Ενέργεια

Η ΕΕ εξετάζει το μπλοκάρισμα των εισαγωγών LNG από Ρωσία, χωρίς νέες κυρώσεις - Πως θα γίνεται

Η ΕΕ εξετάζει το μπλοκάρισμα των εισαγωγών LNG από Ρωσία, χωρίς νέες κυρώσεις - Πως θα γίνεται
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στα κράτη μέλη να εμποδίσουν τους Ρώσους εξαγωγείς LNG να κρατούν χωρητικότητα σε εγκαταστάσεις εισαγωγής, άρα κράτη να εμποδίζουν τις εισαγωγές LNG χωρίς να επιβάλουν κυρώσεις στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με το Bloomberg
Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σταματήσει τις εισαγωγές αγωγών από τη Ρωσία, οι ρωσικές εισαγωγές LNG αυξήθηκαν κατά 20% το 2022 σε σύγκριση με το 2021, γεγονός που ωθεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε κράτη μέλη της να μπλοκάρουν τις εισαγωγές LNG από τη Ρωσία χωρίς να επιβάλουν κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Bloomberg News την Τρίτη 28/3, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Η πρόταση θα επιτρέψει στα μεμονωμένα κράτη μέλη να εμποδίσουν τους Ρώσους εξαγωγείς LNG να κάνουν κράτηση χωρητικότητας στις εγκαταστάσεις εισαγωγής LNG της Ευρώπης.

Η πρόταση να μπορούν κράτη να μπλοκάρουν προσωρινά τις εισαγωγές LNG από τη Ρωσία καθοδηγείται από τις γειτονικές χώρες της Ρωσίας στην ΕΕ, Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία.
Ακόμα κι αν ο μηχανισμός αποκλεισμού του ρωσικού LNG χωρίς κυρώσεις εγκριθεί από τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ, οι μεμονωμένες κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να διαβουλεύονται με άλλες χώρες της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ορισμένα μέλη της ΕΕ έχουν ήδη ζητήσει τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού LNG που έχουν εκτιναχθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συνακόλουθη μείωση της προμήθειας φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό.
Η ισπανική κυβέρνηση προέτρεψε τους εισαγωγείς LNG να μην υπογράψουν νέες συμφωνίες για την αγορά ρωσικού LNG καθώς ο μεγαλύτερος αγοραστής του ρωσικού LNG στην Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση από το αέριο της Μόσχας, ανέφεραν στο Bloomberg πηγές που γνωρίζουν το θέμα την περασμένη εβδομάδα.

Όχι σε νέες συμβάσεις

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson προέτρεψε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και όλες τις εταιρείες να μην υπογράψουν νέες συμβάσεις εισαγωγής LNG με τη Ρωσία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό τον περασμένο χρόνο, αλλά τώρα θα πρέπει να σταματήσει όλες τις εισαγωγές LNG από τη Ρωσία, είπε η Simson.

Ενώ ο εφοδιασμός με αγωγούς από τη Ρωσία έχει επιβραδυνθεί σταδιακά, η Ευρώπη αύξησε τις εισαγωγές LNG, συμπεριλαμβανομένου του LNG από τη Ρωσία.
Η παροχή LNG της Ρωσίας στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά περίπου 20% πέρυσι από το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon που επικαλείται το Reuters.
Όλες οι ρωσικές εξαγωγές LNG αυξήθηκαν κατά 8,6% το 2022 σε περίπου 45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, περισσότερα από τα μισά από τα οποία πήγαν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης