Ενέργεια

Τρεις ειδικοί συμφωνούν: Η λύση για το Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι η χρήση της αντιστάθμισης

Τρεις ειδικοί συμφωνούν: Η λύση για το Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι η χρήση της αντιστάθμισης
Οι θέσεις Δαγούμα, Μπενρουμπή και Ιωάννου που διατυπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη του ΣΒΒΕ

Στη μεγάλη σημασία της Προθεσμιακής Αγοράς και της αξιοποίησης εργαλείων αντιστάθμισης κινδύνου προκειμένου οι «παίκτες» και ιδιαίτερα οι μη καθετοποιημένοι προμηθευτές, να προστατεύονται από τις διακυμάνσεις των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας της Μυτιληναίος σε διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσαν το Χρηματιστήριο Ενέργειας και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος με θέμα «Ο ρόλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του ενεργειακού κλάδου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπενρουμπή η μετάβαση από το Mandatory Pool στο Target Model υπήρξε άψογη και η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας βοήθησε στον εκσυγχρονισμό της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στην ένταξη της στην ευρωπαϊκή.
Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Μπενρουμπή η αξία της αγοράς παραγώγων δεν εκτιμήθηκε από τους παίκτες και ειδικά από τους μη καθετοποιημένους, που θα μπορούσαν μέσω αυτής να προστατευθούν από τις διακυμάνσεις τιμών. «Δεν έδειξαν ενδιαφέρον, είπε χαρακτηριστικά, λόγω κουλτούρας, αλλά και ιστορικότητας» και εξήγησε:

H στρέβλωση ξεκίνησε από τα ΝΟΜΕ

«Κατά την άποψη μας, θα έπρεπε να έχει ανοίξει στον ανταγωνισμό, πρώτα η αγορά λιανικής και μετά η παραγωγή. Επελέγη το αντίθετο, με αποτέλεσμα να προκύψει ανάγκη για βίαιο άνοιγμα της λιανικής και αυτό έγινε προστατευμένα μέσω των ΝΟΜΕ που ήταν ένα είδος παραγώγων. Έτσι τα ΝΟΜΕ βοήθησαν μεν στο άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά με στρεβλό τρόπο και δίνοντας λάθος σήματα στην αγορά τα οποία σήμερα πλέον αποκαλύπτονται.
Επί πέντε χρόνια οι προμηθευτές ένιωθαν προστατευμένοι αφού είχαν στη διάθεση τους ένα προθεσμιακό προϊόν. Όταν έπαψαν να υπάρχουν τα ΝΟΜΕ η διάδοχη συγκυρία ήταν καλή από πλευράς τιμών στην χονδρεμπορική αγορά, λόγω των χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου και των ρύπων. Έτσι κανένας δεν προβληματίστηκε για να προστατευθεί από ενδεχόμενες διακυμάνσεις.

Όμως ο καιρός έχει γυρίσματα και οι τιμές τόσο του φυσικού αερίου όσο και των ρύπων αυξήθηκαν. Τότε το ενδιαφέρον όλων επικεντρώθηκε στην Αγορά Εξισορρόπησης η οποία ωστόσο δεν είναι αυτοτελής αγορά. Είναι δευτερογενής της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και οι τιμές που διαμορφώνονται σε αυτή δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με όσα συνέβαιναν στο παρελθόν όταν υπήρχαν και άλλες χρεώσεις. Άλλωστε όσα συμβαίνουν στην ελληνική Αγορά Εξισορρόπησης, συμβαίνουν και στο εξωτερικό χωρίς να ανησυχεί κανένας, αφού οι παίκτες είναι προστατευμένοι μέσω παραγώγων».

Δαγούμας, Ιωάννου
σε αυτή την κατεύθυνση

Σύμφωνα με τον κ. Μπενρουμπή πέραν της ανυπαρξίας ενδιαφέροντος από τους παίκτες για τα παράγωγα, μεγάλη ευθύνη για τη λειτουργία της Προθεσμιακής Αγοράς έχει ο market maker που εν προκειμένω είναι η ΔΕΗ. Όπως είπε τα σήματα που δίνει η συγκεκριμένη αγορά δεν είναι επαρκή για να προσελκύσει ενδιαφέρον και το πρόβλημα ξεκινάει από τον market maker.
Κατέληξε σημειώνοντας ότι η πολιτεία και η ΡΑΕ και θα πρέπει να δουν το θέμα και να επανεξετάσουν τους κανόνες του market making, ενώ θα πρέπει να υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης των παικτών για τη σημασία της αντιστάθμισης κινδύνου.

Εξάλλου σε ότι αφορά την Αγορά της Επόμενης Ημέρας υπογράμμισε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της με κάθε μέσο. Όπως είπε σήμερα καταγράφεται σταθερότητα τιμών οι οποίες όμως δεν αντικατοπτρίζουν το κόστος. «Η Αγορά της Επόμενης Ημέρας δεν δίνει τα κατάλληλα σήματα για να γίνουν επενδύσεις. Για να αλλάξει αυτό περιμένουμε πολλά τόσο από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, όσο και κυρίως από τη ΡΑΕ που έχει την πρωτογενή ευθύνη. Πρέπει να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της αγοράς ως κόρη οφθαλμού» κατέληξε.

Το έλλειμα κουλτούρας ως προς τη χρήση εργαλείων αντιστάθμισης παραδέχθηκε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θανάσης Δαγούμας συμφωνώντας ότι η Αγορά Επόμενης Ημέρας πρέπει να είναι αξιόπιστη.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Ιωάννου διευθύνων σύμβουλος του ΕΧΕ σημείωσε πως παρά την ύπαρξη εργαλείου αντιστάθμισης, οι διακυμάνσεις εντάχθηκαν στην Αγορά Εξισορρόπησης που δεν είναι βασικό κομμάτι της αγοράς. Πάντως εκτίμησε πως σταδιακά οι παίκτες θα καταλάβουν ότι τα παράγωγα χτίστηκαν γι΄ αυτούς που είναι εκτεθειμένοι από τη μια πλευρά της αγοράς. «Θέλει κατανόηση, γνώση και ενθάρρυνση και από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι μπορούμε» κατέληξε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης