Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέα πτώση τιμολογίων ρεύματος έρχεται τον Απρίλιο - Στα 67,21 ευρώ/MWh η ΤΕΑ , χαμηλό 146 εβδομάδων

Νέα πτώση τιμολογίων ρεύματος έρχεται τον Απρίλιο - Στα 67,21 ευρώ/MWh η ΤΕΑ , χαμηλό 146 εβδομάδων

 Τιμές προ κρίσης για το ηλεκτρικό ρεύμα θα πληρώσουν οι καταναλωτές τον Απρίλιο

Τιμές προ κρίσης για το ηλεκτρικό ρεύμα θα πληρώσουν οι καταναλωτές τον Απρίλιο καθώς συνεχίζεται η καθοδική πορεία των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά. Η μέση τιμή (ΤΕΑ) τον Μάρτιο τέσσερις ημέρες πριν το κλείσιμο το μήνα διαμορφώνεται στα 70,66 ευρώ/MWh με τα δεδομένα (μείωση της ζήτησης λόγω καιρικών συνθηκών και υψηλής συμμετοχής των ΑΠΕ) να προεξοφλούν ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση.


Η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής από τα 72,86 ευρώ/MW του Φεβρουαρίου και τα 93,2 ευρώ/MWh του Ιανουαρίου αναμένεται να αποτυπωθεί στα «πράσινα» τιμολόγια που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι την 1η Απριλίου και ακόμη περισσότερο στα ¨κίτρινα¨ που βλέπουν μπροστά και θα ενσωματώσουν τις εκτιμήσεις για περαιτέρω μείωση την Ανοιξη που η ζήτηση πέφτει και η παραγωγή των ΑΠΕ αυξάνεται λόγω φωτοβολταϊκών.

Εάν κάτι δεν αλλάξει δραματικά τότε οι τιμές λιανικής τον Απρίλιο αναμένεται να προσεγγίσουν τα προ κρίσης επίπεδα. Τα πράσινα τιμολόγια τον Μάρτιο κυμαίνονται μεταξύ 8,12 και 11,90 λεπτά/κιλοβατώρα και τα κίτρινα από 9,176 λεπτά/κιλοβατώρα και φτάνουν έως τα 15,38 λεπτά/κιλοβατώρα.


Υποχώρηση στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος

Ο συνδυασμός μείωσης της ζήτησης και αύξησης της συμμετοχής των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής ασκεί καθοδικές πιέσεις στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, η οποία για σήμερα υποχωρεί στα 67,5 ευρώ/MWh, επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά της Γερμανίας όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 76,3 ευρώ/MWh. Eντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα αυτού του συνδυασμού (ζήτησης και παραγωγής ΑΠΕ) στις αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας με την υψηλή παραγωγή φωτοβολταϊκών και τις εισαγωγές των πυρηνικών από τη Γαλλία να οδηγούν την χονδρεμπορική τιμή σήμερα στα 0,76 ευρώ/MWh!

Ραγδαία ήταν η υποχώρηση της μέσης τιμής (ΤΕΑ) στην εγχώρια αγορά την περασμένη εβδομάδα (18 Μαρτίου-24 Μαρτίου). Διαμορφώθηκε στα 67,21 ευρώ/MWh καταγράφοντας χαμηλό 146 εβδομάδων, υποχωρώντας κατά 4,41% από την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια εβδομάδα οι αντίστοιχες τιμές στην Ευρώπη κυμάνθηκαν μεταξύ 35 ευρώ/MWh και 88 ευρώ/MWh.

Την εβδομάδα 18-24 Μαρτίου οι μονάδες ΑΠΕ , με μέση ε μέση ημερήσια παραγωγή 62 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 49%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 435 GWh, αυξημένη κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 5% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 46 GWh (-3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 396 GWh καλύπτοντας το 45% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 2 GWh είχε μηδενική συνεισφορά στο εβδομαδιαίο μίγμα της αγοράς επόμενης ημέρας. Όσον αφορά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή κορυφώθηκε στις 136,844 MWh την περασμένη Πέμπτη (21/3), με το χαμηλό εβδομάδας να καταγράφεται την Δευτέρα (18/3) στις 113,295 MWh και με τη συνολική ζήτηση όλης της εβδομάδας να φτάνει τις 894,395 MWh , πιο χαμηλά κατά 0.28% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα που ανήλθε στις 896,946 MWh.


Αύξηση στα μερίδια φυσικού αερίου

Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρήθηκε αύξηση στα μερίδια του φυσικού αερίου (ήταν στο 43%) και των ΑΠΕ (ήταν στο 47%), καταγράφηκε πτώση στα μερίδια των καθαρών εισαγωγών (ήταν στο 4%) και των μεγάλων υδροηλεκτρικών (ήταν στο 6%), ενώ το μερίδιο του λιγνίτη είχε πάλι μηδενική συνεισφορά. Ειδικότερα, το σύστημα της Ελλάδας είχε εξαγωγικό χαρακτήρα την προηγούμενη εβδομάδα, με τις καθαρές εισαγωγές να ανέρχονται στις -25,373 ΜWh.

Αναφορικά με την τιμή φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF, αυτή κυμάνθηκε μεταξύ 26,6ευρώ/MWhκαι 28, 6 ευρώ/MWh την περασμένη εβδομάδα, καταγράφοντας υψηλό 40 ημερών. Πίσω από την άνοδο των τιμών βρίσκονται οι επίμονες ανησυχίες για την ομαλή προσφορά στην αγορά, κυρίως λόγω των προγραμματισμένων συντηρήσεων και των διακοπών στη ροή από τη Νορβηγία αλλά και των επισκευών που πραγματοποιούνται στον τερματικό σταθμό LNG στο Freeport του Τέξας, που είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφούν μειωμένες ροές. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό τερματικό έχει ανακοινώσει ότι θα αυξήσει την παραγωγή LNG μετά την ολοκλήρωση των επισκευών στις αρχές Μαΐου.

Την ίδια στιγμή, η νευρικότητα στην αγορά του φυσικού αερίου επιτείνεται από μια σειρά από ευκαιριακούς παράγοντες, όπως οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια, η αναμενόμενη μείωση της παραγωγής πράσινης ενέργειας λόγω χαμηλού αιολικού δυναμικού στην βορειοδυτική Ευρώπη, αλλά και η κλιμάκωση της ζήτησης στην αγορά της Ασίας. Πάντως το ανοδικό σερί των τιμών περιορίστηκε εν μέρει επηρεασμένο και από την υποχώρηση στις τιμές του αργού στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, αλλά και εξαιτίας της ασθενούς ζήτησης λόγω των ήπιων για την εποχή καιρικών συνθηκών. Στα προθεσμιακά συμβόλαια του Απριλίου η τιμή του φυσικού αερίου στο ΤΤF κυμάνθηκε χθες στα 26,6 ευρώ/ΜWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης