Ενέργεια

Αμετάβλητη η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας, ενόψει της συνεδρίασης του OPEC+

Αμετάβλητη η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας, ενόψει της συνεδρίασης του OPEC+
Ο Novak είπε ότι η Ρωσία και οι εταίροι της στον OPEC+ θα λάβουν απόφαση για το τι είναι καλύτερο για την αγορά πετρελαίου όταν συναντηθούν στη Βιέννη.
Η Ρωσία κλίνει να αφήσει αμετάβλητους τους όγκους παραγωγής πετρελαίου ενόψει της συνάντησης των χωρών του OPEC+ στις 4 Ιουνίου, επειδή η Μόσχα είναι ικανοποιημένη με τις τρέχουσες τιμές και την παραγωγή, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές με γνώση της τρέχουσας ρωσικής σκέψης.
Ο OPEC+ εξέπληξε την αγορά στις 2 Απριλίου με περαιτέρω περικοπές της παραγωγής που ώθησαν την τιμή του πετρελαίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε την Τετάρτη 24/5 ότι οι τιμές της ενέργειας πλησιάζουν σε «οικονομικά δικαιολογημένα» επίπεδα, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak, δήλωσε την Πέμπτη 25/5 ότι δεν περίμενε νέα βήματα από τον OPEC+.
Ο Novak είπε ότι η Ρωσία και οι εταίροι της στον OPEC+ θα λάβουν απόφαση για το τι είναι καλύτερο για την αγορά πετρελαίου όταν συναντηθούν στη Βιέννη.

Σταθερές τιμές 

Υποστηρίζοντας τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής, η Μόσχα ελπίζει ότι θα μπορέσει να διατηρήσει σταθερές τις τιμές του πετρελαίου χωρίς να υπερβεί το επιβαλλόμενο ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι από τη Δύση για το μείγμα Urals.
«Περαιτέρω περικοπές παραγωγής είναι απίθανο», δήλωσε στο Reuters πηγή που γνωρίζει τη θέση της Ρωσίας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Μια δεύτερη πηγή, είπε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου αυτή τη στιγμή.
Η Ρωσία έχει ήδη δεσμευτεί να μειώσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) σε 9,5 εκατομμύρια bpd από τον Μάρτιο έως το τέλος του έτους.
«Η Ρωσία δύσκολα αντιμετωπίζει τις υποσχεθείσες περικοπές παραγωγής, ενώ δεν χρειάζεται πρόσθετες περικοπές στο τρέχον περιβάλλον της αγοράς», δήλωσε στο Reuters πηγή σε ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία.

Η ρωσική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει την πολιτική του OPEC+.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία, της οποίας ο υπουργός Ενέργειας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα τους ανοικτούς πωλητές να «προσέχουν».
Η προσπάθεια της Δύσης να επιβάλει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο έχει περιπλέξει τους υπολογισμούς της παραγωγής της Μόσχας - σε αντίθεση με τον υπόλοιπο OPEC+, δεν επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τις τιμές.

Εάν η Ρωσία μπορεί να διατηρήσει την τιμή των Ουραλίων κάτω από το ανώτατο όριο τιμής, θα διευκολύνει τη ροή του πετρελαίου της στην παγκόσμια αγορά.
Τα Urals διαπραγματεύονται μεταξύ 53 και 57 δολαρίων το βαρέλι αυτόν τον μήνα, ένα άνετο εύρος για τη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης