Ενέργεια

Πως η RWE υπερδιπλασίασε τα κέρδη της το 2022 σε 3,23 δισ. ευρώ

Πως η RWE υπερδιπλασίασε τα κέρδη της το 2022 σε 3,23 δισ. ευρώ

Βασικός μοχλός για την αύξηση των κερδών από έτος σε έτος ήταν η αύξηση της παραγωγικής  ικανότητας με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Τα καθαρά κέρδη της RWE υπερδιπλασιάστηκαν το 2022, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, που δείχνουν την αύξηση λόγω των κερδών που ξεπέρασαν τις προσδοκίες στους τομείς του φυσικού αερίου και της προμήθειας και εμπορίας, καθώς και από την επέκταση της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας.
Η εταιρεία το 2022 έθεσε σε λειτουργία το υπεράκτιο αιολικό της πάρκο Triton Knoll στο Ηνωμένο Βασίλειο και άρχισε να τροφοδοτεί το γερμανικό δίκτυο από το έργο Kaskasi ισχύος 342 MW στα ανοιχτά του νησιού Heligoland.


Κέρδη πάνω από τις προβλέψεις

«Λόγω της εξέλιξης των κερδών στον τομέα Προμήθειας & Εμπορίας και της μεγαλύτερης ανάπτυξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μας στον τομέα Υδρογονανθράκων/Βιομάζας/Αερίου, αναμένουμε ότι τα κέρδη θα υπερβούν τις προβλέψεις μας», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Michael Müller στο Recharge.

«Βασικός μοχλός για την αύξηση των κερδών μας από έτος σε έτος ήταν η αύξηση της παραγωγικής μας ικανότητας με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τον περασμένο χρόνο, συνεχίσαμε να επεκτείνουμε με επιτυχία το χαρτοφυλάκιό μας με αιολικά πάρκα και ηλιακούς σταθμούς και αυξήσαμε σημαντικά τις συνολικά μετρητά σε 4,4 δισ. ευρώ».
Η εταιρεία αναμένει ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη της προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων (Ebitda) θα έχουν αυξηθεί σε 6,31 δισ. ευρώ (6,89 δισ. $) το 2022, από 3,65 δισ. ευρώ το 2021.

Αυτό βοήθησε να ωθήσει τα προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα στα 3,23 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο από το 1,55 δισ. ευρώ που είχε φτάσει ένα χρόνο νωρίτερα.
Η RWE σχεδιάζει να δημοσιεύσει τα τελικά της στοιχεία για το 2022 στις 21 Μαρτίου 2023.


Αιολική ενέργεια και πόλεμος συνέβαλαν στα κέρδη

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το Ebitda στο τμήμα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας αυξήθηκε σε 1,41 δισ. ευρώ το 2022, από 1,11 δισ. το 2021 παρά τα επίπεδα ανέμου που ήταν κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Η πρόσθετη χωρητικότητα βοήθησε επίσης την χερσαία αιολική/ηλιακή ενέργεια, όπου το Ebitda εκτινάχθηκε στα 827 εκατ. ευρώ από 258 εκατ. ευρώ το 2021, όταν ένα ακραίο κρύο στην πολιτεία του Τέξας των ΗΠΑ είχε οδηγήσει σε σημαντικές έκτακτες απώλειες.

Η RWE επωφελήθηκε πολύ από την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία με τη μορφή βραχυπρόθεσμης εγκατάστασης σταθμών παραγωγής ενέργειας στον τομέα υδροηλεκτρικής ενέργειας/βιομάζας/φυσικού αερίου, που είδε το προσαρμοσμένο Ebitda της να εκτιναχθεί στα 2,37 δισ. ευρώ πέρυσι, από 731 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Η εταιρεία σημείωσε επίσης πολύ ισχυρά προκαταρκτικά αποτελέσματα στον τομέα της προμήθειας και του trading, με τα Ebitda στον τομέα να αυξάνονται σε 1,16 δισ. ευρώ, έναντι 769 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση επηρέασε τα κέρδη του άνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας, καθώς η εταιρεία πούλησε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τους γερμανικούς σταθμούς λιγνίτη και πυρηνικής ενέργειας πριν από την έναρξη της κρίσης.
Αυτό ώθησε τα προσαρμοσμένα Ebitda στον τομέα σε 751 εκατ. ευρώ το 2022, από 889 εκατ. ευρώ το 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης