Ενέργεια

Γ. Αρβανιτίδης: Επιλογή με ενεργειακή Δημοκρατία και ενεργειακή ανεξαρτησία

Γ. Αρβανιτίδης: Επιλογή με ενεργειακή Δημοκρατία και ενεργειακή ανεξαρτησία
Η εφαρμογή ενός ελληνικού green deal πρέπει να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα και να μην αποτελέσει μια μεταφορά και αντιγραφή απλώς ενός σχεδιασμού απέξω

Μια ανάσα πριν τις κάλπες με τους πολίτες να παρακολουθούν μέσα από την προεκλογική μάχη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερο μία ακατάσχετη παροχολογία και ανεύθυνες υποσχέσεις εντυπωσιασμού προς άγραν ψήφων, παρά μία σοβαρή συζήτηση επί της ουσίας για τα μεγάλα ζητήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η χώρα και η όποια κυβέρνηση, την επόμενη μέρα.

Αρκεί μία γρήγορη ματιά στο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον και κατ επέκταση και στην Ελλάδα για να αντιληφθεί ο καθένας μας πως το όραμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήνατος Αλλαγής για μια ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη με αλληλεγγύη τόσο εντός της Ε.Ε. όσο κι εντός της χώρας μας παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από ένα πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, μια Πράσινη και Δίκαιη μετάβαση, μια ενεργειακή δημοκρατία με ισότιμες και δίκαιες ευκαιρίες για όλους.

Την ώρα που η ενεργειακή θωράκιση-εξοικονόμηση ενέργειας των νοικοκυριών θα έπρεπε να αποτελεί βασική προτεραιότητα και κεντρική πολιτική επιλογή κάθε κυβέρνησης η παρούσα κι ευτυχώς απερχόμενη, κυβέρνηση, σχεδιάζει να δημιουργήσει «μόνιμο» μηχανισμό επιδότησης προκειμένου να ενισχύσει την περαιτέρω εξάρτηση των νοικοκυριών από το κράτος. Την ώρα που η χώρα έχει πιο πολύ από ποτέ, ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα στηρίζεται στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία με την ενεργειακή πολιτική βασικό μοχλό μείωσης των ανισοτήτων και στήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας η καθημερινή «πρακτική» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται σε μεγαλόσχημες υποσχέσεις άνευ βάσης και σχεδιασμού.

Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, επιμένουμε με ισχυρή πεποίθηση, γνώση και σταθερή προσπάθεια σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, αυτή της «πράσινης» ενεργειακής ανεξαρτησίας. Είναι η δική μας, με λογισμό, αίσθημα ευθύνης και κοινωνικό πρόσωπο, σοσιαλδημοκρατική απάντηση στην ενεργειακή κρίση. Είναι η πολιτική που απελευθερώνει τον πολίτη από ενεργειακές εξαρτήσεις και τον μετατρέπει σε αυτοπαραγωγό καθαρής ενέργειας, συμμετέχοντας ομότιμα στην ενεργειακή αγορά.

Απέναντι στα αποτυχημένα προγράμματα «Εξοικονομώ» με έναν στους τρεις δικαιούχους να έχουν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να ενταχθούν (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΝ) αλλά και τα προγράμματα των φωτοβολταϊκών στέγης που διαφημίζονταν από πέρυσι τον Σεπτέμβρη κι ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει, στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεσμευόμαστε για  τις επενδύσεις στα δίκτυα και την πρόσβαση όλων των πολιτών στην παραγωγή ΑΠΕ με ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων, τη δίκαιη μετάβαση για τις λιγνιτικές περιοχές, την ενίσχυση των διαχειριστικών φορέων των οικοσυστημάτων και βέβαια το συνδυασμό της καθαρής ενέργειας των ΑΠΕ και της ποιοτικής αγροτικής παραγωγής. Δεσμευόμαστε ακόμη για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με αυτοπεριορισμό της κατανάλωσης, με κίνητρα και ελαφρύνσεις αλλά και για τη διάδοση της αυτοπαραγωγής ενέργειας σε μικρή και μεσαία κλίμακα παραγωγικής δραστηριότητας σε σπίτια, μικρές επιχειρήσεις και καλλιέργειες.

Το 2023 θα είναι χρονιά ορόσημο για τον ενεργειακό τομέα, τόσο στο εσωτερικό μέτωπο της ενεργειακής ακρίβειας όσο και στο διεθνές, με το ξεκαθάρισμα των ευρωπαϊκών ενεργειακών επιλογών και την επαναχάραξη του ενεργειακού χάρτη της ευρύτερης περιοχής μας. Οι πολιτικές αποφάσεις και επιλογές μιας νέας κυβέρνησης είναι αυτές που θα καθορίσουν αν η Ελλάδα θα καταφέρει να μειώσει το υψηλό ενεργειακό κόστος για τους πολίτες της και για το αν θα καταφέρει να αυξήσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να προωθήσουμε αλλαγές στις παραγωγικές διαδικασίες με βιώσιμες μεθόδους παραγωγής. Πρέπει να μετασχηματίσουμε το ενεργειακό αλλά και το οικονομικό μας σύστημα, σε πιο πράσινες» κατευθύνσεις, όχι απλά για να πάμε με την «μόδα» της εποχής, αλλά για υπαρξιακούς λόγους εθνικής επιβίωσης. Η εφαρμογή όμως ενός ελληνικού green deal πρέπει να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα και να μην αποτελέσει μια μεταφορά και αντιγραφή απλώς ενός σχεδιασμού απέξω.

Στις 21 Μαίου είναι η μοναδική ευκαιρία να πάρουμε με λογισμό και αίσθημα ευθύνης μια μεγάλη απόφαση αλλαγής. Η επιλογή στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι μια απόφαση αλλαγής που μπορεί να ξανα-αλλάξει τη ζωή μας. Για μια Ελλάδα με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση.

Γιώργος Αρβανιτίδης 

Υποψήφιος Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Επικεφαλής Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης