Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υπό έλεγχο, η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο Zaporizhia μετά την έκρηξη του φράγματος Kakhovka

Υπό έλεγχο, η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο Zaporizhia μετά την έκρηξη του φράγματος Kakhovka
Αυτή τη στιγμή η λίμνη ψύξης του σταθμού είναι γεμάτη: από τις 8:00 π.μ., η στάθμη του νερού είναι 16,6 μέτρα, η οποία είναι επαρκής για τις ανάγκες του σταθμού, μεταφέρει το Reuters
Η καταστροφή του φράγματος Kakhovka στη νότια Ουκρανία αποτελεί απειλή για τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhia, αλλά η κατάσταση στις εγκαταστάσεις είναι υπό έλεγχο, ανακοίνωσε την Τρίτη 6/6 η κρατική υπηρεσία ατομικής ενέργειας της Ουκρανίας, όπως μεταφέρει το Reuters.

Ο Οργανισμός Πυρηνικής Επιτήρησης του ΟΗΕ, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, ανέφερε στο Twitter ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση, αλλά ότι δεν υπάρχει «άμεσος κίνδυνος πυρηνικής ασφάλειας στο (το) εργοστάσιο» που βρίσκεται επίσης στη νότια Ουκρανία.

Οι εκρήξεις στο φράγμα Kakhovka της σοβιετικής εποχής στα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη την Τρίτη εξαπέλυσαν πλημμύρες σε μια περιοχή που είναι πλέον εμπόλεμη ζώνη, σύμφωνα με τις ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις που αλληλοκατηγορήθηκαν για την καταστροφή.

Ανταλλαγή ευθυνών

Ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας περιέγραψε την έκρηξη ως «οικοκτονία» που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις.
Η Energoatom είπε ότι οι Ρώσοι εισβολείς είχαν ανατινάξει το φράγμα, ενώ η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για το περιστατικό.

Η Energoatom ανέφερε ότι η στάθμη του νερού της δεξαμενής Kakhovka μειώνεται γρήγορα, αποτελώντας «πρόσθετη απειλή» για το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, υπό ρωσική κατοχή πλέον.
"Το νερό από τη δεξαμενή Kakhovka είναι απαραίτητο για να λαμβάνει ο σταθμός ισχύ για τους πυκνωτές του στροβίλου και τα συστήματα ασφαλείας του ZNPP (Πυρηνικός Σταθμός Zaporizhia)", ανέφερε η Energoatom σε δήλωση στο Telegram.

«Αυτή τη στιγμή η λίμνη ψύξης του σταθμού είναι γεμάτη: από τις 8:00 π.μ., η στάθμη του νερού είναι 16,6 μέτρα, η οποία είναι επαρκής για τις ανάγκες του σταθμού».
«Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στο ZNPP είναι υπό έλεγχο, το ουκρανικό προσωπικό παρακολουθεί όλους τους δείκτες», ανέφερε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης