Ενέργεια

Ισπανία: Αρνητική σύσταση στους εισαγωγείς LNG για νέα ρωσικά συμβόλαια

Ισπανία: Αρνητική σύσταση στους εισαγωγείς LNG για νέα ρωσικά συμβόλαια
Οι ροές φυσικού αερίου της Ευρώπης από τη Ρωσία μέσω αγωγών έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι.

Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Ρωσία, προτρέπει τους εισαγωγείς να μην υπογράψουν νέα συμβόλαια με τη Μόσχα, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τα έσοδα της πολεμικής μηχανής του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με το Reuters, η υπουργός Ενέργειας Teresa Ribera έστειλε επιστολή σε εισαγωγείς LNG και μεγάλους φορείς της χώρας να μην υπογράψουν νέες συμβάσεις για την αγορά ρωσικού LNG. Το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης δεν είναι δεσμευτικό, καθώς δεν υπάρχουν κυρώσεις σε ισχύ, και αναφέρεται μόνο σε νέες συμβάσεις, σύμφωνα με τις πηγές.

Οι ροές φυσικού αερίου της Ευρώπης από τη Ρωσία μέσω αγωγών έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι. Αλλά για να αναπληρώσουν την έλλειψη, οι μεταφορές LNG από όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα - μεταξύ άλλων και από τη Ρωσία. Η Ισπανία έχει σχεδόν διπλασιάσει τις εισαγωγές ρωσικού LNG από το ξέσπασμα του πολέμου, υπογραμμίζοντας πόσο εξαρτημένη εξακολουθεί να είναι η Ευρώπη από τη Μόσχα.

Οι εταιρείες Naturgy Energy Group SA, Repsol SA, TotalEnergies SE, Axpo Holding AG, Pavilion Energy, Enagás SA, Met Energy, Enet Energy, Energias de Portugal SA, Compañía Española de Petroleos SA και BP Gas & Power Iberia έλαβαν επιστολή στις 14 Μαρτίου από την αναπληρώτρια πρωθυπουργό Teresa Ribera, υπεύθυνη για την ενεργειακή πολιτική της Ισπανίας.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα ενέργειας Kadri Simsonζήτησε νωρίτερα αυτό το μήνα να σταματήσουν οι μεταφορές, λέγοντας ότι οι εταιρείες δεν θα πρέπει να ανανεώνουν τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια μόλις λήξουν τα τρέχοντα. Δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης