Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι εταιρίες προμήθειας πήραν τα πρώτα 165 εκατ για τις επιδοτήσεις - Αναμένουν αύξηση και παράταση των ενισχύσεων

Οι εταιρίες προμήθειας πήραν τα πρώτα 165 εκατ για τις επιδοτήσεις  - Αναμένουν αύξηση και παράταση των ενισχύσεων
Αναπόφευκτη μια επερχόμενη αναδιάρθρωση της αγοράς λιανικής

Στα ταμεία των εταιριών προμήθειας μπήκε την περασμένη Παρασκευή η πρώτη δόση των πιστώσεων για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος συνολικού ύψους 165 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται και η καταβολή της δεύτερης στις αρχές Δεκεμβρίου.Το ποσό καταβλήθηκε σε αναλογία των μεριδίων των παρόχων ανακουφίζοντας έστω προσωρινά τις εταιρίες, που πιέζονται ασφυκτικά από τις αυξημένες ανάγκες ταμειακών διαθεσίμων για αγορές ενέργειας, λόγω υψηλών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.

Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, οι εταιρίες προμήθειας εξακολουθούν να καλύπτουν σε ποσοστό 25% με δικές τους πιστώσεις τις επιδοτήσεις που παρέχει στους καταναλωτές η Πολιτεία, γεγονός που ασκεί πρόσθετες πιέσεις στη ρευστότητά τους και μάλιστα όχι για μικρό διάστημα αφού η τελική εκκαθάριση θα γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου.
Μέχρι τότε, οι προμηθευτές θα συνεχίσουν να πιστώνουν το σύνολο των επιδοτήσεων (39 ευρώ για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο αντίστοιχα) ενώ θα έχουν εισπράξει ένα μέρος μόνο αυτών.

Αύξηση και παράταση επιδοτήσεων αναμένει η αγορά

Η αγορά εκτιμά ότι η εξέλιξη της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος, η οποία κινείται πια σταθερά πάνω από τα 250 ευρώ η μεγαβατώρα, καθιστά αναγκαία μια νέα αναπροσαρμογή στις επιδοτήσεις για το δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου , όπως και την επέκταση των μέτρων τουλάχιστον για το πρώτο δίμηνο του 2022.
Αν και επί του παρόντος δεν παρατηρούνται προβλήματα στις αποπληρωμές των λογαριασμών ρεύματος, έντονη είναι η ανησυχία στην πλευρά των παρόχων για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος ανεξόφλητων οφειλών, καθώς οι καταναλωτές θα καλούνται να πληρώσουν όλο και μεγαλύτερες αυξήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τον κίνδυνο αυτό και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στην αγορά και την οικονομία της χώρας φαίνεται να εχει αξιολογήσει πάντως και η κυβέρνηση, η οποία αναζητάει μέσω του κρατικού προυπολογισμού πρόσθετα κονδύλια για να παρατείνει τις επιδοτήσεις πέραν του Δεκεμβρίου.

Τεστ αντοχής για τους μικρότερους

Oι εταιρίες πάντως που έχουν λιγότερες δυνάμεις δύσκολα θα αντέξουν το παρατεταμένο crash test. Ήδη στην αγορά κυκλοφορούν πληροφορίες, που δεν διαψεύδονται από την πλευρά της Volterra για πρόθεση πώληση του βασικού μετόχου της, δηλαδή της AVAX. Σύμφωνα με στοιχεία του προηγούμενου μήνα η VOLTERA με μερίδιο μόλις 2,36% και 40.000 πελάτες όφειλε 22 εκατ. ευρώ. στους Διαχειριστές του συστήματος

Aυτό δείχνει ότι πέραν του πηρήνα των μεγάλων παικτών, κάποιοι δεν θεωρούν πια, ότι η λιανική ρεύματος θα είναι ευκαιρία και για τους μη καθετοποιημένους η επιβίωση δυσκολεύει.
Έτσι τίθεται σε αμφιβολλία αν θέλουν να υποστηρίξουν τις επενδύσεις τους.
Στον αντίποδα η Μυτιληναίος έσπευσε να κάνει προωθητική κίνηση εκμεταλλευόμενη αυτή την εικόνα και την Black Friday, έχοντας μετρήσει το κόστος των δεδομένων.
Η ΔΕΗ μετά την ισχυροποίησή της και με το σταθερό τιμολόγιο κερδίζει από την πλευρά της συνέχεια έδαφος.

Πάντως δεν είναι βέβαιο, αν θα εξαγοραστούν εταιρίες ή χαρτοφυλάκια τελικά πελατών και ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και η λύση του τελευταίου καταφυγίου. Δηλαδή ποιός θα φορτωθεί σε μια προβληματική αγορά χρέη εκατομμυρίων για να πάρει ένα μικρό τελικά μερίδιο;
Το πιθανότερο θα είναι να δούμε τους εναλλακτικούς παρόχους να μειώνονται. Όσοι όμως κρατηθούν σε υγιή βάση θα είναι πολύφερνες νύφες, αφού οι μακροπρόθεσμοι παίκτες θα χτυπήσουν στην αδυναμία της αγοράς και η ΔΕΗ τελικά όπως αναμένεται θα περιορίσει ελεγχόμενα το μεριδιό της προς το 60%.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης