Ενέργεια

EΣΑΗ: Να καλύψει η κυβέρνηση το κόστος ΥΚΩ - Η επιστολή προς τη ΡΑΕ

EΣΑΗ: Να καλύψει η κυβέρνηση το κόστος ΥΚΩ - Η επιστολή προς τη ΡΑΕ
Το κράτος υποχρεώνει μια ιδιωτική εταιρεία να ασκήσει κοινωνική πολιτική χωρίς να διασφαλίζει τα απαραίτητα κονδύλια για την άσκηση αυτής της κοινωνικής πολιτικής, υποστηρίζει ο ΕΣΑΗ

Να νομοθετήσει η κυβέρνηση είτε την πλήρη ανάληψη του κόστους των ΥΚΩ από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε την αυτόματη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό ενδεχόμενου ελλείμματος στον ειδικό λογαριασμό ΥΚΩ, ζητάει ο ΕΣΑΗ.

 Η θέση αυτή, διατυπώθηκε στο πλαίσιο της συμπληρωματικής δημόσιας διαβούλευσης της προτεινόμενης τροποποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου για τη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού ΥΚΩ.

 Ο ΕΣΑΗ στην επιστολή του προς τη ΡΑΕ επικαλείται πρωτίστως το νόμο 4067/2012 που προβλέπει ότι η κάλυψη ή μη τυχόν ελλείμματος στον ΕΛΥΚΩ εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος δύναται με σχετική απόφασή του να καλύψει ¨πλήρως ή μερικώς το κόστος παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, με αντίστοιχη πίστωση ως εισροή του ειδικού διαχειριστικού λογαριασμού για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που τηρεί ο αρμόδιος διαχειριστής, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 55 του ν. 4001/2011»

 Επικαλείται επίσης την πρόβλεψη των Κωδίκων αναφορικά με την υποχρέωση εξόφλησης εντός συγκεκριμένης προθεσμίας των χρεώσεων ΥΚΩ που αποδίδονται από τους προμηθευτές στον ΔΕΔΔΗΕ, υπό την ιδιότητα του Διαχειριστή ΥΚΩ, ανεξάρτητα της είσπραξης αυτών των χρεώσεων από τους πελάτες τους και τέλος, την προτεινόμενη μεθοδολογία απόδοσης των οφειλόμενων ανταλλαγμάτων στους παρόχους ΥΚΩ σε περίπτωση ελλείμματος του ΕΛΥΚΩ.

 Κίνδυνος ζημιάς για τους προμηθευτές που παρέχουν ΥΚΩ

 Σύμφωνα με αυτή ο Διαχειριστής ΥΚΩ, δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ, προσδιορίζει το ποσοστό απομείωσης του ανταλλάγματος ΥΚΩ που οφείλει να καταβάλλει σε καθέναν από τους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με το πόσο που θα δικαιούτο ο καθένας για τον μήνα αυτό εάν δεν είχε προκύψει το έλλειμμα.

 Τα δεδομένα, αυτά, επισημαίνει ο ΕΣΑΗ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ένας προμηθευτής που υποχρεώνεται, με βάση το νόμο, να παρέχει ΥΚΩ σε πελάτες του μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με οικονομική ζημία.

 «Με άλλα λόγια, το κράτος υποχρεώνει μια ιδιωτική εταιρεία να ασκήσει κοινωνική πολιτική (γιατί αυτό ακριβώς είναι οι ΥΚΩ) χωρίς όμως να διασφαλίζει σε μόνιμη βάση από τον προϋπολογισμό τα απαραίτητα κονδύλια για την άσκηση αυτής της κοινωνικής πολιτικής» σημειώνει χαρακτηριστικά.

 Ο ΕΣΑΗ υπενθυμίζει επίσης ότι η Πολιτεία είχε καλύψει κατά το παρελθόν το έλλειμμα του ΕΛΥΚΩ προστατεύοντας τη δραστηριότητα της δεσπόζουσας δημόσιας επιχείρησης όταν ακόμα αυτή ήταν μονοπωλιακή στα ΜΔΝ -για ελλείμματα που είχαν δημιουργηθεί πριν το 2018-καταβάλλοντας μεγάλα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό στη ΔΕΗ. Σημειώνει δε ότι αυτό, δημιουργεί «μια άνιση μεταχείριση μεταξύ εταιρειών υπό δημόσιο και ιδιωτικό έλεγχο, κάτι που δεν μπορεί να είναι αποδεκτό σε μια ανοικτή και ανταγωνιστική αγορά» .

 Η εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ (100% θυγατρικής της ΔΕΗ), σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ, θέτει και πάλι τη δεσπόζουσα δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού σε πλεονεκτική θέση έναντι των υπολοίπων προμηθευτών καταβάλλοντάς της, αναλογικά, μεγαλύτερα ποσά και ενισχύοντάς τη ρευστότητά της περισσότερο σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης