Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αλλάζει το τοπίο στη Μέση Ανατολή - Ιστορική πρόσκληση Salman (Σ. Αραβία) σε Raisi (Ιράν)

Αλλάζει το τοπίο στη Μέση Ανατολή - Ιστορική πρόσκληση Salman (Σ. Αραβία) σε Raisi (Ιράν)
Η διπλωματική κίνηση θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια νέα εποχή περιφερειακής σταθερότητας, οικονομικής, πολιτικής, ενεργειακής συνεργασίας

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi να επισκεφθεί το Ριάντ για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια.
Πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη στις σχέσεις των δύο χωρών που υπήρξαν άκρως εχθρικές μεταξύ τους για δεκαετίες και εγκλωβισμένες σε ένα θρησκευτικό χάσμα αιώνων μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών.

Νέα εποχή περιφερειακής σταθερότητας

Η διπλωματική κίνηση θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια νέα εποχή περιφερειακής σταθερότητας και να χρησιμεύσει ως σημαντική νίκη για όλη τη Μέση Ανατολή.
Μετά τη σύναψη της ιστορικής ειρηνευτικής συμφωνίας τους, με τη μεσολάβηση της Κίνας στο Πεκίνο πριν από μια εβδομάδα, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συνεχίζουν να πραγματοποιούν βήματα προς την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων, με επόμενο βήμα την άνευ προηγουμένου κίνηση, την  επίσημη πρόσκληση του βασιλιά Salman στον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi, να επισκεφθεί το Ριάντ, όπως ανακοίνωσε  
Ιρανός αξιωματούχος.

«Σε μια επιστολή προς τον Πρόεδρο Raisi... ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας καλωσόρισε τη συμφωνία μεταξύ των δύο αδελφών χωρών [και] τον κάλεσε στο Ριάντ», δήλωσε στο Twitter ο Μοχάμαντ Τζαμσίντι, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ιρανού προέδρου για πολιτικές υποθέσεις.

Ο Raisi λέγεται ότι «καλωσόρισε» την πρόσκληση...

Και το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε επίσης την επικείμενη συνάντηση.... οπότε αυτό που μένει είναι ο ορισμός ημερομηνίας.
Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών Hussein Amirabdolahyan είπε ότι «πριν από δύο μήνες επιτεύχθηκε συμφωνία για τις τεχνικές αντιπροσωπείες του Ιράν και του Μπαχρέιν να επισκεφθούν τις πρεσβείες των δύο χωρών».

«Ελπίζουμε ότι κάποια εμπόδια μεταξύ του Ιράν και του Μπαχρέιν θα αρθούν και θα λάβουμε βασικά μέτρα για να ανοίξουμε ξανά τις πρεσβείες», πρόσθεσε.
Μια τέτοια επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους δεν έχει πραγματοποιηθεί εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, με τον τελευταίο Ιρανό πρόεδρο που επισκέφθηκε το βασίλειο τον Φεβρουάριο του 1998.
Αυτή η επίσκεψη στα τέλη της δεκαετίας του '90 ήταν το πρώτο ταξίδι ενός Ιρανού προέδρου στη Σαουδική Αραβία Αραβία από την ιρανική ισλαμική επανάσταση το 1979.

Kissinger: Ουσιαστική αλλαγή

Την περασμένη εβδομάδα, ο Henry Kissinger αναφέρθηκε στην Washington Post χαρακτηρίζοντας τη διπλωματική προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας - Ιράν «μια ουσιαστική αλλαγή στη στρατηγική κατάσταση στη Μέση Ανατολή».
Σύμφωνα με περισσότερα από τα σχόλια του γνωστού πρώην υπουργού Εξωτερικών:

Οι Σαουδάραβες, οι οποίοι είναι από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή εδώ και δεκαετίες, «εξισορροπούν τώρα την ασφάλειά τους παίζοντας τις ΗΠΑ εναντίον της Κίνας», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον Kissinger, οι ενέργειες του Ριάντ είναι συγκρίσιμες με ό,τι πέτυχε ο ίδιος στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν, ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Nixon, βοήθησε να επιτευχθεί προσέγγιση με το Πεκίνο εν μέσω εντάσεων με τη Μόσχα.

Αυτό θα μπορούσε επίσης να εγκαινιάσει μια νέα εποχή περιφερειακής σταθερότητας που ελπίζουμε.

Όχι μόνο ο περιφερειακός ανταγωνισμός, ο οποίος εντάθηκε περισσότερο κατά τη δεκαετία του πολέμου proxy (διά... πληρεξουσίων) στη Συρία που ξεκίνησε το 2011, έχει τεθεί εν μέσω ενός διχασμού αιώνων σχετικά με τη σωστή ερμηνεία του Ισλάμ (σιιτικό Ιράν εναντίον Σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας), αλλά έχει επίσης διαχύθηκε σε μέρη όπως η Υεμένη, σκηνή ενός άλλου σκληρού πολέμου proxy που φέρνει αντιμέτωπους τους Σιίτες αντάρτες εναντίον μιας κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία.

Οι Σαουδάραβες και οι Ιρανοί συγκρούονται επίσης για την υποστήριξη αντίπαλων πολιτικών φατριών εντός του Λιβάνου, με την Τεχεράνη να είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της σιιτικής παραστρατιωτικής ομάδας Χεζμπολάχ.
Για αυτούς τους λόγους, οι κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας έχουν εκτοξευθεί συχνά εκατέρωθεν όλα αυτά τα χρόνια.
Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, για παράδειγμα, έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό τους Σαουδάραβες ότι ήταν ο κύριος μυστικός υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Assad στη Συρία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης