Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Roentgen (Met): Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου δίνει «ψευδή αίσθηση ασφάλειας»

Roentgen (Met): Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου δίνει «ψευδή αίσθηση ασφάλειας»
Montel: Η Ευρώπη συνολικά θα πρέπει να προμηθευτεί «πολύ περισσότερο» LNG με μακροπρόθεσμα συμβόλαια δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της μονάδας της Met στη Γερμανία
Οι ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή, παρόλο που φαίνεται ότι τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης έχουν περάσει με τις τιμές του φυσικού αερίου να βρίσκονται πλέον σε χαμηλά δύο ετών μετά τα υψηλά ρεκόρ πέρυσι, δήλωσε στέλεχος του ελβετικού ενεργειακού ομίλου Met.

«Πιστεύω – αυτή τη στιγμή – (οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής) έχουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας», είπε ο Joerg Selbach-Roentgen, Διευθύνων Σύμβουλος της μονάδας της Met στη Γερμανία, στο Montel στην έκθεση E-World στο Έσσεν αυτήν την εβδομάδα.

Η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου TTF στην Ευρώπη για τον πρώτο μήνα έχει υποχωρήσει από το περσινό ρεκόρ πάνω από 340 ευρώ/MWh στα τρέχοντα επίπεδα γύρω στα 25 ευρώ/MWh – το χαμηλότερο σε δύο χρόνια.
Οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν εκτοξευθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις απότομες περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ειδικά με τη διακοπή των ροών μέσω του αγωγού Nord Stream μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

Ωστόσο, οι τιμές έχουν υποχωρήσει χάρη στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για τον περιορισμό της ζήτησης φυσικού αερίου, τη θέσπιση στόχων για την αποθήκευση και την εισαγωγή περισσότερου LNG. Ένας ήπιος χειμώνας βοήθησε επίσης.

Στη Γερμανία, τον μεγαλύτερο καταναλωτή φυσικού αερίου της ΕΕ, η κυβέρνηση ενέκρινε γρήγορα πολλά νέα έργα αποθήκευσης και υποδομής LNG.

Ωστόσο, η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει «αστραπιαία όχι μόνο για την κατασκευή της υποδομής, αλλά και τη χρήση της», είπε ο Selbach-Roentgen, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη συνολικά θα πρέπει να προμηθευτεί «πολύ περισσότερο» LNG με μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Μέχρι την αλλαγή του έτους, η χωρητικότητα εισαγωγής LNG της Ευρώπης ήταν 280 bcm, έναντι συνολικών εισαγωγών περίπου 142 bcm. Το 2023, οι εισαγωγές την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο ήταν κατά μέσο όρο 13 bcm/μήνα. Αυτό θα μπορούσε ακόμα να οδηγήσει σε μεγάλη ποσότητα αχρησιμοποίητης χωρητικότητας φέτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Montel.

Μελλοντικές προκλήσεις

Ένα άλλο ερώτημα ήταν εάν οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα ή θα μειωθούν περαιτέρω, δήλωσε ο Gyorgy Domokos Vargha, Διευθύνων Σύμβουλος της Met International.

Οι ροές φυσικού αερίου της Ρωσίας με αγωγούς προς την Ευρώπη είναι τώρα περίπου 40 εκατ. cm/ημέρα, ή λιγότερο από το 10% των όγκων που παραδόθηκαν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Άλλες προκλήσεις θα μπορούσαν να προκύψουν από την αυξημένη βιομηχανική ζήτηση ή ζητήματα παραγωγής και συντήρησης με βασικούς ευρωπαίους προμηθευτές είτε για φυσικό αέριο αγωγών είτε για LNG, δήλωσε ο Vargha.

Για παράδειγμα, οι καύσωνες θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζήτηση ενέργειας και να τονώσουν την παραγωγή από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο, ενώ η ασιατική ζήτηση για LNG θα παίξει επίσης ρόλο στο μέλλον, πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης