Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Έξι τροποποιήσεις στη λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης

ΑΔΜΗΕ: Έξι τροποποιήσεις στη λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης
Παράταση της δημόσιας διαβούλευσης μέχρι τις 21 Απριλίου

Σειρά τεχνικών παρεμβάσεων με στόχο τη διόρθωση ζητημάτων που δυσχέραιναν τη διαδικασία της εκκαθάρισης της Αγοράς Εξισορρόπησης, καθώς και ρυθμίσεων για τη βελτίωσης του υπολογισμού του κόστους εξισορρόπησης εισηγείται ο ΑΔΜΗΕ.

Πρόκειται για πρόταση του ΑΔΜΗΕ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την τροποποίησης της «Μεθοδολογίας Υπολογισμού Ενεργοποιημένης Ενέργειας Εξισορρόπησης». Η πρόταση έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση που έληγε στις 14 Απριλίου και με απόφαση της ΡΑΕ παρατείνεται έως τις 21 Απριλίου.

Είναι γνωστό ότι  η λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης και οι υψηλές τιμές που διαμορφώθηκαν σε αυτή κατά τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του Target Model  προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην αγορά και ειδικά από τους μη καθετοποιημένους προμηθευτές, με αποτέλεσμα η ΡΑΕ να παρέμβει καταργώντας τη δυνατότητα υποβολής αρνητικών τιμών και προσφορών κάτω από το τεχνικό ελάχιστο.

Παρεμβάσεις για την εξομάλυνση της Αγοράς Εξισορρόπησης

Οι παρεμβάσεις αυτές φαίνεται ότι έχουν οδηγήσει σε εξομάλυνση της λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης με το κόστος της να διαμορφώνεται τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από τα 9 ευρώ/MWh.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την 20η εβδομάδα λειτουργίας της αγορά η τιμή διαμορφώθηκε στα 8,22 ευρώ/MWh, την 21η στα 9,02 ευρώ/MWh και την 22η στα 9,96 ευρώ/MWh και την 23η η τιμή είναι 8,38 ευρώ/MWh

Πάντως η ΡΑΕ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Αγορά Εξισορρόπησης και στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και θωράκισης της αγοράς, εργάζεται για το monitoring όλων των δραστηριοτήτων μέσω αυτοματοποίησης που αποτελεί και την ενδεδειγμένη λύση για την ακριβή και έγκαιρη εποπτεία.

Παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ λαμβάνοντας υπόψη τη  μέχρι σήμερα λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης και ειδικότερα τις διαδικασίες εκκαθάρισης, εισηγείται την τροποποίηση της «Μεθοδολογίας Υπολογισμού Ενεργοποιημένης Ενέργειας Εξισορρόπησης» ως προς τον υπολογισμό της Προσαρμοσμένης Εντολής Κατανομής και συγκεκριμένα:

Οι 6 τροποποιήσεις στον υπολογισμό τροποποιημένης εντολής

1. Στις περιπτώσεις ελέγχου πριν την ολοκλήρωση του Πίνακα Αναφοράς, για λόγους πληρότητας, έχει αποτυπωθεί η περίπτωση στην οποία μονάδα παραγωγής έχει υποβάλει μη εφικτό Πρόγραμμα Αγοράς, οπότε προβλέπεται η Προσαρμοσμένη Εντολή Κατανομής να λάβει την τιμή του Προγράμματος Αγοράς.

Με αυτόν τον τρόπο, τυχόν διαφορά ενέργειας χρεοπιστώνεται ως απόκλιση και όχι ως ενέργεια εξισορρόπησης χειροκίνητης ΕΑΣ (mFRR).

2. Στις περιπτώσεις ελέγχου μετά την ολοκλήρωση του Πίνακα Αναφοράς, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε αρχικά ληφθεί υπόψη η περίπτωση της αιφνίδιας αποσύνδεσης μονάδας.

Με την εισήγηση, προβλέπεται η Προσαρμοσμένη Εντολή Κατανομής να λάβει την τιμή του Προγράμματος Αγοράς (MS), ώστε τυχόν διαφορά ενέργειας να χρεοπιστωθεί ως απόκλιση και όχι ως ενέργεια εξισορρόπησης χειροκίνητης ΕΑΣ (mFRR).

3. Για τις μονάδες που είναι σε Αυτόματη Ρύθμιση Παραγωγής, η Προσαρμοσμένη Εντολή Κατανομής πρέπει να λαμβάνει την τιμή της εντολής που δόθηκε από το RTBM και όχι την τιμή της μέτρησης MQ ώστε να θεωρείται ως ενέργεια εξισορρόπησης αΕΑΣ (aFRR) το ολοκλήρωμα της διαφοράς της μέτρησης (MQ) από την εντολή που δόθηκε από το RTBM (INST_RTBM), και ως ενέργεια εξισορρόπησης χΕΑΣ (mFRR), η διαφορά της εντολής που δόθηκε από το RTBM (INST_RTBM) από το Πρόγραμμα Αγοράς (MS).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό Αγοράς Εξισορρόπησης, οι αποκλίσεις μονάδων υπό ΑΡΠ είναι μηδενικές.

4. Για τις μονάδες που είναι είτε σε φάση εκκίνησης, είτε σε φάση σβέσης, η Προσαρμοσμένη Εντολής Κατανομής πρέπει να λάβει την τιμή που προκύπτει από τη λύση του ISP (DS_ISP) και όχι την τιμή της μέτρησης MQ προκειμένου να θεωρείται ως ενέργεια εξισορρόπησης η διαφορά της λύσης του ISP (DS_ISP) από το Προγράμματος Αγοράς (MS) και ως απόκλιση η διαφορά της μέτρησης (MQ) από τη λύση του ISP (DS_ISP).

Με την προσέγγιση αυτή επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή σύγκλιση της πραγματικής λειτουργίας των μονάδων κατά τη φάση εκκίνησης ή σβέσης με το πλέον επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Κατανομής του ISP.

5. Εάν το Πληροφοριακό Σύστημα Αγοράς Εξισορρόπησης δεν είναι διαθέσιμο, προτείνεται η Προσαρμοσμένη Εντολή Κατανομής να λαμβάνει την τιμή που προκύπτει από τη λύση του ISP (DS_ISP), ως η πιο κοντινή στον πραγματικό χρόνο επίλυση της αγοράς.

Με τον τρόπο αυτό θα θεωρείται ως ενέργεια εξισορρόπησης η διαφορά της λύσης του ISP (DS_ISP) από το Πρόγραμμα Αγοράς (MS) και ως απόκλιση η διαφορά της μέτρησης (MQ) από τη λύση του ISP (DS_ISP).

6. Για τις περιπτώσεις όπου μονάδες είτε έχουν υποβάλει επαναδήλωση διαθεσιμότητας, είτε δεν ακολουθούν την Εντολή Κατανομής, και επιπρόσθετα, η πιο επικαιροποιημένη λύση του Πίνακα Αναφοράς δίνει λύση αντίθετης κατεύθυνσης σε σχέση με την κατεύθυνση που είχε η εντολή που δόθηκε από το RTBM (με βάση το Πρόγραμμα Αγοράς MS), προτείνεται να μην αποζημιώνονται για ενέργεια εξισορρόπησης αντίθετης κατεύθυνσης από την απαίτηση του Συστήματος, αλλά η προκύπτουσα ενέργεια να αποτελεί απόκλιση.

Όπως σημειώνει ο ΑΔΜΗΕ στην εισήγηση του οι τροποποιήσεις 1, 2 και 3 εφαρμόζονται ήδη στις τρέχουσες εβδομαδιαίες και διορθωτικές εκκαθαρίσεις έχοντας γίνει αποδεκτές από τους συμμετέχοντες και προτείνεται η ενσωμάτωσή τους στη Μεθοδολογία.

Οι τροποποιήσεις 4 και 6 θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται και να παράγουν το αντίστοιχο οικονομικό αποτέλεσμα με την έγκριση της Μεθοδολογίας ώστε να γίνει δυνατή η προσαρμογή των συμμετεχόντων στους νέους κανόνες, ενώ η 5 αποτελεί συμμόρφωση με τα οριζόμενα στη Μεθοδολογία περί αναστολής δραστηριοτήτων της αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης