AD
Ενέργεια & Αγορές

Το discount στο ρωσικό πετρέλαιο μεγαλώνει για την Κίνα καθώς οι εισαγωγές από την Ινδία μειώνονται ( Reuters)

Το discount στο ρωσικό πετρέλαιο μεγαλώνει για την Κίνα καθώς οι εισαγωγές από την Ινδία μειώνονται ( Reuters)
Η αύξηση των εκπτώσεων ξεκίνησε μετά τη συμφωνία ΗΠΑ–Ινδίας, η οποία συνδέει τη μείωση των αμερικανικών δασμών στα ινδικά προϊόντα με τη μείωση των ινδικών αγορών ρωσικού πετρελαίου
Καθώς η Ινδία μειώνει με επιφύλαξη τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η Ρωσία άρχισε να προσφέρει μεγαλύτερες εκπτώσεις στην Κίνα προκειμένου να προσελκύσει τους κινέζους διυλιστές, σύμφωνα με πηγές του εμπορίου που επικαλείται το Reuters.

Αυτήν την εβδομάδα, η έκπτωση για το μείγμα ESPO, που αποστέλλεται από το ρωσικό λιμάνι Κοζμίνο στη Ρωσική Άπω Ανατολή, αυξήθηκε σχεδόν στα 9 δολάρια ανά βαρέλι κάτω από την τιμή ICE Brent, από το προηγούμενο εύρος των 7–8 δολαρίων που παρατηρείτο τους τελευταίους μήνες. 

Οι εκπτώσεις για την ποικιλία Urals, που εξάγεται κυρίως προς την Ινδία από το λιμάνι της Βαλτικής, έχουν ήδη διευρυνθεί στα 12 δολάρια ανά βαρέλι κάτω από την τιμή Brent και ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω, όπως ανέφεραν οι έμποροι στο Reuters.

Η αύξηση των εκπτώσεων ξεκίνησε μετά τη συμφωνία ΗΠΑ–Ινδίας, η οποία συνδέει τη μείωση των αμερικανικών δασμών στα ινδικά προϊόντα με τη μείωση των ινδικών αγορών ρωσικού πετρελαίου. 

Καθώς οι ινδικές διυλιστικές εταιρείες περιμένουν σαφή κατεύθυνση για το πώς να διαχειριστούν τις εισαγωγές από τη Ρωσία, οι πωλητές ρωσικού αργού προσπαθούν να αυξήσουν τις πωλήσεις στην Κίνα προσφέροντας σημαντικές εκπτώσεις σε σχέση με την τιμή Brent.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει αναδειχθεί στον μεγαλύτερο αγοραστή ρωσικού αργού, με την Ινδία στη δεύτερη θέση. Με δεδομένο ότι η Ινδία πιθανώς θα περιορίσει τις αγορές της, η Κίνα θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο σημαντική αγορά για το ρωσικό πετρέλαιο, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει επαρκής ζήτηση, δυναμικό και πολιτικό ενδιαφέρον από το Πεκίνο για αύξηση των εισαγωγών φθηνού ρωσικού αργού.

Η Ινδία παραμένει επιφυλακτική, με τους ινδικούς διυλιστές να ζητούν κυβερνητικές οδηγίες σχετικά με το αν θα συνεχίσουν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου. Ταυτόχρονα, το αργό Urals προσφέρεται στην Ινδία με όλο και μεγαλύτερη έκπτωση έναντι του Brent, πλέον στα 11 δολάρια ανά βαρέλι, δοκιμάζοντας το ενδιαφέρον των ινδικών διυλιστών εν μέσω της συμφωνίας με τις ΗΠΑ που απαιτεί μειωμένες αγορές ρωσικού αργού.

www.worldenergynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης

`