Ενέργεια

White Dragon: Εντός 6μήνου του 2021 στην Κομισιόν- Ισχυρός ανταγωνιστής η Βουλγαρία

White Dragon: Εντός 6μήνου του 2021 στην Κομισιόν- Ισχυρός ανταγωνιστής η Βουλγαρία
Σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό πρότζεκτ βρίσκεται αρκετά ψηλά στη short list των έργων που ανταγωνίζονται για το χρίσμα της ΕΕ

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 η Aθήνα αναμένεται να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρότζεκτ White Dragon, ένα σχέδιο για την παραγωγή υδρογόνου στη χώρα μας,  ύψους 2,5 δισ. ευρώ, στο οποίο συμπράττουν εταιρίες του δημόσιου τομέα αλλά και οι περισσότεροι από τους μεγάλους ενεργειακούς  ομίλους της χώρας.

Πρόκειται για ένα από τα επενδυτικά σχέδια που θα διαγωνιστούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επιλεγεί ανάμεσα  στα τέσσερα έργα που  θα επιδοτήσει η ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος Hydrogen Europe.

Πώς θα λειτουργήσει το πρότζεκτ

Το  White Dragon προβλέπει  την παραγωγή υδρογόνου με ηλεκτρόλυση, μέσω ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα δυναμικότητας 1,5 GW, τα οποία θα εγκατασταθούν  στη Δυτική Μακεδονία στο πλαίσιο των δράσεων ανάπτυξης για τη μεγαλιγνιτική εποχή.

Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας συντονίζει το έργο, ενώ στις εταιρίες που συνεργάζονται για την προώθησή του περιλαμβάνονται η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Μοτορ Όιλ, η Mytilinaios, η Τέρνα, η πολωνική εταιρεία Solaris, το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας Δημόκριτος  και το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Ελλάδος.

Το παραγόμενο υδρογόνο θα χρησιμοποιηθεί για τηλεθέρμανση, καθώς και ως καύσιμο που θα μεταφέρεται μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TAP, αλλά θα διατίθεται και για μεγάλα οχήματα, όπως φορτηγά, λεωφορεία κ.λπ.

Δεδομένου του υψηλού κόστους παραγωγής του υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης με τη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας, η ανάπτυξη τέτοιων έργων χωρίς επιδότηση θεωρείται πρακτικά ανέφικτη, γι΄ αυτό και  οι Βρυξέλλες έχουν ανακοινώσει ειδικές χρηματοδοτήσεις για τα έργα που τελικώς θα επιλεγούν. 

Σκληρός ο ανταγωνισμός για το «χρίσμα» της ΕΕ

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το White Dragon βρίσκεται αρκετά ψηλά στη short list των έργων που ανταγωνίζονται για το χρίσμα της ΕΕ, καθώς  έχει αρχίσει να καλλιεργείται η άποψη ότι θα πρέπει να σπάσει το μονοπώλιο των χωρών της Βόρειας Ευρώπης στα καινοτόμα έργα και να δοθούν ευκαιρίες και στη ΝΑ Ευρώπη. Όμως το ελληνικό πρότζεκτ δεν είναι η μόνη υποψηφιότητα από τη ΝΑ Ευρώπη και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.  

Η Βουλγαρία ετοιμάζεται να συμμετάσχει στο έργο Blue Danube ισχύος 2 GW και  εκτιμώμενου προϋπολογισμoύ 5,8 δισ. Ευρώ. Πρόκειται για πρότζεκτ οκτώ χωρών ( Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Κροατία, Ρουμανία και Βουλγαρία), που αφορά στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου στη ΝΑ Ευρώπη με τη χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργεια εκτός δικτύου (off grid) και τη μεταφορά του υδρογόνου μέσω του ποταμού Δούναβη σε χρήστες/καταναλωτές  σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Ας σημειωθεί ότι η Σόφια σχεδιάζει έναν οδικό χάρτη ανάπτυξης του υδρογόνου με στόχο 1,1 GW παραγωγικής ικανότητας πράσινου υδρογόνου έως το 2030, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών της χώρας. 

Υδρογόνο: Το καύσιμο του μέλλοντος

Το υδρογόνο θα παράγεται με ηλεκτρόλυση και τη χρήση ΑΠΕ. Προς το σκοπό αυτό  θα εγκατασταθούν  επιπλέον 800 MW αιολικής ενέργειας  και 280 MW φωτοβολταϊκά  έως το 2030, πέραν των όσων προβλέπει το  Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα της γειτονικής χώρας. Στόχος του βουλγαρικού ΕΣΕΚ είναι η εγκατάσταση  2,1 GW ηλιακής ενέργειας, 250 MW ανέμου και 250 MW βιομάζας έως το 2030.

Το υδρογόνο θεωρείται ως το καύσιμο του μέλλοντος στο οποίο έχει στοιχηματίσει η Κομισιόν για να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της  για την κλιματική ουδετερότητα ως το 2050.

Η στρατηγική υδρογόνου της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως είχε ανακοινωθεί  τον Ιούλιο του 2020 προβλέπει την εγκατάσταση 6 GW ΑΠΕ για την ηλεκτρόλυση υδρογόνου στην ΕΕ έως το 2024 και την ανάπτυξη 40 GW  ανανεώσιμης ενέργεια για τον ίδιο σκοπό έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης