Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Tηλεσύσκεψη prive Σκρέκα με παράγοντες της αγοράς: Οι προτεραιότητες και οι αντιδράσεις

Tηλεσύσκεψη prive Σκρέκα με παράγοντες της αγοράς: Οι προτεραιότητες και οι αντιδράσεις
Τα στρατηγικά αποθέματα λιγνίτη προτεραιότητα για να περάσει από τις Βρυξέλλες - Αλλάζουν οι στόχοι για το μερίδιο της ΔΕΗ

Με έμφαση στις ΑΠΕ, στους υδρογονάνθρακες και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποιήθηκε προ ημερών τηλε-συνάντηση, κεκλεισμένων των ...διαδικτυακών θυρών, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τη συμμετοχή παραγόντων της ενεργειακής αγοράς.

O ΥΠΕΝ ανέπτυξε στην αγορά την προτεραιότητα των στρατηγικών αποθεμάτων λιγνίτη σε σχέση με τις Βρυξέλλες, για τα οποία εμφανίστηκε αισιόδοξος, αναφέροντας ότι ήδη η συζήτηση αυτή έχει προχωρήσει.
Πρόκειται για ένα είδος ΑΔΙ - αποζημιώσεων που θα λαμβάνουν οι λιγνιτικές μονάδες εκείνες, που θα παραμείνουν σε μια "ψυχρή μορφή " εφεδρείας για να μπορούν να υποστηρίξουν την ζήτηση του συστήματος.
Η σχετική ανάγκη προκύπτει και από την δημοσιοποιημένη μελέτη του ΑΔΜΗΕ, που έχει παρουσιάσει το WEN, που ουσιαστικά αναφέρει ότι και 2 λιγνιτικές μονάδες θα είναι απαραίτητες προς το παρόν.

Σημειώνεται ότι ο CEO της ΔΕΗ κ. Γ.Στάσσης έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες να ισχύσει και για την ελληνική πλευρά ό,τι θα ισχύσει και για τους Γερμανούς.
Αν κάτι τέτοιο ολοκληρωθεί θα είναι μια πρώτης τάξεως επιτυχία και αυτό, γιατί δεν θεωρείται εύκολο να περάσει μια τέτοια ρύθμιση από τις Βρυξέλλες, την ώρα που τα καύσιμα του παρελθόντος τίθενται στο περιθώριο μα πολλούς τρόπους και αντικίνητρα.
Παράλληλα δεν προχώρησε η υλοποίηση της διανομής σε ιδιώτες πακέτων λιγντιής παραγωγής καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στο market test. Όπως είναι γνωστό αυτό θα αποτελούσε και το κλείσιμο τοι ζητήματος του anti-trust case, που επί της ουσίας έμεινε έωλο.
Κατά συνέπεια το "χαρτί" αυτό δεν μπορεί να συμβάλλει υπέρ της ελληνικής πλευράς.

Ακολουθεί το CRM

Θα ακολουθήσει το θέμα του CRM που έχει οριοθετηθεί από τον ΥΠΕΝ για τον Ιούνιο. Πρόκειται, όπως έχει γράψει το WEN, για τον περίφημο Capacity Reserve Mechanism (CRM) ο οποίος σχεδιάζεται από το υπουργείο Ενέργειας και αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στην Κομισιόν έως τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η διάρκεια ζωής του CRM θα είναι πενταετής και η ενεργοποίηση του θα γίνει περί το 2023, προκειμένου να μην υπάρχει αλληλοκάλυψη με τον Μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας που επίσης σχεδιάζει το ΥΠΕΝ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον CRM θα συμμετέχει με ουσιαστικό τρόπο και το demand, κάτι το οποίο απαιτεί η Κομισιόν.
Η έγκριση του συγκεκριμένου μηχανισμού εκτιμάται ότι θα δώσει στην αγορά τα απαραίτητα σήματα για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε μονάδες φυσικού αερίου.

Στην αγορά πάντως κατόπιν της όλης συζήτησης υπάρχει μια στάση αναμονής ως προς την προτεραιοποίηση του CRM, καθώς η λύση της ενεργειακής επάρκειας θα είναι στις μονάδες φυσικού αερίου πολύ περισσότερο από τους λιγνίτες.
Η αγορά επίσης δεν είδε θετικά ένα θέμα από αυτά που ανέφερε ο ΥΠΕΝ. Συγκεκριμένα για το ότι δεν χρειάζεται να πέσει το μερίδιο της ΔΕΗ χαμηλότερα καθώς καλύπτει πολλούς πελάτες, οι οποίοι είναι ειδικών κατηγοριών όπως αγρότες, ευπαθείς κοινωνικά ομάδες κ.α.
Σε κάθε περίπτωση αυτό φαίνεται να είναι μια πάγια θέση της κυβέρνησης που ξεκίνησε από την περίοδο Χατζηδάκη και αναμένεται να δούμε πως θα εξελιχθεί σε επίπεδο Κομισιόν

ΑΠΕ: Στόχος η απαλλαγή από τους "αεριτζήδες"


Ειδικά για το ζήτημα της υπερπληθώρας αιτήσεων για έργα ΑΠΕ, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ο υπουργός εστίασε σε μια από τις προτάσεις, στις οποίες έχει καταλήξει το επιτελείο του.

Προλειαίνοντας το έδαφος για τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η πολιτεία, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι μια λύση  για να «ξεφουσκώσει» η πλημμύρα των αιτήσεων  είναι η επιβολή εγγυητικής επιστολής τραπέζης προκειμένου οι επενδυτές να διατηρήσουν τις άδειες και μάλιστα, όχι μόνο για τις νέες αιτήσεις, αλλά με αναδρομική ισχύ και για τις παλιές.
Στόχος να  μείνουν εκτός παιχνιδιού οι αεριτζήδες και να προχωρήσουν μόνο οι σοβαροί επενδυτές.

Ωστόσο, τα στελέχη της αγοράς που συμμετείχαν στη συνάντηση, προειδοποίησαν ότι υπάρχει κίνδυνος μαζί με τα …ξερά να καούν και τα χλωρά. Για αυτό πρότειναν να υπάρξουν εξαιρέσεις, π.χ. για τα έργα που έχουν εξασφαλίσει γη, δηλαδή διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας ή παραχώρησης χρήσης γης.

Επίσης, ζήτησαν να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε οι εγγυητικές να αποτελέσουν ...διαβατήριο και όχι βραχνά. Όπως τόνισαν θα πρέπει και το δημόσιο να αναλάβει τις ευθύνες του, καθώς συχνά δεν ανταποκρίνεται στις προθεσμίες και οι αδειοδοτικές διαδικασίες καθυστερούν. 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει για έργα άνω του 1 μεγαβάτ, να προβλέπεται κατάθεση εγγυητικής ύψους 20.000 ευρώ ανά μεγαβάτ. Σε κάθε περίπτωση, οι σχετικές ρυθμίσεις αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο, πιθανώς και εντός του μήνα, προκειμένου να γίνει το ξεσκαρτάρισμα, πριν προκληθούν ανεπανόρθωτες ρωγμές στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα.


Κοστοβόρες οι έρευνες για υδρογονάνθρακες

Η συζήτηση περιστράφηκε επίσης και γύρω από το ζήτημα των υδρογονανθράκων και στην πορεία των ερευνών στις ενεργές παραχωρήσεις. Οι  εταιρείες σχολίασαν  πρακτικά και θεσμικά ζητήματα που τις απασχολούν, με τον επικεφαλής των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέα Σιάμισιη να κάνει λόγο για ένα κοστοβόρο …σπορ.

Σε κάθε περίπτωση επεσήμανε ότι θα προχωρήσουν με ιδιαίτερη προσοχή στις έρευνες, δίχως να αποκλείει το γεγονός να βρεθούν, στις τελικές φάσεις, ισχυρές συνεργασίες, καθώς η αγορά κάνει …κύκλους.

Άλλωστε, όπως σημείωσε ο  Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, υπάρχουν διακυμάνσεις στον κλάδο του upstream, ο οποίος επηρεάζεται από τις τιμές του πετρελαίου και από έκτακτα γεγονότα όπως η πανδημία, και το τελευταίο διάστημα αρχίζει να επανέρχεται.  

Στη συνάντηση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου  συμμετείχαν ο πρόεδρός της κ. Κώστας Ανδριοσόπουλος καθώς και όλα τα μέλη της όπως ο κ.  Ανδρέας Στεφάτος της ΕΔΕΥ, οι επικεφαλής της ΔΕΗ, της ΔΕΗΑΝ, του ΔΕΔΔΗΕ, Γιώργος Στάσσης, Κωνσταντίνος  Μαύρος και Νικόλαος Μπακατσέλος αντίστοιχα, ο  Ανδρέας Σιάμισης από τα ΕΛΠΕ, ο Μαθιός Ρήγας από την  Energean Oil & Gas, ο Γιώργος Κούβαρης από τον Ήρωνα,  ο Αριστοτέλης Χανταβάς από την Enel, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος από τη Mytilineos και πολλά άλλα στελέχη της ενεργειακής αγοράς. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης