Τελευταία Νέα
Ενέργεια

H Uniper (Σουηδία) επανεκκινεί τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Oresundsverket

H Uniper (Σουηδία) επανεκκινεί τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Oresundsverket
Ο φορέας Svenska Kraftnat είπε ότι το εργοστάσιο πρέπει να είναι μέρος του αποθέματος ενέργειας της χώρας έως το 2025, παρότι αδρανές από το 2016 σύμφωνα με το Reuters
Ο φορέας εκμετάλλευσης του ηλεκτρικού δικτύου της Σουηδίας δήλωσε την Παρασκευή 2/6 ότι έδωσε εντολή στην εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper να επανεκκινήσει τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Oresundsverket σε περίπτωση που μια επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας οδηγήσει σε διακοπή της παροχής, όπως μεταφέρει το Reuters.

Ο φορέας εκμετάλλευσης δικτύου Svenska Kraftnat είπε ότι το εργοστάσιο στο Μάλμο στη νότια Σουηδία πρέπει να είναι μέρος του αποθέματος ενέργειας της χώρας έως το 2025, παρότι σε αδράνεια από το 2016 και ενώ λειτουργούσε με φυσικό αέριο όταν έκλεισε, μπορεί επίσης να καίει πετρέλαιο.

«Το παρασκήνιο είναι η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην άμεση περιοχή της Σουηδίας και το Μάλμο, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, πρέπει να έχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος επί τόπου, σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου», ανέφερε η Svenska Kraftnat σε δήλωση.

Οι απαραίτητες εφεδρείες

«Είναι ύψιστης σημασίας το Malmo να διαθέτει εφεδρικές επιλογές ισχύος που μπορούν να παρέχουν λειτουργίες ηλεκτρικής ενέργειας σημαντικές για την κοινωνία... εάν διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο», ανέφερε.

Η απόφαση της Svenska Kraftnat σημαίνει ότι η σουηδική μονάδα Sydkraft της Uniper θα αποχωρήσει από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2021 για την πώληση του εργοστασίου στην ολλανδική εταιρεία PACO Holding, η οποία σχεδίαζε να το διαλύσει και να το μεταφέρει εκτός Ευρώπης.

Εκπρόσωπος της Uniper στη Σουηδία είπε ότι ο γερμανικός όμιλος συμμορφώνεται με την εντολή του διαχειριστή του δικτύου, προσθέτοντας ότι η πώληση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής είχε σταματήσει ως αποτέλεσμα.

Η Svenska Kraftnat είπε ότι θα αποζημιώσει στην Uniper το πολύ 1,11 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (109,3 εκατομμύρια δολάρια) για την πυροδότηση της μονάδας, η οποία έχει χωρητικότητα 448 μεγαβάτ, και τη διατήρησή της ως εφεδρική ισχύ για πέντε χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης