Ενέργεια

Citi: Οι περικοπές της Σ. Αραβίας είναι απίθανο να ανεβάσουν τις τιμές του πετρελαίου στα 80- 90 δολ.

Citi: Οι περικοπές της Σ. Αραβίας είναι απίθανο να ανεβάσουν τις τιμές του πετρελαίου στα 80- 90 δολ.
Οι αναλυτές της UBS προβλέπουν το Brent στα 95 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του 2023 με το έλλειμμα προσφοράς να αυξάνεται πάνω από 2 εκατομμύρια bpd,
Σχετικά Άρθρα

 Η δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας του κορυφαίου εξαγωγέα αργού αργού να εμβαθύνει τις περικοπές της παραγωγής είναι απίθανο να υποστηρίξουν μια βιώσιμη αύξηση των τιμών στα υψηλά 80$-χαμηλά $90, ανέφερε η Citi σε σημείωμα την Τρίτη, παρόλο που άλλες χρηματιστηριακές εταιρείες βλέπουν μεγαλύτερο έλλειμμα στο δεύτερο ημίχρονο.

Η ασθενέστερη ζήτηση, η ισχυρότερη προσφορά εκτός ΟΠΕΚ μέχρι το τέλος του έτους, οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και η χαμηλότερη ανάπτυξη στην Κίνα θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές χαμηλότερα φέτος και το 2024, ανέφεραν οι αναλυτές της Citi.

«Η πιθανότητα η Σαουδική Αραβία να το αντιμετωπίσει μόνη της σε συνεχή βάση είναι αρκετά χαμηλή», είπε η Citi.

Η Citi προβλέπει ότι το Brent θα είναι δεσμευμένο σε εύρος τιμών, κατά μέσο όρο 81 δολάρια το βαρέλι φέτος.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, με το αργό Brent να διαπραγματεύεται γύρω στα 75 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη κατέστρεψαν το ράλι μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας.

«Ένας υπολογισμός δείχνει την ανάγκη από τη σαουδαραβική προοπτική για ένα ράλι δέκα δολαρίων στο αργό πετρέλαιο ώστε η περικοπή ενός εκατομμυρίου βαρελιών να είναι ουδέτερη στα έσοδα», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Saxo Bank, Όλε Χάνσεν.

Ανάπτυξη

Προς το παρόν, ο κύριος μοχλός της τιμής του πετρελαίου συνεχίζει να είναι οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και ζήτηση, όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και στις ΗΠΑ και σε άλλους βασικούς καταναλωτές, πρόσθεσε ο Hansen.

Η HSBC διατήρησε επίσης την πρόβλεψή της για το Brent των 93,5 δολαρίων το βαρέλι για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, προβλέποντας ότι αρνητικοί μακροοικονομικοί παράγοντες θα αντισταθμίσουν κάποια υποστήριξη από τις περικοπές.

Ωστόσο, η UBS και η Barclays ήταν ελαφρώς πιο αισιόδοξες.

Οι αναλυτές της UBS προβλέπουν το Brent στα 95 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του 2023 με το έλλειμμα προσφοράς να αυξάνεται πάνω από 2 εκατομμύρια bpd, προβλέποντας ότι η αγορά θα παραμείνει σε «ουσιαστικό έλλειμμα» μετά την ευρύτερη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για παράταση των εθελοντικών περικοπών έως το τέλος του 2024.

Η Barclays ανέμενε ότι η εθελοντική μείωση του Ριάντ θα ενισχύσει ελαφρά τα ελλείμματα το δεύτερο εξάμηνο του 2023.Άλλοι αναλυτές ανέφεραν επίσης ότι ένα παγκόσμιο έλλειμμα προσφοράς θα μπορούσε να βαθύνει το τρίτο τρίμηνο μετά τις περικοπές, ωθώντας το Brent στα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης