Ενέργεια

Φυσικό αέριο: Φόβοι επάρκειας και κρύος ευρωπαϊκός χειμώνας έβαλαν «φωτιά» στις τιμές

Φυσικό αέριο: Φόβοι επάρκειας και κρύος ευρωπαϊκός χειμώνας έβαλαν «φωτιά» στις τιμές
Οι τιμές του LNG εκτινάχθηκαν παρασύροντας  και τις τιμές TTF που κορυφώθηκαν στις 12 Ιανουαρίου σε μια από τις ιστορικά υψηλότερες καθημερινές τιμές

Οι τιμές χονδρικής φυσικού αερίου στο βασικό ολλανδικό hub TTF σημείωσαν σημαντική άνοδο τον Ιανουάριο, με την τιμή στην αγορά επόμενης ημέρας να αυξάνει κατά 85%, καθώς τα μεγέθη της επαναεριοποίησης και παραγωγής LNG μειώθηκαν σημαντικά με σημαντικές επιπτώσεις στα αποθέματα.

Μετά τις χαμηλές τιμές στις αρχές του καλοκαιριού του 2020 οπότε και οι τιμές TTF ήταν λίγο πάνω από 3 €/MWh, έκλεισαν το 2020 στα 19 €/MWh και συνέχισαν να ανεβαίνουν τον Ιανουάριο.

Αύξηση ζήτησης από τη Βορειοανατολική Ασία

Κύριοι λόγοι ήταν οι φόβοι για στενότητα εφοδιασμού με LNG σε σύγκριση με τον προηγούμενο χειμώνα, σε συνδυασμό με τον πιο κρύο καιρό στην Ευρώπη και μεγάλα τμήματα της Βορειοανατολικής Ασίας που αύξησε τη ζήτηση φυσικού αερίου.

Έτσι οι τιμές του LNG εκτινάχθηκαν παρασύροντας  και τις τιμές TTF που κορυφώθηκαν στις 12 Ιανουαρίου σημειώνοντας μια από τις υψηλότερες καθημερινές τιμές που έχουν καταγραφεί για μηνιαία προθεσμιακά συμβόλαια. Το προθεσμιακό συμβόλαιο TTF αυξήθηκε  κατά 4 €/MWh.

Οι τιμές spot TTF αυξήθηκαν επίσης με αυτό το ποσό, καταδεικνύοντας ότι η κορυφή των τιμών δεν είναι οδηγείται πλήρως από την προσφορά και τη ζήτηση, αφού συνετέλεσαν ο φόβος για περιορισμούς στην αποθήκευση προς το τέλος του το χειμώνα και οι φημολογούμενες stop-loss κινήσεις από ορισμένους οικονομικούς παράγοντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντελώς διαφορετικές δυναμικές τιμών διαμορφώθηκαν αυτή την περίοδο σε σύγκριση με την προηγούμενη μεγάλη κορυφή τιμών, στις αρχές Μαρτίου του 2018.

Εκείνη την εποχή, η κορυφή των τιμών σημειώθηκε στο τέλος του χειμώνα που ήταν υπερβολικά ψυχρός, ενώ ταυτόχρονα ήταν σχεδόν άδειες οι αποθήκες, γεγονότα που  οδήγησαν σε πολύ υψηλές spot τιμές φυσικού αερίου, αλλά με περιορισμένες επιπτώσεις στα προθεσμιακά συμβόλαια.

Οι τιμές σε Eυρώπη και Ην. Βασίλειο

Οι συμβάσεις φυσικού αερίου της βελγικής Zeebrugge Beach για spot παραδόσεις αυξήθηκαν σχεδόν κατά 100% σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του 2021, καθώς το αέριο αγωγού έγινε πιο σημαντικό τόσο από πλευράς εισαγωγών όσο και εξαγωγών με τα επίπεδα επαναεριοποίησης του LNG στη χώρα να πέφτουν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών χρόνων.

Οι τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου στο γαλλικό hub PEG σημείωσαν σημαντική αστάθεια τον Ιανουάριο με τα κέρδη να καθοδηγούνται από την περιορισμένη προσφορά LNG, τα χαμηλά αποθέματα και τους περιορισμούς στους πυρηνικούς σταθμούς.

Οι spot παραδόσεις στο hub PEG διαμορφώθηκα κατά μέσο όρο στα 20,538 €/MWh τον Ιανουάριο, σημειώνοντας αύξηση 28,02% σε μηνιαία βάση και 83,28% σε ετήσια βάση.

Ομοίως, το προθεσμιακό συμβόλαιο στο PEG αυξήθηκε κατά 26,17% το μήνα στα 20,520 €/MWh κατά μέσο όρο τον Ιανουάριο, ενώ η αύξηση σε ετήσια βάση ήταν 87,07%.

Το ιταλικό hub PSV, που συνήθως είναι ένα από τα πιο ακριβά hub της Ευρώπη, είδε τα μελλοντικά συμβόλαια να αυξάνονται τον Ιανουάριο του 2021, λιγότερο από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό ισοδύναμο συμβόλαιο, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Platts Analytics.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο PSV ήταν κατά μέσο όρο στα 19,864 €/MWh τον Ιανουάριο του 2021, 50,10% υψηλότερο από τα € 13,234 / MWh πριν από ένα χρόνο.

Στο εικονικό hub NBP του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιανουάριο, οι μέσες τιμές της Αγοράς Επόμενης Ημέρας ήταν στις 58,836 pence/therm σημειώνοντας σταθερό κέρδος 30,94% το μήνα.

Επίσης, υποστηριζόμενες από την περιορισμένη προμήθεια, η τιμή για προϊόν παράδοσης Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στις 59,199 p/th, καταγράφοντας αύξηση 24,79% τον μήνα και 105,53% σε ετήσια βάση.

Ο μέσος όρος της τιμής TTF ήταν 20,302 €/MWh τον Ιανουάριο, σημειώνοντας αύξηση 25,65% από τον Δεκέμβριο και 80,48% από 11,249 € / MWh σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020.

Οι τιμές άμεσης παράδοσης στο hub ZEE ήταν κατά μέσο όρο στις 53,865 p/th τον Ιανουάριο, σημειώνοντας αύξηση 27,35% σε μηνιαία βάση και μια σταθερή αύξηση 96,11% σε ετήσια βάση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης