Ενέργεια

Πρεμιέρα στις 15 Ιουνίου για τον διαγωνισμό αποθήκευσης - Στόχος η ολοκλήρωση μέσα στον Αύγουστο

Πρεμιέρα στις 15 Ιουνίου για τον διαγωνισμό αποθήκευσης - Στόχος η ολοκλήρωση μέσα στον Αύγουστο

Σειρά επαφών εντός της εβδομάδας του υπηρεσιακού υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ΡΑΑΕΥ και Διαχειριστές

 

Σε «αγώνα δρόμου» ώστε να μην χαθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση των έργων αποθήκευσης ενέργειας αποδύεται η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Αποβλήτων (ΡΑΑΕΥ). Μάλιστα, το θέμα απασχόλησε χθες τον υπηρεσιακό υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παντελή Κάπρο σε συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της ΡΑΑΕΥ κ. Αθανάσιο Δαγούμα.

Θα προκηρυχθεί από τη ΡΑΑΕΥ στις 15 Ιουνίου και θα πρέπει εντός 21 ημερών οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να έχουν υποβάλλει τις προσφορές τους και να έχουν καταθέσει τις εγγυητικές επιστολές συμμετοχής. Στόχος είναι στις 2 Αυγούστου να έχουν βγει τα αποτελέσματα και έως τις 10 Αυγούστου να έχουν υποβληθεί οι όποιες ενστάσεις ώστε στις 15 Αυγούστου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πρόκειται για τον πρώτο από τους τρεις διαγωνισμούς που θα «τρέξουν» εντός του έτους, με τιμή εκκίνησης στα 115.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος, όπως προέβλεψε το ΥΠΕΝ σε πρόσφατη απόφασή του. Οι κάτοχοι των σταθμών που θα προκριθούν θα λάβουν επενδυτική ενίσχυση 200.000 ευρώ ανά μεγαβάτ. Επιπλέον της επενδυτικής ενίσχυσης, οι σταθμοί λαμβάνουν και λειτουργική ενίσχυση για δέκα έτη από την έκδοση της άδειας λειτουργίας των σταθμών αποθήκευσης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη καταβολής της λειτουργικής ενίσχυσης από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ).

Δημοπρασίες

Η πρώτη δημοπρασία θα αφορά έργα 400 MW, η δεύτερη για 300 MW και θα γίνει εντός του τρίτου τριμήνου του έτους και η 3η για έργα 400 MW εντός του τετάρτου τριμήνου του έτους η οποία θα αφορά μόνο όσα έργα εγκατασταθούν στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης. Οι σταθμοί που θα προκριθούν στους τρεις διαγωνισμούς πρέπει να τεθούν σε λειτουργία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 διαφορετικά θα χαθούν τα κονδύλια του Tαμείου Ανάκαμψης. Γι΄ αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί εντός του έτους ώστε η υποβολή αιτήματος στον Διαχειριστή του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. για την ενεργοποίηση της σύνδεσης κάθε σταθμού να προλάβει να γίνει έως και την 30ή Σεπτεμβρίου 2025.

Επίσης, οι κ.κ. Κάπρος και Δαγούμας θα συναντηθούν και πάλι την Τετάρτη προκειμένου να διευθετήσουν όλες οι λεπτομέρειες για την λειτουργία της νέας υπερ-Αρχής. Γι΄ αυτό στη συνάντηση θα συμμετάσχουν και οι επικεφαλής των τομέων Ύδατος και Αποβλήτων της ΡΑΑΕΥ.

Την ίδια ημέρα, ο νέος υπηρεσιακός υπουργός έχει κανονίσει σύσκεψη με τον επικεφαλής της ΡΑΑΕΥ και με τους Διαχειριστές του ηλεκτρικού συστήματος (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) με κεντρικό θέμα την ασφάλεια εφοδιασμού, κατά τους θερινούς μήνες. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν διαφαίνονται προβλήματα με την επάρκεια εφοδιασμού με δεδομένο ότι το σύστημα φέτος είναι ενισχυμένο με έξτρα 1.600 MW ΑΠΕ, σε σύγκριση με πέρυσι. Παράλληλα, ήδη βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία και θα μπορούσαν εντός του καλοκαιριού να τεθούν σε εμπορική λειτουργία η νέα μονάδα φυσικού αερίου της Mytilineos στη Βοιωτία και η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V». Ακόμη, τα νερά στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ βρίσκονται σε καλά επίπεδα, ενώ επαρκή είναι και τα αποθέματα λιγνίτη για τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης