Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Και επίσημα τέλος στα μέτρα στήριξης για την κρίση στην αγορά ενέργειας

ΕΕ: Και επίσημα τέλος στα μέτρα στήριξης για την κρίση στην αγορά ενέργειας

«Η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι δεν θα προτείνει παράταση αυτών των μέτρων κρίσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποφάσισε να μην παρατείνει τα έκτακτα μέτρα που εισήχθησαν πέρυσι για να προστατεύσει τους καταναλωτές από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, προσθέτοντας ότι αυτά τα μέτρα συνέβαλαν στην ηρεμία των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας.

Στα τέλη του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 μελών βρισκόταν στη μέση μιας οξείας ενεργειακής κρίσης που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τα κράτη μέλη να κατευθύνουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικές περικοπές, δωρεές και επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

 «Η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι δεν θα προτείνει παράταση αυτών των μέτρων κρίσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, υπενθυμίζοντας ότι αυτά περιλαμβάνουν μέτρα μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ανώτατα όρια εσόδων για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και κανόνες καθορισμού τιμών λιανικής.

Πρόσθεσε ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν πλέον μειωθεί σε λιγότερο από 80 EUR/MWh και οι τιμές του φυσικού αερίου όχι μόνο έχουν μειωθεί αλλά και σταθεροποιηθεί, σε βαθμό που οι αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρήθηκαν όλο το 2022 θεωρούνται «λιγότερο πιθανό να συμβούν τον επερχόμενο χειμώνα».

Η Επιτροπή ανέφερε  επίσης ότι ορισμένες πτυχές των μέτρων έκτακτης ανάγκης είχαν συμπεριληφθεί στις προτάσεις της για μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές προσαρμογές στο σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτές οι προτάσεις στοχεύουν να προσπαθήσουν να αυξήσουν τη χρήση συμβάσεων ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής, να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις αυξήσεις των τιμών και να επιταχύνουν τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης