Γερμανοί κατασκευαστές χημικών πρέπει επίσης να αναπτύξουν και να επιδείξουν τα δικά τους "πράσινα διαπιστευτήρια", ώστε να κλειδώσουν τη ζήτηση από πελάτες με υψηλότερο περιθώριο κέρδους που συνείδουν το κλίμα, οι οποίοι βρίσκονται υπό πίεση από τους ίδιους τους καταναλωτές και τους επενδυτές τους για να εξασφαλίσουν καθαρές αλυσίδες εφοδιασμού.

Από μόνος του, ο κλάδος των χημικών μπορεί να δυσκολεύεται τόσο να μειώσει το κόστος όσο και να καθαρίσει τις δικές του σειρές προϊόντων και τα ίχνη εκπομπών, αλλά με στρατηγική βοήθεια από κυβερνητικούς και βιομηχανικούς φορείς, οι παραγωγοί χημικών της Γερμανίας θα μπορούσαν να αναλάβουν μια σημαντική αναμόρφωση που θα μπορούσε να εξασφαλίσει τον συνεχή κεντρικό ρόλο της στην καρδιά της γερμανικής οικονομίας, ακόμη και όταν τα ενεργειακά συστήματα των δικών της και των πελατών της απομακρύνονται σταθερά από τα ορυκτά καύσιμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης