Ενέργεια

Trading πλατφόρμα για προϊόντα φυσικού αερίου στο ΕΧΕ μέσα στο 2021

Trading πλατφόρμα για προϊόντα φυσικού αερίου στο ΕΧΕ μέσα στο 2021
Την trading platform προϊόντων φυσικού αερίου προετοιμάζουν το ΕΧΕ και ο ΔΕΣΦΑ σε συντονισμό με το ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ
Εντονη κινητικότητα έχει προκαλέσει στην ενεργειακή αγορά το «σήμα» των αρμοδίων φορέων για λειτουργία εντός του 2021 πλατφόρμας εμπορίας προϊόντων φυσικού αερίου από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Με την προετοιμασία των αρμοδίων φορέων για την λειτουργία της νέας αυτής αγοράς συνδέονται , οι νέες αιτήσεις που κατατέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη ΡΑΕ για άδειες εμπορίας φυσικού αερίου.
Την trading platform προϊόντων φυσικού αερίου προετοιμάζουν εδώ και μήνες το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και ο ΔΕΣΦΑ σε συντονισμό με το ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ με στόχο να λειτουργήσει μέσα στο 2021.

Σκρέκας: Σημαντικός ρόλος στις επόμενες δεκαετίες

«Προσδοκούμε, επίσης, μέχρι το τέλος του έτους μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας να έχουμε και την αγοραπωλησία φυσικού αερίου που θα διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο τις επόμενες δεκαετίες» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας κηρύσσοντας προχθές την έναρξη της «Εβδομάδας Ενέργειας» του Χρηματιστηρίου. Ένα αντίστοιχο ορόσημο περίεγραψε και ο πρέδρος της ΡΑΕ κ. Αθανάσιος Δαγούμας στο μήνυμα που συνοδεύει τα πεπραγμένα της αρμόδιας Αρχής για το 2020.
«Κοιτάζοντας μπροστά, η βούληση της Αρχής είναι να εκκινήσει εντός του 2021 η λειτουργία του Βάθρου Εμπορίας από το ΕΧΕ, δηλαδή οργανωμένης χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου.
Το ενδιαφέρον για νέες υποδομές (πλωτοί σταθμοί ΥΦΑ, υπόγεια αποθήκη, νέοι διασυνδετικοί αγωγοί) σηματοδοτεί τη δυναμική της αγοράς» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σαββάκης: Hub και κόμβος

Η λειτουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας κ. Αθανάσιο Σαββάκη θα συμβάλλει στην εμπορία φυσικού αερίου δια μέσου μοντέλου χρηματιστηριακών συναλλαγών ανάμεσα σε παραγωγούς, προμηθευτές και μεγάλους καταναλωτές.
Με τον τρόπο αυτόν, η διαμόρφωση των τιμών στη spot αγορά θα δίνει συγκεκριμένα και σαφή οικονομικά «σήματα» για τα ανά πάσα στιγμή επίπεδα προσφοράς και ζήτησης, σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο γίνονται σήμερα οι αγοραπωλησίες φυσικού αερίου στη χώρα μας, δηλαδή με τα διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης.
Οι υφιστάμενες και νέες υποδομές φυσικού αερίου δημιουργούν προυποθέσεις μιας διευρυμένης χρηματιστηριακής αγοράς φυσικού αερίου και μετατροπής της χώρας σε περιφεριακό κόμβο διαμετακόμισης και τιμολόγησης (hub) του καυσίμου.


www.wordenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης