
Οι χώρες εκτός ΕΕ χρειάζονται «σαφήνεια τώρα» σχετικά με την προγραμματισμένη εφαρμογή του μηχανισμού προσαρμογής των συνόρων άνθρακα (CBAM) στις Βρυξέλλες τον Ιανουάριο, δήλωσαν ειδικοί του κλάδου από τα Δυτικά Βαλκάνια σε εκδήλωση αργά την Τετάρτη, όπως αναφέρει η Montel.
Η εφαρμογή του CBAM
Η εφαρμογή αυτού που ουσιαστικά αποτελεί φόρο που αποσκοπεί στον περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων έντασης άνθρακα - συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας - από χώρες εκτός του μπλοκ είχε προκαλέσει σύγχυση λόγω της έλλειψης πληροφοριών σχετικά με τις εξαιρέσεις και τα συναφή, πρόσθεσαν.
Οι έμποροι «χρειάζονται σαφήνεια τώρα, όχι το 2026, επειδή οι επενδυτικές αποφάσεις για τα μελλοντικά έτη λαμβάνονται σήμερα», δήλωσε ο Mark Copley, Διευθύνων Σύμβουλος της Energy Traders Europe, στο Φόρουμ Ενέργειας του Βελιγραδίου.
Κάλεσε για μια συνεργατική προσέγγιση για να διασφαλιστεί η ομαλότερη εφαρμογή του μηχανισμού.
«Βρισκόμαστε σε μια ενδιαφέρουσα κατάσταση όπου η ανανεώσιμη ενέργεια θα φορολογηθεί μέσω μιας πολιτικής που έχει σχεδιαστεί για την προώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας», δήλωσε ο Copley, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει διάκριση σχετικά με την εισαγωγή πράσινης ενέργειας στην ΕΕ.
Ο φόρος παραμένει ένα ευαίσθητο ζήτημα μεταξύ των χωρών εκτός ΕΕ στη νοτιοανατολική Ευρώπη, οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί υπό την αιγίδα της Ενεργειακής Κοινότητας, με τα έθνη αυτά να λειτουργούν βάσει κανόνων που εδρεύουν στις Βρυξέλλες και να επιδιώκουν να ενταχθούν στο μπλοκ.
Κλειδί η τιμολόγηση του άνθρακα
Τα μέρη που θα επηρεαστούν από την επικείμενη CBAM δεν έχουν ακόμη ενσωματώσει επαρκώς την τιμολόγηση του άνθρακα στα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα, δήλωσε ο Adam Cwetsch, επικεφαλής της μονάδας πράσινης συμφωνίας της Ενεργειακής Κοινότητας, στην ίδια εκδήλωση.
Η βάση οποιουδήποτε αξιόπιστου συστήματος τιμολόγησης άνθρακα βρίσκεται σε ένα ισχυρό σύστημα παρακολούθησης, αναφοράς και επαλήθευσης, το οποίο έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το επόμενο έτος, πρόσθεσε.
«Ανεξάρτητα από το αν μια χώρα υιοθετεί ένα φορολογικό μοντέλο, μια υβριδική προσέγγιση ή ένα πλήρες ETS (σύστημα εμπορίας εκπομπών), τα αξιόπιστα δεδομένα εκπομπών σε επίπεδο εγκατάστασης είναι αδιαπραγμάτευτα».
Εν τω μεταξύ, ο Damir Miljevic από το Περιφερειακό Κέντρο για τη Βιώσιμη Ενεργειακή Μετάβαση, δήλωσε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εισαγωγής του δικού τους μοντέλου φόρου άνθρακα, κατά προτίμηση μέσω άμεσης φορολογίας.
Ένα «βρώμικο μείγμα»
«Δέκα χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να έχουν δωρεάν πιστοποιητικά για ηλεκτρική ενέργεια σήμερα. Δεν πληρώνουν για τις εκπομπές άνθρακα. Γιατί να επιτρέψουμε την εισαγωγή ενέργειας από ένα βρώμικο μείγμα από την ΕΕ σαν να επρόκειτο για πράσινη ενέργεια;»
Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας, τα υπουργεία και οι έμποροι των Δυτικών Βαλκανίων θα συναντηθούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 1η Ιουλίου για να προσπαθήσουν να διευκρινίσουν τα ζητήματα πριν από την εφαρμογή.
Η περιοχή περιλαμβάνει την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.
www.worldenergynews.gr