Ενέργεια

Montel: Τι εξετάζεται για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου στην ΕΕ - Οι προβληματισμοί για την πλατφόρμα AggregateEU

Montel: Τι εξετάζεται για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου στην ΕΕ - Οι προβληματισμοί για την πλατφόρμα AggregateEU
Η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ υπολογίστηκε σε περίπου 380 bcm το 2022 και προβλέπεται σε περίπου 330 bcm για το 2023
Σχετικά Άρθρα

Οι εταιρείες θα κληθούν να καταγράψουν τη ζήτηση φυσικού αερίου έως τον Μάρτιο του 2025 στον δεύτερο γύρο εθελοντικών κοινών αγορών από την ΕΕ για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της ενεργειακής πλατφόρμας AggregateEU που ξεκινά στις 26 Ιουνίου, σύμφωνα με το Montel.

Οι πελάτες είχαν ζητήσει να επεκτείνουν τον ορίζοντα ζήτησης τόσο για το LNG όσο και για το φυσικό αέριο μέσω αγωγών πέρα από τους αρχικούς 12 μήνες δήλωσε ο Falk Porzig, επικεφαλής νομικού τμήματος στον πάροχο πλατφόρμας AggregateEU Prisma.

Η πλατφόρμα AggregateEU αντιστοιχούσε σε 10,9 δισεκατομμύρια εκατοστά προσφορών πωλήσεων με πιθανούς αγοραστές στον πρώτο γύρο αντιστοίχισης που ξεκίνησε τον Απρίλιο και ολοκληρώθηκε τον Μάιο. Αυτό ήταν για ζητούμενες μηνιαίες παραδόσεις από τον Ιούνιο έως τον Μάιο του 2024.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ που εγκρίθηκαν πέρυσι κατά την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, οι εταιρείες πρέπει να συγκεντρώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου ίση με τουλάχιστον το 15% των υποχρεώσεών τους αποθήκευσης τον επόμενο χειμώνα – περίπου 13,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα – και να αναζητήσουν προσφορές για αυτό μέσω της νέας πλατφόρμας.

Το μέτρο αποτελεί μέρος των προσπαθειών της ΕΕ να αποδεσμευτεί από το ρωσικό αέριο ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία και να διασφαλίσει ότι οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της θα ξαναγεμιστούν πριν από το χειμώνα.

Η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ υπολογίστηκε σε περίπου 380 bcm το 2022 και προβλέπεται σε περίπου 330 bcm για το 2023, δήλωσε στο διαδικτυακό σεμινάριο η Cristina Lobillo Borrero, διευθύντρια της ομάδας εργασίας για την ενεργειακή πλατφόρμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ΕΕ έχει εθελοντικό στόχο έκτακτης ανάγκης να μειώσει τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% έως τον Μάρτιο του 2024, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξασφάλιση του εφοδιασμού για τον επόμενο χειμώνα.

Παρούσα η αστάθεια

Ο James Watson του εμπορικού φορέα των προμηθευτών φυσικού αερίου Eurogas υπογράμμισε πως ο κλάδος είχε αποδεχθεί την πλατφόρμα ως μέτρο έκτακτης ανάγκης, αλλά θα ήταν δύσκολο να δικαιολογηθεί η συνέχισή της εάν οι τιμές παραμείνουν χαμηλότερες.

Ωστόσο, το ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης στον τομέα του φυσικού αερίου εξακολουθούσε να είναι «στο όριο», και έτσι θα πρέπει να παρακολουθείται στενά για τους επόμενους έξι μήνες, πρόσθεσε. Ο Peter Claes, πρόεδρος της ένωσης μεγάλων βιομηχανικών αγοραστών ενέργειας Ifiec Europe, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να παρακολουθείται η πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου και η ομαλή λειτουργία των αλυσίδων εφοδιασμού. «Οι αγορές παραμένουν νευρικές και δεν χρειάζονται πολλά για να επαναφέρουν τις ασταθείς τιμές», είπε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης