Ενέργεια

Πετρέλαιο: Πτώση 4% - Κάτω από τα 70 δολ. κινείται το αργό, στα 73 δολ. το brent

Πετρέλαιο: Πτώση 4% - Κάτω από τα 70 δολ. κινείται το αργό, στα 73 δολ. το brent

Παραμένουν οι ανησυχίες για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ καιγια την παραγωγή του ΟΠΕΚ

 

Σχετικά Άρθρα
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου κατά 4% την Τρίτη λόγω ανησυχιών για το εάν το Κογκρέσο θα περάσει το σύμφωνο ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ και καθώς τα ανάμεικτα μηνύματα από τους μεγάλους παραγωγούς θόλωναν τις προοπτικές της προσφοράς ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ + αυτό το Σαββατοκύριακο .

Το Brent υποχώρησε 4,3%, στα 73,77 δολάρια το βαρέλι στις 19:25 ώρα Ελλάδας. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχωρούσε 4,8% στα 69,61 δολάρια το βαρέλι.

Ορισμένοι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να αντιταχθούν σε μια συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο χρήστη πετρελαίου στον κόσμο. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Joe Biden και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy παρέμειναν αισιόδοξοι ότι η συμφωνία θα περάσει.

Ο Biden και ο McCarthy συνήψαν συμφωνία το Σαββατοκύριακο και πρέπει να περάσει από ένα διχασμένο Κογκρέσο των ΗΠΑ πριν από τις 5 Ιουνίου, την ημέρα που το Υπουργείο Οικονομικών λέει ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, γεγονός που θα μπορούσε να διαταράξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόκειται να εξετάσει το νομοσχέδιο των 99 σελίδων την Τρίτη, εν όψει των ψηφοφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους και στη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

Συνεδρίαση του ΟΠΕΚ

Η προθεσμία για το χρέος σχεδόν συμπίπτει με τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ στις 4 Ιουνίου του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Οι traders ήταν αβέβαιοι για το εάν ο όμιλος θα αυξήσει τις περικοπές της παραγωγής καθώς η πτώση των τιμών επιβαρύνει την αγορά.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Abdulaziz bin Salman, την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε τους short-seller που στοιχηματίζουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν για να «προσέξουν» σε ένα πιθανό μήνυμα ότι ο ΟΠΕΚ + μπορεί να μειώσει την παραγωγή.

Ωστόσο, σχόλια από Ρώσους αξιωματούχους πετρελαίου και πηγές, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Alexander Novak, δείχνουν ότι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο κλίνει προς το να αφήσει αμετάβλητη την παραγωγή.

Τον Απρίλιο, η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του OPEC+ ανακοίνωσαν περαιτέρω περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ανεβάζοντας τον συνολικό όγκο των περικοπών από τον OPEC+ στα 3,66 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Τα στοιχεία του κινεζικού κλάδου μεταποίησης και υπηρεσιών που θα δημοσιευτούν αργότερα αυτή την εβδομάδα θα εξεταστούν επίσης για στοιχεία σχετικά με την ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης