Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Έργα 700 MW Αποθήκευσης προς υλοποίηση - 450 εκατ από το RRF

ΥΠΕΝ: Έργα 700 MW Αποθήκευσης προς υλοποίηση - 450 εκατ από το RRF
Τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινωθούν νέα σχέδια του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

Περίπου 550 εκατ. ευρώ προερχόμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να κατευθυνθούν έως το τέλος του έτους σε πράσινες δράσεις, ενώ το ποσό αυτό θα τριπλασιαστεί το 2022 ξεπερνώντας τα 1,5 δις. ευρώ.

Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών υπενθυμίζοντας ότι στον τομέα της ενέργειας από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν συνολικά 5 δις. ευρώ μέσω 21 δράσεων τα επόμενα 5 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των δράσεων που θα ενεργοποιηθούν εντός του έτους είναι η στήριξη έργων αποθήκευσης ενέργειας.  

Συγκεκριμένα το ΥΠΕΝ σχεδιάζει το Φθινόπωρο να γίνει πρόσκληση υποβολής προτάσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αυτόνομες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 700 MW.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρω και ο σχετικός  διαγωνισμός θα διεξαχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022 αφού εγκριθούν οι όροι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κοινοποίηση των όρων παράλληλα με το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας προβλέπεται να γίνει τον Ιούνιο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά για την αποθήκευση ενέργειας θα διατεθούν 450 εκατ. ευρώ από το RRF και θα αφορούν έργα αντλισιοταμίευσης και μπαταριών.

Ενεργειακή αναβάθμιση στα ευάλωτα νοικοκυριά

Εξάλλου τον Ιούνιο αναμένεται επίσης να ανακοινωθούν τα νέα σχέδια του ΥΠΕΝ, με έμφαση στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Πρόκειται για ένα εστιασμένο πρόγραμμα ανακαίνισης με στόχο να μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% το αποτύπωμα άνθρακα των ευάλωτων νοικοκυριών έως το 2025 και κατά 75% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2016.

Επίσης θα δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα, μέσω των δήμων που θα αποτελέσει μόνιμο δίχτυ ασφαλείας για ευάλωτους καταναλωτές, διευκολύνοντας και την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Παράλληλα θα υποβληθεί πρόταση στην Κομισιόν για την επιτάχυνση των πράσινων συμβάσεων (PPAs), όχι μόνο για τους μεγάλους καταναλωτές αλλά και για τους ευάλωτους πολίτες.

11 δισ. στην ενεργειακή αποδοτικότητα και ηλεκτροκίνηση ως το 2030

Τέλος σημαντικοί πυλώνες για την ενεργειακή μετάβαση που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων αλλά και η ηλεκτροκίνηση.  

Έως το 2030 θα διατεθούν 11 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αποδοτικότητα. Έχει σχεδιαστεί κύμα ανακαίνισης για περισσότερα από 600.000 κτίρια, όλων των κατηγοριών όπως κατοικίες, δημόσια κτίρια και επιχειρήσεις.

Παράλληλα προωθείται η ηλεκτρονική κινητικότητα με στόχο έως το 2030, μια στις τρεις νέες πωλήσεις αυτοκινήτων να είναι ηλεκτρικά.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού κατευθύνονται περισσότερα από 300 εκατ. από το RRF στην ανάπτυξη 8.000 σταθμών φόρτισης, την αντικατάσταση ρυπογόνων ταξί και λεωφορείων, καθώς και μονάδων βιομηχανικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης μπαταριών.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών το ΥΠΕΝ κινείται με παρεμβάσεις για την αποτελεσματική λειτουργία των αγορών και την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, αλλά και για τη διαμόρφωση περιβάλλοντος ορατότητας για τους επενδυτές σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς των ΑΠΕ, τα υπεράκτια αιολικά, την αποθήκευση, τα πράσινα PPAs και τον μηχανισμό ισχύος, καθώς και το υδρογόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης