Ενέργεια

Μείωση εσόδων κατά 36% τον Μάιο από πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την Ρωσία

Μείωση εσόδων κατά 36% τον Μάιο από πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την Ρωσία
Η Ρωσία κατέγραψε έλλειμμα 42 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, καθώς οι δαπάνες αυξήθηκαν και τα έσοδα από την ενέργεια μειώθηκαν, σύμφωνα με το Reuters
Τα έσοδα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, την πηγή ζωής της οικονομίας της, μειώθηκαν σχεδόν 36% τον Μάιο από τον ίδιο μήνα πέρυσι και μειώθηκαν κατά 12% από τον Απρίλιο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 5/6 το υπουργείο Οικονομικών, ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων κερδών - με βάση τον φόρο πετρελαίου, σύμφωνα με το Reuters.

Η μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο - μια τεράστια πηγή εσόδων στον προϋπολογισμό - είναι πιθανό να επιδεινώσει ένα ήδη υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα καθώς η Ρωσία συνεχίζει αυτό που αποκαλεί την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία.
Κατέγραψε έλλειμμα 3,4 τρισεκατομμυρίων ρούβλια (42 δισεκατομμύρια δολάρια) τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, καθώς οι δαπάνες αυξήθηκαν και τα έσοδα από την ενέργεια μειώθηκαν.

Τα έσοδα του προϋπολογισμού από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου έφτασαν τα 570,7 δισεκατομμύρια ρούβλια (7 δισεκατομμύρια δολάρια) τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με 886 δισεκατομμύρια τον Μάιο του 2022 και 647,5 δισεκατομμύρια τον Απρίλιο του 2023, που ήταν χαμηλότερα από τα 593 δισεκατομμύρια ρούβλια που ανέμενε το Reuters.
Τα έσοδα από τον φόρο πετρελαίου που βασίζεται στα κέρδη μειώθηκαν στα 5,4 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Μάιο από 185,4 δισεκατομμύρια ρούβλια του Απριλίου, λόγω του φόρου.

Οι επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό για τις εταιρείες διύλισης από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου αυξήθηκαν στα 91 δισεκατομμύρια ρούβλια από 79,3 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Απρίλιο, ενώ οι πληρωμές στα διυλιστήρια στο πλαίσιο του «μηχανισμού απόσβεσης» - εισήχθησαν για να σταματήσουν οι εταιρείες να κεφαλαιοποιούν τις υψηλές τιμές εξαγωγής καυσίμων και να υπερασπιστούν τα εγχώρια αγορά - μειώθηκε στα 103,5 δισεκατομμύρια ρούβλια από 107,2 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Απρίλιο.

Οι εισπράξεις από τους φόρους εξόρυξης ορυκτών μειώθηκαν τον Μάιο κατά ένα τέταρτο από την ίδια περίοδο του 2022 σε 703,6 δισεκατομμύρια ρούβλια, ενώ τα έσοδα από τους εξαγωγικούς δασμούς μειώθηκαν κατά 74% στα 66,1 δισεκατομμύρια ρούβλια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης