Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πως οι τεχνικοί κράτησαν ζωντανούς τους λιγνίτες με μερίδιο 15% - Κράσαρε η Μεγαλόπολη 4

Πως οι τεχνικοί κράτησαν ζωντανούς τους λιγνίτες με μερίδιο 15% - Κράσαρε η Μεγαλόπολη 4
Κάλυψη της τουριστικής ανάπτυξης με τους λιγνίτες δε νοείται
Με το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων εν λειτουργία και το μεριδιό τους να φτάνει στο 15% του μείγματος το σύστημα άντεξε την μεγαλύτερη ζήτηση της 10ετίας και τον ισχυρότερο καύσωνα από την δεκαετία του 80.

Οι παλιές μονάδες είναι και τεχνικά ευάλωτες, οπότε πάντα υπάρχει φόβος να παρουσιάσουν βλάβες. Γι΄ αυτό όπως αναφέρουν στο worldenergynews.gr, παράγοντες της ΔΕΗ, οι τεχνικοί κινούνται στο …νήμα, κατεβάζοντας τα φορτία, ώστε να κρατηθούν σε λειτουργία οι λιγνιτικές μονάδες, καθώς, όπως λένε χαρακτηριστικά, «λόγω του καύσωνα, η ψύξη τους δεν …βγαίνει».

Αυτό μάλιστα επιβεβαιώθηκε από το κρασάρισμα της Μεγαλόπολης 4 που είχε διαρροή στον λέβητα και αναμένεται να επανέλθει στο σύστημα σήμερα το βράδυ, το αργότερο την Τετάρτη 4/8 το μεσημέρι.
Το ερώτημα είναι τι γίνεται χωρίς τις λιγνιτικές μονάδες και τι προκειται να γίνει σε μια αντίστοιχη περίπτωση του χρόνου ή τον χειμώνα σε μια νέα Μήδεια;
Όταν μάλιστα οι πιέσεις οδήγησαν να μπει στο σύστημα η Μεγαλόπολη 3, μια μονάδα που ήταν στην εφερδεια για 9 μήνες.

Άμεση η ανάγκη συμφωνίας με την Κομισιόν για τους Μηχανισμούς

Ισως για αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία η προώθηση του Market Reform Plan και της στρατηγικής εφεδρείας, που θα αποζημιώνει την ΔΕΗ για το κόστος διατήρησης σε κατάσταση ετοιμότητας, για κάποιες από τις λιγνιτικές μονάδες, που θα επιλέξει.
Σίγουρα και στις κρίσεις της χειμερινής περιόδου, που θα έλθει, τα πράγματα θα είναι αντίστοιχα δύσκολα εκτός αν έχει μπει στο σύστημα το CCGT της Mytilineos, που θα καλύπτει μεν ένα σημαντικό τμήμα των αναγκών με τα 826 MW αλλά δεν θα κλείνει το σύνολο του ελλείμματος της ζήτησης αιχμής.

Με την επισήμανση ωστόσο ότι, η μονάδα αυτή θα ξεκινήσει χωρίς CRM, ενώ για τις μονάδες φυσικού αερίου τα ΑΔΙ απουσίασαν από την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως είναι τα δεδομένα τώρα θα πάμε χωρίς CRM για όλο το 2022, που σημαίνει ότι πέραν της καλής πίστης και πρόθεσης του επιχειρηματία που ξεκινά πρώτος το δικό του CCGT, ουσιαστικά βασιζόμαστε και πάλι στους λιγνίτες.

Γιατί ούτε μέσα στο καταχείμωνο, ούτε μέσα στην αιχμή του καλοκαιριού οι ΑΠΕ δεν μπορούν λόγω των ειδικών συνθηκών να παίξουν τον ρόλο του αξιόπιστου σταθεροποιητή.
Αυτό έχει σαν συνέπεια το βάρος να πέφτει στις μονάδες φυσικού αερίου, που στην παρούσα φάση απλά δεν είναι αρκετές και δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να υλοποιηθούν οι νέες επενδύσεις, με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε στην γνωστή λύση των εισαγωγών.

Υποστήριξη της τουριστικής ανάπτυξης με λιγνίτες;

Η σημερινή πραγματικότητα που στα θετικά καταγράφεται η αντοχή του συστήματος, δείχνει από την άλλη πλευρά ότι έχουμε αρκετό δρόμο για να φτάσουμε στην απολιγνιτοποίηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εκπομπές CO2 με ρύπναση αλλά και μεγάλο πια οικονομικό κόστος.

Είναι αντιληπτό ότι οι ΑΠΕ για να αποτελέσουν, γιατί θα αποτελέσουν την αξιόπιστη λύση χρειάζονται την αποθήκευση, αλλά και αυτό ακόμα δεν είναι τόσο κοντά.
Για τον λόγο αυτό και οι ενεργειακές επενδύσεις στον κλάδο του φυσικού αερίου θα πρέπει να στηριχτούν πιο άμεσα, καθώς η χώρα έχει φιλοδοξίες για τουριστική ανάπτυξη με κίνηση διπλάσια από την τρέχουσα στην μετά COVID - πρώτα ο Θεός - περίοδο.
Τι θα λέμε του χρόνου τέτοια εποχή αν η τουριστική κίνηση είναι 60% πιο πάνω και η θερμοκρασία χειρότερη λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Περμένετε να βάλουμε στο σύστημα την Μεγαλόπολη 3, για μια ακόμα φορά;

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης