Ενέργεια

Τέλος οι επιδοτήσεις στα σταθερά τιμολόγια - Ποιές ρεζέρβες για το ΤΕΜ φυλάει το ΥΠΕΝ

Τέλος οι επιδοτήσεις στα σταθερά τιμολόγια - Ποιές ρεζέρβες για το ΤΕΜ φυλάει το ΥΠΕΝ
Αποθεματικά αναχωμάτων για την διάρκεια της κρίσης χτίζει το ΥΠΕΝ

Τέλος η επιδότηση των σταθερών τιμολογίων ρεύματος στη χαμηλή τάση, δηλαδή των τιμολογίων χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής για τον Ιανουάριο. Αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε νέα επιστολή που απέστειλε προ ημερών στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, για την επικαιροποίηση των μέτρων που αφορούν στις επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος για τον Ιανουάριο.

Να θυμίσουμε ότι το τετράμηνο από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας καταναλώσεις, η επιδότηση ανερχόταν σε 20 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή έφτανε τα 6 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Όπως φαίνεται, το ενεργειακό επιτελείο …προσέχει για να έχει καθώς η ενεργειακή κρίση, αν και δείχνει κάποια παροδικά σημάδια ύφεσης, αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για όλο το 2022, οπότε οι επιδοτήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν. Έτσι, πέρα από τον περιορισμό των επιδοτήσεων μόνο για τα τιμολόγια ρεύματος της πρώτης κατοικίας για τον μήνα Ιανουάριο, κόβεται και η επιδότηση στα σταθερά τιμολόγια, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν όσο είναι δυνατό τα ποσά που κατευθύνονται για την ελάφρυνση των τιμολογίων ρεύματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερα κονδύλια στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), το επιτελείο του υπουργού γράφει και σβήνει τις τελευταίες ημέρες την κατανομή των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για το 2022.

Όπως αναφέρει στο “worldenergynews.gr” στέλεχος του ΥΠΕΝ, το επικρατέστερο σενάριο είναι να μηδενιστεί το ποσοστό των εσόδων του ΕΛΑΠΕ από τους πλειστηριασμούς, το οποίο η τελευταία υπουργική απόφαση (ΥΑ) του Δεκεμβρίου το έριχνε στο 4%, από 8% τον Νοέμβριο, 30% τον Οκτώβριο και 60% από τις αρχές του 2021. Η διαφορά, και αυτή τη φορά, θα εμπλουτίσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) ώστε να καλυφθεί η επιδότηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας. Στο ΤΕΜ αναμένεται ότι θα κατευθυνθεί και άλλο 1% των εσόδων από τα δικαιώματα εκπομπών, το οποίο σύμφωνα με την τελευταία ΥΑ πηγαίνει στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, ΕΟΑΝ.

Με 1,1-1,2 δισ προιοκοδτείται το ΤΕΜ για να χρηματοδοτήσει την αγορά

Έτσι στο ΤΕΜ από το περίπου 73,86% που προβλέπεται σήμερα, αναμένεται να συγκεντρώνεται περίπου το 78,86%, μαζί με το 4% που θα πάρει από τον ΕΛΑΠΕ και το 1% από τον ΕΟΑΝ.
Και με δεδομένο ότι για το 2022 τα έσοδα από τους ρύπους υπολογίζονται σε περίπου 1,4 με 1,5 δισ. ευρώ, στην επιδότηση των τιμολογίων θα κατευθυνθούν, σε πρώτη φάση, περί τα 1,1 με 1,2 δισ. ευρώ. Εάν δεν «πειραχθούν» και τα έσοδα από τους ρύπους που κατευθύνονται σε άλλες πηγές.

Σήμερα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων, έσοδα κατανέμονται (εκτός από το ΤΕΜ, τον ΕΛΑΠΕ και τον ΕΟΑΝ) ως εξής:

  • 11% για τις ανάγκες ενίσχυσης των βιομηχανιών που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα. Τυχόν ποσό, το οποίο δεν θα χρησιμοποιείται θα αποτελεί πόρο του ΕΛΑΠΕ.
  • 4,5% στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση δράσεων στις υπό απολιγνιτοποίηση Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης.
  • 1,5% στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση έργων για την προστασία, διατήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος.
  • 1,5% στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
  • 1% στο ΥΠΕΝ για την εξόφληση συσσωρευμένων υποχρεώσεων.
  • 1% στο Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης (Ε.Τ.Ε.Α.Π.) για χρηματοδότηση έργου και δράσεων για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών στην τελική κατανάλωση.
  • 0,6% στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α).
  • 0,04% στον «Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας– Ισμαρίδας», για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών του.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης