Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Reed Smith για την μεταβίβαση των παγίων και DLA Piper για τα υβριδικά της Κρήτης

ΡΑΕ: Reed Smith για την μεταβίβαση των παγίων και DLA Piper για τα υβριδικά της Κρήτης
Ενεργειακή αγορά ΝΑ Ευρώπης και ΕΛΑΠΕ οι δύο άλλοι κρίσιμοι τομείς προς εξέταση

Λύσεις σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης ειδικά μετά την έναρξη λειτουργίας της «μικρής διασύνδεσης» του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα περί τα τέλη Μαρτίου, αλλά και μακροπρόθεσμα εν όψει της «μεγάλης διασύνδεσης» με την Αττική αναζητεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Παράλληλα επιδιώκει να διαμορφώσει μια συνολική εικόνα για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού εν όψει της πλήρους ενσωμάτωσης της στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και να αντιμετωπίσει την ωρολογιακή βόμβα που υπάρχει στα θεμέλια του συστήματος και δεν είναι άλλη από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και τον κίνδυνο να καταστεί μη βιώσιμος όσο αυξάνεται η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών.

Ανάθεση σειράς μελετών σε εταιρείες συμβούλων

Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ αναθέτει σε εξωτερικούς εξειδικευμένους συμβούλους μια σειρά μελετών, ενώ παραλαμβάνει τη μελέτη που εκπόνησε η AFRY Management Consulting για τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ αν και με σχετική καθυστέρηση αφού ήδη από το περασμένο φθινόπωρο ο τότε υπουργός Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκης είχε ανακοινώσει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του άμεσου προβλήματος του ΕΛΑΠΕ. 

Σε ότι αφορά την αγορά της Κρήτης η ΡΑΕ προχώρησε σε απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Reed Smith που διαθέτει εμπειρία σε ρυθμιστικά ζητήματα ενεργειακού δικαίου να εξετάσει τα νομικά ζητήματα που άπτονται της μεταβίβασης των παγίων της ΔΕΗ στην Κρήτη, υπό το πρίσμα του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ.

Οι πιθανές λύσεις στο πρόβλημα μεταβίβασης παγίων

Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα που έχει ανακύψει αφορά τον τρόπο μεταβίβασης των παγίων του νησιού από την ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ.

Ως λύση εξετάζεται ο ΔΕΔΔΗΕ να διατηρήσει τη διαχείριση του δικτύου στο νησί και ο ΑΔΜΗΕ να τον συνδράμει όπου είναι εφικτό και αυτό για ένα μεταβατικό διάστημα έως ότου βρεθεί μια νομικά αποδεκτή φόρμουλα.

Ο ΑΔΜΗΕ, επικαλείται νομικό κώλυμα στο ενδεχόμενο να αναλάβει εκείνος την διαχείριση του δικτύου, εφόσον δεν θα διαθέτει την ιδιοκτησία του, πολύ δε περισσότερο που το συγκεκριμένο δίκτυο ανήκει σε έναν από τους παραγωγούς ενέργειας και συγκεκριμένα τη ΔΕΗ.

Ο ΑΔΜΗΕ επιδιώκει να αγοράσει τη γραμμή μεταφοράς Χανιά-Λασίθι, κάτι που δεν φαίνεται ότι μπορεί να γίνει άμεσα.

Η δεύτερη μελέτη που αναθέτει η ΡΑΕ, στην εταιρία νομικών συμβούλων DLA Piper UK LLP, αφορά τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος λειτουργίας της αγοράς της Κρήτης μετά την ολοκλήρωση της «μικρής» διασύνδεσης.

Η εταιρία που προσλαμβάνεται αναλαμβάνει να προετοιμάσει το φάκελο που θα υποβληθεί στην Κομισιόν και θα αφορά τη συμβατότητα του υβριδικού μοντέλου λειτουργίας αγοράς της Κρήτης με το ενωσιακό πλαίσιο.

Εξάλλου η ΡΑΕ ετοιμάζεται να αναθέσει μελέτη με θέμα τη λειτουργία των ολοκληρωμένων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Συνεχώς μεταβαλλόμενο το ενεργειακό τοπίο στη ΝΑ Ευρώπη

Η ΡΑΕ προχωρεί στη συγκεκριμένη ανάθεση καθώς διαπιστώνει ότι για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι σκόπιμη η ποσοτική εκτίμηση των προοπτικών του τομέα σε όλη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης σε βάθος δεκαετίας.

Όπως σημειώνει η ενοποίηση της ελληνικής αγοράς με την ευρωπαϊκή και η δυναμικότητα των διασυνδέσεων με τις χώρες της περιοχής, σε συνδυασμό με τη μετάβαση από λιγνιτικές μονάδες σε μονάδες φυσικού αερίου και ΑΠΕ και τις πολιτικές απανθρακοποίησης, δημιουργούν ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο τόσο για τους παραγωγούς όσο και για την ενεργοβόρο βιομηχανία και ως εκ τούτου απαιτείται η σε βάθος μελέτη των προοπτικών αλλά και των προβλημάτων του τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, δηλαδή της διασφάλισης ομαλότητας στη λειτουργία της αγοράς για τα επόμενα χρόνια εντάσσεται και η μελέτη που ήδη παρελήφθη και αφορά τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ. Από τα αποτελέσματα της μελέτης θα εξαρτηθεί εάν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα και ποια θα είναι αυτά. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης