Ενέργεια

Παρέμβαση του Πανευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τια αρνητικές τιμές σύμφωνα με το Montel

Παρέμβαση του Πανευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τια αρνητικές τιμές σύμφωνα με το Montel
Αυτή η κίνηση έρχεται σαν αποκύημα των αρνητικών τιμών που διαμορφώθηκαν στην spot ενεργειακή αγορά της βορειοδυτικής Ευρώπης, μετά και την υπερπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές, αιολικά και φωτοβολταϊκά.
Το Πανευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ηλεκτρικής Ενέργειας Epex Spot έχει αρχίσει να συμβουλεύει τα χρηματιστήρια των εταίρων - κρατών και τους traders για τη μείωση της τιμής κατωφλίου (τιμής -εισόδου στην δημοπρασία επόμενης ημέρας)  ανέφεραν πηγές στο Montel.

Αυτή η κίνηση έρχεται σαν αποκύημα των αρνητικών τιμών που διαμορφώθηκαν στην spot ενεργειακή αγορά της βορειοδυτικής Ευρώπης, μετά και την υπερπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές, αιολικά και φωτοβολταϊκά.

«Το Epex Spot βλέπει την ανάγκη να μειώσει το όριο που ενεργοποιεί η δεύτερη δημοπρασία και έχουμε ξεκινήσει τη συζήτηση με τους άλλους Nemos (φορείς στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας), καθώς και με συμμετέχοντες στην αγορά», δήλωσε ο Davide Orifici, διευθυντής δημοσίων και ρυθμιστικών υποθέσεων, στο Epex Spot.

Ρεκόρ αρνητικών τιμών

Στις 18 Απριλίου και στις 26 Μαΐου, το χρηματιστήριο αναγκάστηκε να διεξαγάγει δεύτερη δημοπρασία για τιμή επόμενης ημέρας, για τη συνδεδεμένη ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αφού η ολλανδική τιμή spot (TTF) έκλεισε χαμηλότερα από  την επιτρεπόμενη κατώτατη τιμή των -150 ευρώ/MWh και στις δύο περιπτώσεις.

Οι φορείς της αγοράς υποχρεούνται να επαναλάβουν τις δημοπρασίες εάν οι τιμές είναι κάτω από -150 EUR/MWh είτε πάνω από 2.400 EUR/MWh, ενώ οι τιμές περιορίζονται πλήρως στα -500 EUR/MWh και 4.000 EUR/MWh.

Το νέο έρχεται εβδομάδες μετά από μια άνευ προηγουμένου μακρά περίοδο εξαιρετικά αρνητικών τιμών στις αγορές άμεσης ενέργειας της βορειοδυτικής Ευρώπης λόγω της υψηλής εισροής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές εν μέσω ηλιόλουστου και θυελλώδους όσον αφορά την ένταση των ανέμων, καιρού.

Καμία αύξηση στους όγκους

Η Ολλανδία έχει δει τεράστια αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ, ειδικά στην οικιακή ηλιακή ενέργεια, η οποία είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί καθώς οι εγκαταστάσεις τοποθετούνται σε ιδιωτικά κτίρια, με αποτέλεσμα από την αρχή του έτους, να σημειωθούν περισσότερες από 100 ώρες αρνητικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη μέρα, σε σύγκριση με 83 ώρες το 2022.

«Αξιολογούμε την κατάσταση σε στενή συνεργασία με τα μέλη μας και, ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα ενημερώσουμε έγκαιρα τους συμμετέχοντες στην αγορά και άλλους σχετικούς μετόχους», είπε ο Orifici στη Montel, προσθέτοντας ότι «εξαιρετικά χαμηλές τιμές δεν είχαν οδηγήσει σε αισθητή άνοδο του όγκου συναλλαγών».

«Στις περισσότερες από τις αγορές της επόμενης ημέρας στο Epex Spot, υπάρχει γενικά μια αρνητική σχέση μεταξύ των όγκων διαπραγμάτευσης και των τιμών, που σημαίνει ότι όσο χαμηλότερες είναι οι τιμές, τόσο υψηλότεροι είναι οι όγκοι συναλλαγών… όμως μόλις οι τιμές φτάσουν στον ακραίο αρνητικό τομέα, η συσχέτιση σταματά » κατέληξε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης