Ενέργεια

PPAs: Ανεπαρκής η πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας λέει η αγορά

PPAs: Ανεπαρκής η πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας λέει η αγορά

Η πλατφόρμα θα πρέπει να συμπληρώνεται με κάποιο είδος κρατικής επιδότησης, παρόμοια με τις λειτουργικές ενισχύσεις

 

Ανησυχίες και σύγχυση προκαλούν στην αγορά οι συζητήσεις και οι σχεδιασμοί για μια σειρά διαφορετικών σχημάτων «πράσινων» PPAs που θεωρητικά στόχο έχουν να στηρίξουν τη δημιουργία νέων έργων ΑΠΕ εξασφαλίζοντας παράλληλα φθηνή ενέργεια για τους καταναλωτές.

Όπως είναι γνωστό πριν από λίγο διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέβαλε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, το σχέδιο του μηχανισμού στήριξης των πράσινων PPAs, για τις βιομηχανίες οι οποίες είναι επιλέξιμες με βάση τις Κατευθυντήριες Γραμμές της Κομισιόν.
Ο μηχανισμός αυτός που έχει την κωδική ονομασία «Green Pool» στοχεύει να εξομαλύνει το πρόσθετο κόστος που προκύπτει για την ενεργοβόρο βιομηχανία από τη στροφή του ενεργειακού συστήματος στις ΑΠΕ.
Ταυτόχρονα μέσω του μηχανισμού οι βιομηχανίες που θα υπογράφουν μακροχρόνια συμβόλαια αγοράς της «πράσινης» ενέργειας, θα δίνουν τη δυνατότητα στους επενδυτές έργων ΑΠΕ να εξασφαλίσουν τραπεζική χρηματοδότηση για την υλοποίηση των project που σχεδιάζουν, αυξάνοντας την διείσδυση της πράσινης ενέργειας στο σύστημα της χώρας.

Tα ερωτήματα

Και ενώ το συγκεκριμένο σχήμα δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την Κομισιόν το Χρηματιστήριο Ενέργειας, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Διευθυντή Στρατηγικής και Ανάπτυξης Μανώλη Καλαϊτζάκη, σχεδιάζει τη δημιουργία μη υποχρεωτικής πλατφόρμας πράσινων PPAs που θα δίνει τη δυνατότητα σε μικρότερους παραγωγούς ΑΠΕ και καταναλωτές που δεν έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν με αρκετά μεγαλύτερα αντισυμβαλλόμενα μέρη, να συνάπτουν μακροχρόνιες συμβάσεις (από 7 έως 20 χρόνια) αγοραπωλησίας ενέργειας.

«Θεωρούμε ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα αποτελέσει καταλύτη για την «πράσινη» μετάβαση είπε ο κ. Καλαϊτζάκης και πρόσθεσε: «Στα γενικότερα οφέλη που φέρνει το χρηματιστήριο, είναι η διαφάνεια και το οικονομικό σήμα, τα οποία συνδέονται άμεσα με τις επενδύσεις ΑΠΕ, καθώς αποτελούν «την πηγή βάσει της οποίας θα εκπονηθούν τα διάφορα businessplan, θα γίνει η ανάλυση βιωσιμότητας των επενδύσεων».

Η επιλογή αυτή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την οποία μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει προαναγγείλει ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, γεννά μια σειρά από ερωτηματικά. Επί του παρόντος τουλάχιστον δεν έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχήμα στήριξης αυτών των μικρότερων PPAs τα οποία θεωρείται ότι είναι αδύνατον να συναφθούν χωρίς κρατική υποστήριξη. Επίσης η εξασφάλιση τραπεζικής χρηματοδότησης για την υλοποίηση των έργων ΑΠΕ θα είναι μια δύσκολη υπόθεση, όπως δύσκολη θα είναι και η σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων από μικρούς καταναλωτές ενέργειας.

Ταυτόχρονα με όλα αυτά ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θανάσης Δαγούμας δήλωσε πρόσφατα ότι η Αρχή έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα για διμερείς συμβάσεις λιανικής πώλησης ενέργειας από ΑΠΕ (RES PPAs), η οποία έχει τεθεί σε διαβούλευση. Μάλιστα είπε ότι έχει ανατεθεί στη εταιρεία AFRY, με έδρα στις Βρυξέλλες, ειδική μελέτη για το θέμα. Πάντως ο κ. Δαγούμας σχολίασε ότι «κανείς δεν επενδύει στις ΑΠΕ χωρίς στήριξη αφού όλοι θέλουν και εγγυημένες τιμές και μακροχρόνια συμβόλαια και υψηλές αποδόσεις!».

Δεν αρκεί η πλατφόρμα

Σχολιάζοντας τις προθέσεις του Χρηματιστήριου Ενέργειας ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) Αντώνης Κοντολέων σημείωσε κατ΄αρχήν, ότι η ιδέα δεν είναι καινούργια και ότι έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το σχεδιασμό της.
«Σίγουρα η πλατφόρμα από μόνη της δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των μονάδων ΑΠΕ που θα συμμετάσχουν» σημειώνει ο κ. Κοντολέων. Όπως εξηγεί εφόσον η πλατφόρμα θα αφορά αγοραστές με μικρές καταναλώσεις, αυτοί δεν μπορούν να δεσμευτούν για μεγάλη χρονική διάρκεια και δεν διαθέτουν αξιόλογη χρηματοοικονομική επάρκεια για την έκδοση εγγυητικών επιστολών στο πλαίσιο του ΡΡΑ προς τους μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ, που ασφαλώς προτιμούν την κρατική εξασφάλιση από τον ανταγωνισμό στην αγορά.

Κατά συνέπεια σύμφωνα με τον κ. Κοντολέοντα η πλατφόρμα θα πρέπει να συμπληρώνεται με κάποιο είδος κρατικής επιδότησης, παρόμοια με τις λειτουργικές ενισχύσεις που δίδονται σε όσες ΑΠΕ συμμετέχουν στους διαγωνισμούς, όπως ο προσεχής για τα 1.000MW. Ωστόσο για να υπάρξει η συγκεκριμένη λειτουργική ενίσχυση έχει δοθεί έγκριση από την Κομισιόν κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση της πλατφόρμας για τα «πράσινα» PPAs που σχεδιάζει το Χρηματιστήριο, ενώ δεν υπάρχει παρόμοιο σχήμα στην Ευρώπη.

Καταλήγοντας ο κ. Κοντολέων σημειώνει ότι το σκεπτικό των RES PPA, τα οποία υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσκοπούν στη μείωση της κρατικής παρέμβασης και στην ανάπτυξη και χρηματοδότηση νέων ΑΠΕ στη βάση ιδιωτικών συμβάσεων με κατάλληλους αγοραστές που έχουν solid balance sheet και είναι ικανοί και πρόθυμοι να δεσμευτούν μακροπρόθεσμα και για σημαντικές ποσότητες, καθιστώντας έτσι τα νέα έργα ΑΠΕ χρηματοδοτήσιμα από τις τράπεζες.
«Η πρώτη ανάγνωση του σχεδίου από την ΕΒΙΚΕΝ λέει ότι η παρέμβαση αυτή θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την πολυπόθητη και πολυδιαφημισμένη θετική επίδραση των νέων ΑΠΕ στις τιμές ρεύματος για όλους, αφαιρώντας συγχρόνως από την ευαίσθητη ενεργειακά βιομηχανία το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να επιτρέψει την επιβίωσή της».

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης