Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υπό την υψηλή εποπτεία του Μαξίμου το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας

Υπό την υψηλή εποπτεία του Μαξίμου το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας
Προς ενδεχόμενη νέα παράταση για τις ισχύουσες συμβάσεις ΔΕΗ - Βιομηχανίας  με στόχο την εξεύρεση λύσης
Σχετικά Άρθρα

Την εμπλοκή και του Μαξίμου στο επίμαχο θέμα των βιομηχανικών τιμολογίων της ΔΕΗ επιβεβαιώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, εξέλιξη στην οποία η πλευρά της βιομηχανίας φαίνεται να στηρίζει της προσδοκίες για μια πιο ευέλικτη στάση της ΔΕΗ. Προκειμένου μάλιστα να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών η ΔΕΗ εμφανίζεται θετική στο να δώσει νέα παράταση στην ισχύ των υφιστάμενων συμβάσεων πέραν του Φεβρουαρίου ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σε ρόλο άτυπης διαιτησίας του Μαξίμου και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.
Το θέμα των βιομηχανικών τιμολογίων έχει φέρει σε ρήξη της σχέσεις ΔΕΗ και βιομηχανίας κι αυτό γιατί οι επίσημες προτάσεις για τις συμβάσεις της διετίας 2021 -2022 προβλέπουν αυξήσεις της τάξης του 40% και 50% και για κάποιες κατηγορίες ακόμη και 52% για το 2022.

Η σύνδεση τιμής με μηνιαία κατανάλωση

Η τιμή του ρεύματος είναι το ένα σκέλος που διχάζει ΔΕΗ και ενεργοβόρο βιομηχανία. Το δεύτερο που έχει προκαλέσει και το μεγαλύτερο ρήγμα στις σχέσεις τους είναι η δομή των τιμολογίων που προτείνει η ΔΕΗ στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, η οποία ενσωματώνει όρους που σύμφωνα με τη βιομηχανία αντιστρατεύονται μηχανισμούς του ευρωπαϊκού πλαισίου για την μείωση του ενεργειακού κόστους.
Η βιομηχανία αναφέρεται στη σύνδεση της τιμής με την μηνιαία κατανάλωση ρεύματος που προτείνει η ΔΕΗ βάση της οποίας το κόστος θα αυξάνεται στην περίπτωση που κάποιον μήνα η ζήτηση μιας βιομηχανίας πέσει κάτω από 98% της κατανάλωσης που αναγράφεται στη σύμβαση.
Ο όρος αυτός, σύμφωνα με τη βιομηχανία αντιστρατεύεται πλήρως τον μηχανισμό απόκρισης ζήτησης - demand response - που εφαρμόζεται πανευρωπαϊκά και αναμένεται να θεσπιστεί και στην Ελλάδα, μέσω του οποίου μια βιομηχανική μονάδα αποζημιώνεται για να αυξομειώνει την παραγωγή της συμβάλλοντας στην ευστάθεια του συστήματος.
Το πλαίσιο αυτό που στην Ελλάδα δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ είναι σαν μέρος του προβλήματος σε γνώση των Βρυξελλών.
Με τον τρόπο αυτό, οι βιομηχανίες μειώνουν το ενεργειακό κόστος, ενώ η συμμετοχή τους στην αγορά εξισορρόπησης ενισχύει τον ανταγωνισμό διαμορφώνοντας χαμηλότερες τιμές.
Ο όρος που θέτει η ΔΕΗ, στερεί από τις βιομηχανίες αυτή τη δυνατότητα αφού μειώνοντας την παραγωγή τους θα έχουν επιβάρυνση των τιμολογίων, αναφέρουν κύκλοι της Βιομηχανίας.

Δεσπόζουσα θέση και συνοδευτικές προτάσεις

Η ΔΕΗ, σημπληρώνουν οι εκπρόσωποι της παραγωγής, καταχρηστικά θέτει ρήτρες αναπροσαρμογής σχετικά με το κόστος εξισορρόπησης γιατί η ίδια έχει δεσπόζουσα θέση αναφορικά με τους πόρους που καθορίζουν την τιμή της αγοράς εξισορρόπησης, επειδή κατέχει το σύνολο των υδροηλεκτρικών και τις μισές περίπου μονάδες φυσικού αερίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, οι συνοδευτικές  προτάσεις « για διμερή συνεργασία στη βάση αμοιβαίου οφέλους» μετά τον καθορισμό των παραμέτρων και των όρων εφαρμογής ευέλικτης ισχύος στις νέες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για τη δυνατότητα εξέτασης μεθόδων για προσφορά από την πλευρά της κινήτρων συμμετοχής στην αγορά εξισορρόπησης αποσκοπούν στο να διατηρήσει η ΔΕΗ τον πλήρη έλεγχο στην σχέση της με την βιομηχανία.
Ένα ζήτημα επίσης που έχει μεγάλη σημασία είναι πως προσδιορίζεται το κόστος για την ΔΕΗ.
Επίσης η κατάργηση των εκπτώσεων και του νυχτερινού τιμολογίου επιτείνουν τα προβλήματα για τις ενεργοβόρες, που δίνουν σκληρή μάχη στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Παρά ταύτα όμως η αίσθηση είναι ότι μπορούν να γίνουν βήματα από όλες τις πλευρές προς εξεύρεση μιας ικανοποιητικής συνολικά λύσης.


www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης