Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Οι μονάδες που παραμένουν σε λειτουργία - Nέα μονάδα φυσικού αερίου στην θέση της Καρδιάς

ΔΕΗ: Οι μονάδες που παραμένουν σε λειτουργία - Nέα μονάδα φυσικού αερίου στην θέση της Καρδιάς

Στις εκτάσεις που καταλαμβάνει ο σταθμός Καρδιάς θα κατασκευαστεί νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ Φυσικού Αερίου

 

Με σταθερά βήματα προχωρεί η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ αλλά και γενικότερα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, καθώς χθες τέθηκε οριστικά εκτός λειτουργίας ο σταθμός της Καρδιάς, ο οποίος είχε παραμείνει στο σύστημα για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης, ενώ δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την οποία τροποποιείται η ενιαία άδεια παραγωγής της ΔΕΗ και αφαιρούνται από αυτή οι σταθμοί του Αμυνταίου και της Καρδιάς.  

Σύμφωνα με την νέα ενιαία άδεια παραγωγής που εξέδωσε η ΡΑΕ οι μονάδες της ΔΕΗ που παραμένουν σε λειτουργία είναι οι εξής:

  • ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου με καύσιμο λιγνίτη και πέντε μονάδες συνολικής ονομαστικής ισχύος 1595 MW των οποίων οι άδειες λήγουν σταδιακά από το 2029 για τις μονάδες 1 και 2, το 2030 για τη μονάδα 3,το 2031 για την 4 και το 2042 για την 5.
  • ΑΗΣ Καρδιάς με καύσιμο λιγνίτη και τις μονάδες 3 και 4 συνολικής ισχύος 612 MW οι άδειες των οποίων λήγουν το 2036
  • ΑΗΣ Λαυρίου με καύσιμο φυσικό αέριο και εναλλακτικό καύσιμο ντίζελ σε ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση, ισχύος 560 MW και διάρκεια άδειας έως το 2034
  • ΑΗΣ Κομοτηνής με καύσιμο φυσικό αέριο και εναλλακτικό καύσιμο ντίζελ ισχύος 485 MW και διάρκεια άδειας έως το 2037
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το business plan της εταιρείας,  το 2022 θα σβήσουν τα φουγάρα τη Μεγαλόπολης 3 και οι μονάδες 1 και 4 του Αγίου Δημητρίου, το 2023 η Μεγαλόπολη 4, η μονάδα της Μελίτης και ακολούθως η μονάδα 5 του Αγίου Δημητρίου.

Διακριτές οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι άδειες παραγωγής των μονάδων 3 και 4 της Μεγαλόπολης συνολικής ισχύος 600 MW και 1 της Μελίτης ισχύος 330 MW είναι διακριτές και έχουν μεταβιβαστεί στις θυγατρικές της ΔΕΗ Λιγνιτική Μεγαλόπολης και Λιγνιτική Μελίτης, όταν αποσχίσθηκαν οι δυο κλάδοι προκειμένου να πωληθούν στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού που διενήργησε η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ και ο οποίος δεν ευοδώθηκε.

Πρέπει να σημειωθεί πως σε ότι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες μπορεί να συμπεριλαμβάνονται στην ενιαία άδεια παραγωγής με ισχύ έως και το 2042 για τον Άγιο Δημήτριο 5 ωστόσο αυτός είναι ο τεχνικός χρόνος ζωής των μονάδων οι οποίες στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης που έχει υιοθετήσει η διοίκηση της ΔΕΗ θα «σβήσουν» όλες έως και το 2025. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι μονάδες I και II του ΑΗΣ Καρδιάς με βάση απόφαση του 2013 είχαν τη δυνατότητα λειτουργίας έως τη συμπλήρωση 17.500 ωρών, αρχής γενομένης από την 1.1.2016.

Οι συγκεκριμένες μονάδες συμπλήρωσαν τις προβλεπόμενες 17.500 ώρες λειτουργίας τον Ιούνιο του 2019. Έκτοτε έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και θεωρείται ότι έχουν αποσυρθεί οριστικά.

ΑΗΣ Καρδιάς: Λουκέτο μετά από 47 χρόνια

Εξάλλου μπήκαν οριστικά τίτλοι τέλους και στη μονάδα ΙΙΙ του ΑΗΣ Καρδιάς του παλαιότερου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη της ΔΕΗ.

Έτσι το συγκρότημα του ΑΗΣ Καρδιάς, μετά από 47 χρόνια λειτουργίας, πέρασε στην ιστορία, αφού ολοκληρώθηκαν οι 32.000 ώρες λειτουργίας που είχαν δοθεί στον σταθμό, προκείμενου να λειτουργεί κατά παρέκκλιση, ώστε να εξυπηρετεί κυρίως τις ανάγκες της Τηλεθέρμανσης του Δήμου Εορδαίας, που λάμβανε θερμικό φορτίο 100 Mw από την 3η και 4η μονάδα του εργοστασίου.

Στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης στις εκτάσεις που καταλαμβάνει ο σταθμός έχει αποφασιστεί από την ΔΕΗ ότι θα κατασκευαστεί η νέα μονάδα Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) Φυσικού Αερίου που θα τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια τις Τηλεθερμάνσεις της Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου.

Τέλος σε ότι αφορά τον ΑΗΣ Αμυνταίου προγραμματιζόταν να σβήσει τον Απρίλιο του 2020 αλλά ο ΑΔΜΗΕ έκρινε αναγκαίο να παραμείνουν διαθέσιμες για την περίοδο υψηλής ζήτησης του καλοκαιριού του καλοκαιριού του 2020 και έτσι σταμάτησε οριστικά τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης