Ενέργεια

Χρονικό μπόνους 4 μηνών για σύνδεση μεγάλων έργων ΑΠΕ προωθεί το ΥΠΕΝ

Χρονικό μπόνους 4 μηνών για σύνδεση μεγάλων έργων ΑΠΕ προωθεί το ΥΠΕΝ
Παραμένει ανοιχτό εάν το χρονικό μπόνους θα αφορά έργα άνω των 5MW ή των 10 MW

Με την παροχή «χρονικού μπόνους» τεσσάρων μηνών στα μεγάλα μεμονωμένα έργα ΑΠΕ, έναντι των μικρών ομαδοποιημένων κυρίως φωτοβολταικών, θα επιδιωχθεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το τσουνάμι, φακέλων μικρών έργων ΑΠΕ που ομαδοποιημένα ζητούν από τον ΑΔΜΗΕ, προσφορά σύνδεσης στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η παροχή του «χρονικού μπόνους» θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση που θα συμπεριληφθεί στο σύνολο των σημειακών ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διευκόλυνση των επενδύσεων στις ΑΠΕ και κυρίως για τον περιορισμό της «υπερθέρμανσης» της αγοράς.

Μαζί με το νομοσχέδιο για τα απορρίμματα οι ρυθμίσεις

Οι ρυθμίσεις αυτές θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο WEN θα επιφέρουν ουσιώδεις αλλαγές στο ποιος πραγματικά θα μπορεί να υλοποιήσει ένα έργο ΑΠΕ, μέσω της εισαγωγής υποχρέωσης κατάθεσης εγγυητικής επιστολής τόσο για τα νέα έργα, όσο και για τις υφιστάμενες επενδυτικές προτάσεις.

Πέραν των εγγυητικών επιστολών για την κατάθεση των οποίων θα προβλεφθεί μεταβατική περίοδος 6 μηνών, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί προτεραιότητα τεσσάρων μηνών σε μεγάλα έργα ΑΠΕ που έχουν καταθέσει στον ΑΔΜΗΕ αίτηση για προσφορά σύνδεσης και βρίσκονται εγκλωβισμένα μαζί με χιλιάδες άλλες αιτήσεις, ομαδοποιημένων μικρών έργων που εξετάζονται, οι οποίες όμως εξετάζονται κατά σειρά προτεραιότητας με βάση το χρόνο κατάθεσης.    

Το πρόβλημα με τη ρύθμιση ομαδοποίησης έργων

Πρόκειται για πρόβλημα που έχει προκύψει μετά την ψήφιση πέρυσι το καλοκαίρι από το ΥΠΕΝ ρύθμισης που επιτρέπει την ομαδοποίηση μικρών έργων ΑΠΕ, ώστε να υποβάλουν από κοινού αίτηση προσφοράς σύνδεσης στο σύστημα μεταφοράς δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ και όχι όπως γινόταν μέχρι τότε στο δίκτυο διανομής, δηλαδή στον ΔΕΔΔΗΕ, όπου επίσης λίμναζαν επί χρόνια αιτήσεις προς αξιολόγηση.     

Η ρύθμιση αυτή, είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί ο Διαχειριστής μέσα σε τέσσερις μήνες, αντιμέτωπος με το μοναδικό  φαινόμενο να δεχθεί 4.000 αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 3 GW.

Το θέμα αφορά αιτήσεις για έργα που είχαν κατατεθεί έως το τέλος του 2020 καθώς στη συνέχεια και για όσα υποβλήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021 έχει ανασταλεί η δυνατότητα ομαδοποίησης και κατάθεσης εκτός διαγωνισμού της ΡΑΕ εφόσον είναι έως 20 MW.

Έτσι μετά τη νομοθετική ρύθμιση αναμένεται ο ΑΔΜΗΕ να οριστικοποιήσει τη λίστα προτεραιότητας με βάση την οποία θα αρχίσουν να παίρνουν προσφορά σύνδεσης μικρά και μεγάλα έργα που είχαν κατατεθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2020.

Πρέπει να σημειωθεί ότι επί του παρόντος παραμένει ανοιχτό το εάν το χρονικό μπόνους των τεσσάρων μηνών θα αφορά έργα άνω των 5MW ή των 10 MW. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ομαδοποιημένα μικρά έργα σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθεσία λάμβαναν όρους σύνδεσης χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, αφού έχαιραν των εξαιρέσεων των πολύ μικρών έργων. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να δίνονται άδειες σε έργα 70-80 MW χωρίς αξιολόγηση. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης