Ενέργεια

Quarterly Report : Ακριβότερο κατά 8% το βιομηχανικό ρεύμα στην Ελλάδα από το Nord Pool

Quarterly Report : Ακριβότερο κατά 8% το βιομηχανικό ρεύμα στην Ελλάδα από το Nord Pool
Το φαινόμενο αποδίδεται σε ένα βαθμό στην εισαγωγή του target model στην ελληνική αγορά, που άλλαξε τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών

Σταθερά υψηλότερη σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές παραμένει στην Ελλάδα η χονδρική της ηλεκτρικής ενέργειας για φορτίο βάσης που αφορά κυρίως την μεγάλη βιομηχανία.

Παρά το γεγονός ότι από την αρχή του έτους καταγράφεται μείωση της τιμής του φορτίου βάσης και τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στα 50,9 ευρώ/MWh παραμένει σταθερά υψηλότερη από την τιμή συστήματος στο χρηματιστήριο ενέργειας Nord Pool όπου το Φεβρουάριο η τιμή διαμορφώθηκε στα 46,8 ευρώ/MWh δηλαδή 8% φθηνότερη από την αντίστοιχη ελληνική.  

Στο ίδιο συμπέρασμα, δηλαδή στο ότι στην ελληνική αγορά το φορτίο βάσης για τη μεγάλη βιομηχανία είναι σταθερά ακριβότερο από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη καταλήγει και η έκθεση της Κομισιόν για την εξέλιξη της ενεργειακής αγοράς το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Οι διαπιστώσεις του Quarterly Report 

Σύμφωνα με το Quarterly Report της Κομισιόν τον Δεκέμβριο του 2020 οι τιμές στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, που τράβηξαν μάλιστα προς τα πάνω τις τιμές σε όλη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης για τα φορτία βάσης αλλά και τα φορτία αιχμής.

Η έκθεση διαπιστώνει αυξήσεις αλλά και συγκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού μετά τη σύζευξη της ελληνικής με την ιταλική αγορά και την εισαγωγή του Target Model από τον Νοέμβριο του 2020. 

Ο σταθμισμένος μηνιαίος δείκτης τιμών των φορτίων βάσης σε όλη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης από τον Νοέμβριο και μετά ξαναβρήκε την ανοδική του πορεία, φθάνοντας τον Δεκέμβριο στα επίπεδα του 2019.

Στα φορτία αιχμής καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση με τη διαφορά τους από τα φορτία βάσης να αυξάνεται στο 24% τον Δεκέμβριο, που είναι η μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί.

Η μελέτη αποδίδει ως ένα βαθμό το φαινόμενο αυτό στην εισαγωγή του target model στην ελληνική αγορά, που άλλαξε τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών.

Η μέση τριμηναία τιμή του φορτίου βάσης αυξήθηκε κατά 19% το τελευταίο τρίμηνο σε επίπεδο έτους φθάνοντας στα 51 ευρώ/MWh, επίπεδο πάντως το οποίο ήταν 8% χαμηλότερο σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

5η ακριβότερη και στους μικρότερους βιομηχανικούς καταναλωτές

Αντίθετα στα φορτία αιχμής , η μέση τριμηνιαία τιμή αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με τη μέση τιμή του αντίστοιχου τριμήνου 2019, στα 61 ευρώ/MWh.

Στο επίπεδο τιμών για τις μικρότερους  βιομηχανικούς καταναλωτές (band IB) η Ελλάδα εμφανίζεται ως η πέμπτη ακριβότερη χώρα με  16,54 σεντς/KWh, ενώ οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται  στη Γερμανία με 20,0 σεντς/KWh και την Ιρλανδία με 17,3 σεντς/KWh.  Ακολουθούν η Ιταλία και η Ολλανδία με 16,9 σεντς/KWh και 16,1 σεντς/KWh, αντίστοιχα. 

Οι χαμηλότερες τιμές σημειώνονται στη Σουηδία (7,6 σεντς/KWh) και στη Δανία (7,9 σεντς/KWh). Για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές (band IF) οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στην Ολλανδία με 12,1 σεντς/KWh, στην Κύπρο με 10,9 σεντς/KWh και τη Γερμανία με 10 σεντς/KWh.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές αυτές δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικές επειδή δεν περιλαμβάνουν διμερή συμβόλαια και άλλες εκπτώσεις προς τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης