Με σταθερή επιδότηση από 88 ευρώ/MWh το παραγόμενο ρεύμα από σκουπίδια - Ποιά θα είναι η τιμή για το δίκτυο και ποιά τα πρόσθετα έσοδα

Με σταθερή επιδότηση από 88 ευρώ/MWh το παραγόμενο ρεύμα από σκουπίδια - Ποιά θα είναι η τιμή για το δίκτυο και ποιά τα πρόσθετα έσοδα
Τα σχέδια των μεγάλων παικτών για τις έξι μονάδες  επενδύσεων 1 δισ ευρώ

Με σταθερή τιμή ,“feed in tariff” θα επιδοτούνται για την παραγόμενη ενέργεια οι μονάδες Waste-to-Energy. Μάλιστα, η μελέτη σκοπιμότητας η οποία έχει ήδη παραδοθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προβλέπει επιδότηση στον παραγόμενο ηλεκτρισμό της τάξης των 88 ευρώ ανά παραγόμενη μεγαβατώρα (MWh) η οποία μπορεί να φτάσει και τα 155 ευρώ/MWh.

Επίσης, οι έξι μονάδες που προβλέπονται, των οποίων το επενδυτικό κόστος υπολογίζεται περίπου στο 1 δισ. ευρώ, θα αποζημιώνονται και από το gate fee, που διαφέρει ανάλογα με την περιοχή από 106 ευρώ/τόνο στην Κοζάνη έως 138 ευρώ/τόνο στη Ροδόπη.

Και όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, κ. Μανώλης Γραφάκος, από το βήμα του 3ου Επενδυτικού -Επιστημονικού Forum για την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων, πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι αυτό να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με το τέλος ταφής που καταβάλλουν σήμερα οι δήμοι ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω ο προϋπολογισμός τους.

Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη σκοπιμότητας, για τη βιωσιμότητα των μονάδων, υπολογίζεται τιμή πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο στα 80,92 ευρώ/MWh καθώς και έσοδα από την πώληση σκραπ μετάλλων στα 50 ευρώ/τόνο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επενδύσουν σε μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων έχουν τόσο η ΔΕΗ, η οποία έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της για δημιουργία μιας μονάδας στις εκτάσεις της στη Δυτική Μακεδονία.
Η συγκεκριμένη θα έχει δυναμικότητα 288.000 τόνων/έτος και θα εξυπηρετεί τις περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία (Λάρισα, Τρίκαλα, Μαγνησία) και την Κέρκυρα .

Επίσης, και η Metlen ενδιαφέρεται για δημιουργία μονάδας θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων στη Βοιωτία. Η μονάδα δυναμικότητας 186.000 τόνων/έτος, σύμφωνα με τη μελέτη σκοπιμότητας, θα εξυπηρετεί τις περιοχές τη Θήβα, τη Χαλκίδα, τη Φωκίδα και τη Λαμία και ορισμένες περιοχές της Αττικής. Επίσης, αντίστοιχο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η AKTOR, η Μotor Oil και η Mesogeios.



Εντός του Ιουνίου η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Στα αμέσως επόμενα βήματα του ΥΠΕΝ περιλαμβάνεται η υποβολή, εντός του Ιουνίου, της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου και η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου εντός του έτους.

Στη συνέχεια εκτιμάται ότι, εντός του 2026 θα γίνουν οι διαγωνισμοί για τις έξι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων ώστε να αναδειχθούν οι ανάδοχοι και να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή τους ώστε να είναι έτοιμες το 2029.

Τότε θα έχουν ολοκληρωθεί και όλες οι Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων ώστε οι μονάδες Waste-to- energy να παραλαμβάνουν απορριμματογενείς ενεργειακές πρώτες ύλες όπως το SRF, δηλαδή υπολείμματα απορριμμάτων που έχουν υποστεί επεξεργασία και έχουν μετατραπεί σε πέλετ.

Ένα μέρος από αυτά τα εναλλακτικά καύσιμα (150.000 τόνοι υψηλότερης ποιότητας) θα αξιοποιείται στην τσιμεντοβιομηχανία και το υπόλοιπο (περίπου 1,3 εκατ. τόνοι) θα διατίθενται στις έξι μονάδες θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων. Οι μονάδες Waste-to-Energy θα κατασκευαστούν από ιδιώτες με 25ετείς συμβάσεις λειτουργίας, τις οποίες το Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα τις τροφοδοτεί με συγκεκριμένες ποσότητες απορριμματογενών καυσίμων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης