Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υποχώρηση για το πετρέλαιο – Στα 76 δολ. Κινείται το Brent, στα 71 δολ. το αργό

Υποχώρηση για το πετρέλαιο – Στα 76 δολ. Κινείται το Brent, στα 71 δολ. το αργό

 Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη αντισταθμίζουν τη μείωση της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία

 

Σταθεροποιητικές τάσεις στις τιμές του πετρελαίου την Τρίτη καθώς οι ανησυχίες για την υποτονική παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση ενέργειας αντιστάθμισαν τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας για εμβάθυνση των περικοπών παραγωγής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν κατά 0,5% στα 76,31 δολάρια το βαρέλι στις 20:00 π.μ. ενώ  το WTI υποχωρούσε  κατά 0,46% στα 71,82 δολ .

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις συναλλαγές ενέργειας τις τελευταίες εβδομάδες ενίσχυσαν το ενδιαφέρον για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης WTI στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (NYMEX) στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο του 2022 για τέταρτη συνεχή ημέρα τη Δευτέρα.

Το Brent κέρδισε έως και 2,60 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα και το WTI έως και 3,30 δολάρια αφού η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας στον κόσμο, ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι η παραγωγή του θα μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) στα 9 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο.

Ωστόσο, η ασθενέστερη ζήτηση, η ισχυρότερη προσφορά εκτός ΟΠΕΚ, η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και οι πιθανές υφέσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σημαίνουν ότι η περικοπή της Σαουδικής Αραβίας είναι απίθανο να επιτύχει μια "βιώσιμη αύξηση τιμών"  σύμφωνα με τους  αναλυτές της Citi.

Το δολάριο ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδό του έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων από τότε που έφτασε σε υψηλό 10 εβδομάδων στις 31 Μαΐου, καθώς οι επενδυτές περίμεναν νέα μηνύματα για το εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αυξήσει ή θα διατηρήσει τα επιτόκια τον Ιούνιο.

Ένα ισχυρότερο δολάριο μπορεί να επιβαρύνει τη ζήτηση πετρελαίου καθιστώντας τα καύσιμα πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος δανεισμού, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει την οικονομία και να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Η διάθεση των επενδυτών κλονίστηκε περαιτέρω από τα στοιχεία που έδειχναν ότι οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν απροσδόκητα τον Απρίλιο.

Η αγορά περιμένει στοιχεία αυτή την εβδομάδα από τις ΗΠΑ και την Κίνα που θα μπορούσαν να παρέχουν νέες ενδείξεις ζήτησης στους δύο μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο.Η Κίνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου, θα ανακοινώσει τα εμπορικά στοιχεία του Μαΐου την Τετάρτη.

Οι αναλυτές προέβλεψαν ότι οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας πρόσθεσαν περίπου 1,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού στα αποθέματα κατά την εβδομάδα που έληξε στις 2 Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.Αυτή θα ήταν η δεύτερη εβδομαδιαία αύξηση στη σειρά και συγκρίνεται με αύξηση 2,0 εκατομμυρίων βαρελιών την ίδια εβδομάδα πέρυσι και πενταετούς (2018-2022) μέση αύξηση κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης