Ενέργεια

Σε νομικό σύμβουλο ο «γρίφος»  για τη διαχείριση του δικτύου της Κρήτης

Σε νομικό σύμβουλο ο «γρίφος»  για τη διαχείριση του δικτύου της Κρήτης

Η διασύνδεση εκτιμάται ότι θα καλύψει το 34% των φορτίων του νησιού συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην επίλυση των προβλημάτων επάρκειας τροφοδοσίας που αντιμετωπίζει η Κρήτη

Τη βοήθεια εξωτερικού συμβούλου ζητά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)  προκειμένου να εξετάσει τα νομικά ζητήματα που άπτονται της μεταβίβασης των παγίων της ΔΕΗ στην Κρήτη, στον ΑΔΜΗΕ,  μετά τη λειτουργία της μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου.

Τη σχετική απόφαση (Υπ΄ Αριθμ. 26/2021) υπέγραψε προ ημερών ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ.  Αθανάσιος Δαγούμας

Ο νέος σύμβουλος καλείται να ξεπεράσει διάφορα νομικά κωλύματα. Ένα από αυτά αφορά στο εάν επιτρέπεται ή όχι στον ΑΔΜΗΕ να αναλάβει την ευθύνη για τη διαχείριση παγίων που δεν του ανήκουν.

Και καθώς η απάντηση στο ερώτημα είναι μάλλον αρνητική, η λύση που φαίνεται να προκρίνεται από τον Ρυθμιστή της αγοράς, είναι να εξακολουθήσει να διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ το  δίκτυο  υψηλής τάσης της Κρήτης,  το οποίο του ανήκει, έως ότου γίνει η πώληση των παγίων του νησιού στον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή της γραμμής μεταφοράς Χανιά - Λασίθι των 150 kV.

Η συγκεκριμένη υποδομή είναι ενταγμένη στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση του Διαχειριστή και έτσι εισπράττεται, με βάση το WACC, και το σχετικό έσοδο.  

Εάν τελικά και ο νέος σύμβουλος βρει ότι η προτεινόμενη από τη ΡΑΕ λύση είναι νομικά στέρεη, τότε, από την ημέρα λειτουργίας της «μικρής» διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου έως και τη μεταβίβαση των παγίων στον ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει τη  διαχείριση. 

Κίνδυνος εμπλοκής της νέας διασύνδεσης 

Ωστόσο, θα πρέπει να εξεταστούν και τεχνικά ζητήματα που αφορούν στην ενιαία εποπτεία του συστήματος της Κρήτης μετά τη λειτουργία της μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Το ζήτημα χρίζει άμεσης λύσης ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή με τη λειτουργία της νέας διασύνδεσης του νησιού με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα.   

Σε κάθε περίπτωση, τα καλώδια της μικρής διασύνδεσης -έπειτα από μια ολιγόμηνη καθυστέρηση, η οποία θεωρείται αμελητέα με βάση τα νέα δεδομένα στον κατασκευαστικό τομέα που έχει δημιουργήσει  η πανδημία και τα lockdown - εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα για να λειτουργήσουν προς τα τέλη Μαρτίου.

Η διασύνδεση εκτιμάται ότι θα καλύψει το 34% των φορτίων του νησιού συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην επίλυση των προβλημάτων επάρκειας τροφοδοσίας που αντιμετωπίζει η Κρήτη, κυρίως κατά τις τουριστικές περιόδους.

Έως το 2023 η μεγάλη διασύνδεση με Αττική

Όσο για τη μεγάλη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 και θα εξασφαλίσει την ενεργειακή τροφοδότηση της Κρήτης αποκλειστικά από το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού, οδηγώντας έτσι στη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ στα τιμολόγια ρεύματος κατά 300 – 400 εκατ. ευρώ ετησίως αλλά και στη μείωση των, επικίνδυνων για το κλίμα, εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 60%.

Οι εργασίες στα εργοτάξια ξεκίνησαν πριν από λίγες εβδομάδες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα σε συνέντευξή σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, ποτέ στο παρελθόν ο ΑΔΜΗΕ δεν είχε συμβασιοποιήσει ή κατασκευάσει έργα διασυνδέσεων σε τόσο σύντομο διάστημα και απόδειξη αποτελεί το CAPEX της εταιρείας που το 2019 εκτινάχθηκε κατά 40% στα 252 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος η αύξηση αναμένεται πολύ πιο εντυπωσιακή, οδηγώντας τις επενδύσεις σε επίπεδα ρεκόρ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης