Ενέργεια

ΡΑΕ: Μόνιμος μηχανισμός αποζημἰωσης για τις διακοπές - Στους διαχειριστές η επιβάρυνση

ΡΑΕ: Μόνιμος μηχανισμός αποζημἰωσης για τις διακοπές - Στους διαχειριστές η επιβάρυνση

Στόχος να θεσπισθεί αυτόματος μηχανισμός για αποζημιώσεις 100 ευρώ ανά ημέρα για τις διακοπές

 

Μόνιμο μηχανισμό αυτόματης αποζημίωσης των καταναλωτών που μένουν για πολλές ώρες χωρίς ρεύμα από τον ΔΕΔΔΗΕ δρομολογεί η ΡΑΕ, κατά τα πρότυπα που εφαρμόζουν άλλες αναπτυγμένες χώρες. Η ΡΑΕ έχει μελετήσει ήδη το μοντέλο της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας ενώ διερευνά και τα μοντέλα που ακολουθούν άλλοι Διαχειριστές της Ευρώπης. Στόχος της ΡΑΕ είναι να υποχρεώσει τον ΔΕΔΔΗΕ να αποζημιώνει αυτόματα τους καταναλωτές με ένα ποσό της τάξης των 100 ευρώ την ημέρα όταν οι διακοπές ρεύματος από βλάβες στο δίκτυο ξεπερνούν κάποιες ώρες.

Στη συνέχεια ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορεί εφ όσον το τεκμηριώσει να στραφεί κατά άλλου φορέα που θεωρεί υπεύθυνο για την βλάβη, όπως για παράδειγμα τους Δήμους ή τις Περιφέρειες για να πάρει πίσω την αποζημίωση, διαδικασία που αφήνει απ έξω τον καταναλωτή.

Ο μόνιμος αυτόματος αυτός μηχανισμός δεν θα είναι έτοιμος για να καλύψει τυχόν αποζημιώσεις για διακοπές ηλεκτροδότησης από την κακοκαιρία «Ελπις» που άφησε χωρίς ρεύμα περί τους 200.000 καταναλωτές σε ολόκληρη τη χώρα και κάποιες χιλιάδες εξ αυτών για πάνω από δύο 24 ωρα. Εάν ήταν όμως σε εφαρμογή ο ΔΕΔΔΗΕ θα έπρεπε να καταβάλλει μόνο για τους καταναλωτές που έμειναν χωρίς ρεύμα για μία ημέρα 20 εκατ. ευρώ.

Ανοιχτές αφήνει ο Σκρέκας τις αποζημιώσεις

Ο ΔΕΔΔΗΕ με δική του πρωτοβουλία την περίοδο της Μήδειας πέρυσι απάλλαξε τους καταναλωτές των περιοχών που υπέστησαν βλάβες για πολλές ημέρες από τα τέλη χρήσης δικτύου του μηνός Φεβρουαρίου, ενώ έκπτωση της τάξης του 10% στους λογαριασμούς ρεύματος για την ίδια κατηγορία καταναλωτών προσέφερε η ΔΕΗ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποζημίωσης για τις βλάβες από την παρούσα κακοκαιρία άφησε πάντως χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας. «Όταν ολοκληρωθούν οι αποκαταστάσεις, θα τα βάλουμε όλο στο τραπέζι για να δούμε τι πρέπει να γίνει" απαντώντας σε σχετική ερώτηση χθες στο ΣΚΑΙ.

Ο αυτόματος μηχανισμός αποζημίωσης αποτελεί μια ακόμη πρωτοβουλία της ΡΑΕ στο πλαίσιο της προστασίας των καταναλωτών, ζήτημα που ο πρόεδρος Αθανάσιος Δαγούμας έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Περιορισμοί στους διαχειριστές

Στο πλαίσιο αυτό περνάει από εξονυχιστικό έλεγχο κάθε δαπάνη των Διαχειριστών προκειμένου να την περάσει στη ρυθμιστική τους βάση και να εγκρίνει το ετήσιο έσοδο που εισπράττουν από τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Ετσι, άφησε εκτός λειτουργικών δαπανών του ΔΕΔΔΗΕ αμοιβές και μπόνους στελεχών ύψους 1 εκατ. ευρώ με το σκεπτικό ότι δεν έχουν ανταποδοτικότητα για τους καταναλωτές.

Με γνώμονα πάντα την προστασία των καταναλωτών η ΡΑΕ έβαλε "φρένο" και στα σχέδια του ΔΕΣΦΑ για τη χρηματοδότηση δύο επενδύσεων και συγκεκριμένα της συμμετοχής του στο project FSRU Aλεξανδρούπολης και της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο εξαντληθέν κοίτασμα της Νότιας Καβάλας από τους καταναλωτές.

«Οι Διαχειριστές θα πρέπει να σέβονται τους καταναλωτές . Θα ελέγχουμε την ανταποδοτικότητα των έργων αλλά το κατά πόσο τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα και θα παρεμβαίνουμε» τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Δευτέρα ο κ. Δαγούμας στέλνοντας σαφή μηνύματα στην πλευρά των Διαχειριστών. Προανήγγειλε μάλιστα περιορισμούς στο WACC και premium στη βάση ανάλυσης κόστους –οφέλους. ¨Ειμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και θα πρέπει οι δαπάνες των Διαχειριστών να το αντιπροσωπεύουν αυτό. Δεν είμαστε αποικία» τόνισε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης