Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Goldman: Αντισταθμείστε τις θέσεις σας σε φυσικό αέριο - Θα ξαναδούμε 70- 90 ευρώ/MWh

Goldman: Αντισταθμείστε τις θέσεις σας σε φυσικό αέριο - Θα ξαναδούμε 70- 90 ευρώ/MWh

 Η Goldman Sachs διατηρεί τις προβλέψεις της για τον χειμώνα 2023-24 και το καλοκαίρι 2024 στα 93/94 ευρώ/MWh

Παρά τη σημαντική υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι ο κίνδυνος νέας ανόδου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και το Φθινόπωρο δεν έχει εκλείψει. Το ζήτημα απασχολεί έντονα την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς μια άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου θα οδηγούσε και πάλι σε αύξηση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και την βιομηχανία ειδικά δε την ενεργοβόρο, που ανησυχεί ότι θα βρεθεί εντός ενός νέου φαύλου κύκλο υψηλών τιμών και υψηλού, μη ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής.


Ο κίνδυνος ενός νέου ανοδικού κύκλου τιμών στην ενέργεια προβληματίζει και την πολιτική ηγεσία καθώς η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα αναζωπύρωση της ενεργειακής κρίσης και μάλιστα σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι τα ειδικά προγράμματα στήριξης των καταναλωτών θα πρέπει να λήξουν οριστικά έως το τέλος του έτους.

Ενδεικτική των ανησυχιών που υπάρχουν στην αγορά είναι η πρόβλεψη πρόσφατης έκθεσης της Goldman Sachs, ότι το καλοκαίρι οι τιμές του φυσικού αερίου θα διαμορφωθούν στο επίπεδο των 70 ευρώ/MWh και τον επόμενο χειμώνα θα ξεπεράσουν τα 90 ευρώ/MWh. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο οίκος επιμένει στις προβλέψεις για άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου τον χειμώνα παρά το γεγονός ότι αναθεωρεί προς τα κάτω προηγούμενη πρόβλεψη του για τιμή TTF το καλοκαίρι στα 92 ευρώ/MWh.

Η πρόβλεψη για τα 70 ευρώ/MWh προκύπτει από την εκτίμηση για 45 ευρώ/MWh το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και για 82 ευρώ/MWh το τετράμηνο Ιουλίου- Οκτωβρίου, έναντι προθεσμιακών στα 39 ευρώ/MWh.


Αντιστάθμιση κινδύνου


Έχει ενδιαφέρον μάλιστα το γεγονός ότι χαρακτηρίζει ως ευκαιρία τις πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου τις τρέχουσες τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων.
Η έκθεση αναφέρει ότι τα στοιχεία του Απριλίου έδειξαν χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση φυσικού αερίου στη Βορειοδυτική Ευρώπη, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αδύναμη ζήτηση των τελικών καταναλωτών και τις χαμηλές εξαγωγές μέσω αγωγών προς τη Νότια Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, οι αναλυτές του οίκου θεωρούν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου που απαιτούνται για την εξισορρόπηση της αγοράς είναι τώρα χαμηλότερες από ό,τι περίμεναν προηγουμένως.

Ο διεθνής οίκος δέχεται ότι η χαμηλότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου “κερδίζει χρόνο” για την Ευρώπη, τονίζει όμως ότι δεν λύνει το πρόβλημα του ελλείμματος στην αγορά, το οποίο θεωρεί ότι θα ενισχύσει τις τιμές τον επόμενο χειμώνα και το καλοκαίρι του 2024.

Σε περίπτωση μάλιστα, που το δεύτερο εξάμηνο του 2023 η κατανάλωση στην Ευρώπη ανακάμψει και αυξηθεί η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε άλλες περιοχές του πλανήτη, - που είναι και πιθανότερο σενάριο για την εταιρία- τότε εκτιμάται ότι οι τιμές του χειμώνα θα πρέπει να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο πάνω από 90 ευρώ/MWh για τη διαχείριση της αποθήκευσης αερίου της επόμενης χειμερινής περιόδου.

Επιπλέον, ακόμη και αν η βιομηχανική ζήτηση παραμένει υποτονική φέτος το καλοκαίρι, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι η αποθήκευση θα είναι μία «άνετη υπόθεση» καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς είναι δεδομένη η χωρητικότητα αποθήκευσης αερίου εν όψει της περιόδου θέρμανσης.

Ο συνδυασμός του λεγόμενου χειμερινού κινδύνου, δηλαδή πολύ ψυχρών καιρικών συνθηκών και της ενδεχόμενης χαλάρωσης της προσπάθειας για εξοικονόμηση ενέργειας από τα νοικοκυριά μπορεί που γρήγορα να αλλάξει τις ισορροπίες, σε βαθμό ικανό να προκαλέσει απότομη άνοδο των χειμερινών τιμών, άνω των 100 ευρώ/MWh.

Στο πλαίσιο αυτό η Goldman Sachs διατηρεί τις προβλέψεις της για τον χειμώνα 2023-24 και το καλοκαίρι 2024 στα 93/94 ευρώ/MWh, πολύ πάνω από τα προθεσμιακά συμβόλαια με τιμές στα 56/53 EUR, τιμές που ο οίκος θεωρεί ως ευκαιρία αντιστάθμισης κινδύνου για τους καταναλωτές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Τέλος, παραμένει στη θέση Long για το TTF του Φεβρουαρίου 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης