Ενέργεια

Exxon και Chevron στο «club» των... ανυποχώρητων για την ενεργειακή μετάβαση

Exxon και Chevron στο «club» των... ανυποχώρητων για την ενεργειακή μετάβαση
Οι συναντήσεις της Exxon και της Chevron ήταν διαδικτυακά, αποφεύγοντας διαμαρτυρίες, περιβαλλοντικών ακτιβιστών σύμφωνα με το Reuters
Οι μέτοχοι της Exxon Mobil Corp και της Chevron Corp απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία τις εκκλήσεις για ισχυρότερα μέτρα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, απορρίπτοντας περισσότερες από δώδεκα προτάσεις που σχετίζονται με το κλίμα στις ετήσιες συνελεύσεις τους σύμφωνα με το Reuters.

Τα αποτελέσματα υπέδειξαν στους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου των ΗΠΑ να αντισταθούν στις πιέσεις από επενδυτικές ομάδες που ζητούσαν το ζευγάρι να ακολουθήσει τους ευρωπαίους αντιπάλους στην αποδοχή αυστηρότερων στόχων μείωσης των εκπομπών.

Παρά τις προσπάθειες της Shell PLC, της BP PLC  και της TotalEnergies, οι διαδηλωτές εξακολουθούν να εισβάλλουν στις συνελεύσεις των μετόχων τους φέτος, επιδιώκοντας μια ταχύτερη μετατόπιση από τα ορυκτά καύσιμα, όμως τα αιτήματά τους απέτυχαν ομοίως.

Οι συναντήσεις της Exxon και της Chevron ήταν διαδικτυακά, αποφεύγοντας παρόμοιες διαμαρτυρίες.

«Δεν υπάρχει κανένας μεγάλος πετρελαϊκός όμιλος που να θέλει πραγματικά να μεταβεί ενεργειακά», είπε ο Mark Van Baal, ιδρυτής της ακτιβιστικής ομάδας Follow This, η οποία υπέστη ηχηρές απώλειες σε πολλές συναντήσεις.
«Όλοι θέλουν να παραμείνουν στα ορυκτά καύσιμα όσο το δυνατόν περισσότερο».

Ο όμιλός του, ο οποίος εκπροσωπεί περίπου 9.500 μετόχους σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, είχε ζητήσει από την Exxon να θέσει μεσοπρόθεσμους στόχους για τη μείωση των εκπομπών από τα καύσιμα που καίγονται από πελάτες - ή στόχους Scope 3, όμως αυτό το ψήφισμα έλαβε λιγότερο από το ήμισυ της υποστήριξης 11% των ψήφων έναντι 27% από την πρόταση μείωσης των εκπομπών του ομίλου πέρυσι.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Daren Woods αποκάλεσε το Follow This «μια ομάδα κατά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου» που χρησιμοποιεί περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους «για να μειώσει τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Exxon» στον κλάδο.

Απορρίψεις...

"Το Πεδίο 3 δεν δίνει σε εταιρείες όπως η δική μας, μηδενική πίστωση για τη μείωση των εκπομπών άλλων μέσω τεχνολογιών όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα", δήλωσε ο Woods.
Η Exxon είναι η μόνη από τις πέντε δυτικές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου που δεν έχει στόχο το 2030 για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα των πελατών από τα προϊόντα της.

Οι κάτοχοι της Exxon απέρριψαν και τις 12 προτάσεις μετόχων, η πλειοψηφία των οποίων αφορούσε ζητήματα που σχετίζονται με το κλίμα.
Κανένας δεν έλαβε την πλειοψηφία των ψήφων που θα σηματοδοτούσαν μια νίκη, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.

Οι επενδυτές της Chevron απέρριψαν επίσης προτάσεις για τον στόχο μείωσης των εκπομπών των πελατών, δημιουργώντας μια επιτροπή του διοικητικού συμβουλίου για τον κίνδυνο απανθρακοποίησης και μια έκθεση για τον αντίκτυπο των εργαζομένων και της κοινότητας από το κλείσιμο εγκαταστάσεων και τις ενεργειακές μεταβάσεις.

Χαμηλή υποστήριξη

Συνολικά, τα αποτελέσματα έδειξαν πτωτική υποστήριξη για προτάσεις που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της συμβολής των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αφού κέρδισαν κάποιο έδαφος νωρίτερα αυτή τη δεκαετία, οι πρωτοβουλίες έχασαν τη δύναμή τους μετά την εκτόξευση των ανησυχιών για την προσφορά και τις τιμές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μια πρόταση για αύξηση των εκθέσεων μέτρησης αερίου μεθανίου της Exxon κέρδισε το 36% των ψήφων, τη μεγαλύτερη για οποιαδήποτε πρωτοβουλία για το κλίμα.
Πέρυσι, οι μέτοχοι ενέκριναν με το 51% των ψήφων το αίτημα να εκδώσει η Exxon ελεγμένη έκθεση σχετικά με τις εκπομπές, χρησιμοποιώντας τις υποθέσεις του Net Zero της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας μέχρι το 2050.

Οι μέτοχοι απέρριψαν επίσης τη δημιουργία ενός σχεδίου αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων χειρότερου σεναρίου για τις δραστηριότητές της στη Γουιάνα.
Έλαβε μόνο το 13% των ψήφων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης