Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκοντάφτει στον ΔΕΔΔΗΕ η εκμετάλλευση ΑΠΕ από τους χρεωμένους ΤΟΕΒ

Σκοντάφτει στον ΔΕΔΔΗΕ η εκμετάλλευση ΑΠΕ από τους χρεωμένους ΤΟΕΒ
Τα συσσωρευμένα χρέη των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) εκτιμάται ότι μπορεί να φτάνουν και τα 200 εκατ. ευρώ.

Σκοντάφτει στον ΔΕΔΔΗΕ η εκμετάλλευση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) από τους ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων).

Η αδυναμία του Διαχειριστή να προχωρήσει σε συνδέσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο των φωτοβολταϊκών συστημάτων που είναι εγκατεστημένα σε αντλητικά συγκροτήματα δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα.

Αφενός εμποδίζει τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας τους στους «υγιείς» ΤΟΕΒ, αλλά δίνει τη χαριστική βολή σε εκείνους που χρωστούν εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και η χρήση της πράσινης ενέργειας θα τους έδινε μια ανάσα.

Τα χρέη των ΤΟΕΒ της χώρας προς την κρατική επιχείρηση είναι τεράστια.  Για παράδειγμα,  οι συνολικές οφειλές προς την ΔΕΗ των ΤΟΕΒ της περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ, τα χρέη του ΓΟΕΒ (Γενικος Οργανισμος ΕγγειωΝ Βελτιωσεων) Πηνειού-Αλφειού και των ΤΟΕΒ της Ηλείας υπερβαίνουν αθροιστικά τα έξι εκατ. ευρώ, οι οφειλές του ΤΟΕΒ Λεσινίου Αιτωλοακαρνανίας ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ, οι οφειλές των ΤΟΕΒ της Περιφέρειας Ηπείρου που ξεκίνησαν το 2010, σταδιακά έχουν ξεπεράσει τα 7,5 ευρώ.

Τείχος ΔΕΔΔΗΕ στην προσπάθεια τον ΤΟΕΒ για αυτοπαραγωγή

Αρκετοί ΤΟΕΒ επιχείρησαν να στραφούν στην αυτοπαραγωγή ρεύματος, ωστόσο βρήκαν «τείχος» στον ΔΕΔΔΗΕ. Το ζήτημα ανέδειξε προσφάτως και ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σύμφωνα με τον οποίο παρότι έχουν ληφθεί οι εγκρίσεις, ο ΔΕΔΔΗΕ επικαλείται μη διαθεσιμότητα του δικτύου για σύνδεση των συστημάτων. 

Η Περιφέρεια Ηπείρου είχε εντάξει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης – το επιχειρησιακό σκέλος της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) - πέντε φωτοβολταικά έργα με στόχο να περιοριστεί το ενεργειακό κόστος των αντλητικών συγκροτημάτων των ΤΟΕΒ, έχοντας ως στόχο να εξασφαλίσει τη μείωση του κόστους λειτουργίας, αλλά σταδιακά να μπορέσουν να αποσβεσθούν οι συσσωρευμένες οφειλές για ηλεκτρικό ρεύμα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ΤΟΕΒ συμπεριλαμβάνονται στους μεγαλύτερους οφειλέτες της ΔΕΗ. Τα συσσωρευμένα χρέη  (σταδιακά από το 2010 και μετά) των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ μπορεί να φτάνουν και τα 200 εκατ. ευρώ.

Χρόνιο πρόβλημα που συνεχώς επανέρχεται

Το ζήτημα των οφειλών των ΤΟΕΒ έρχεται και επανέρχεται επί χρόνια, ειδικά όταν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί οδηγούν σε διακοπές ηλεκτροδότησης, με μόνιμο το άγχος των αγροτών να μην κατεβάσει η ΔΕΗ τους διακόπτες. 

Πάντα μια προσωρινή λύση προκύπτει τελευταία στιγμή, αλλά ποτέ μια μόνιμη διέξοδος από το πρόβλημα, το οποίο διαρκώς διαιωνίζεται, οι οφειλές αυξάνονται, οι ΤΟΕΒ αδυνατούν να αποπληρώσουν, αλλά και να αναβαθμίσουν  τα  απαρχαιωμένα αντλιοστάσια τα οποία είναι ιδιαιτέρως ενεργοβόρα.   Αλλά με τις αγκυλώσεις του ΔΕΔΔΗΕ, ακόμη και όσοι έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα δεν μπορούν να το αξιοποιήσουν με  συμψηφισμό παραγόμενης-καταναλισκόμενης ενέργειας στο πλαίσιο του Net Metering.

Το δυσεπίλυτο πρόβλημα των υπέρογκων οφειλών των  ΤΟΕΒ  προς τη ΔΕΗ εχει επιχειρηθεί πολλές φορές και με διάφορους τρόπους να επιλυθεί – π.χ. με   χορήγηση  μακροχρόνιου χαμηλότοκου δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με την εγγύηση των Περιφερειών _ αλλά ακόμη το πρόβλημα διαιωνίζεται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης